Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Καθιερώνεται εισφορά επί του τζίρου των ΜμΕ για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ

Καθιερώνεται εισφορά επί του τζίρου των ΜμΕ για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ
Πηγή: Express.gr  30/03/13-08:15
 ΣΤΗΝ επιβολή εισφοράς επί του ετήσιου τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να καλύψει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης καλείται, με καθυστέρηση 2 μηνών, να ενεργοποιήσει με υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών το άρθρο 44 του Ν. 3986/11 που προέβλεπε την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η τρόικα μάλιστα θέτει ως προαπαιτούμενο τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος μαζί με τη ρύθμιση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης.

Η διάταξη του Ν. 3986/11 ανέφερε ότι: «Από 1.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ».

Συγκεκριμένα, στον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ είχαν συμπεριληφθεί έσοδα 150 εκατ. ευρώ από την επιβολή εισφοράς για το 2013 και 450 εκατ. ευρώ για το 2014.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά το «μπλόκο» της τρόικας απευθύνθηκε στους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη των 150 εκατ. ευρώ για το 2013 από τα έσοδα του φόρου επιτηδεύματος που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς ωστόσο να εισπράξει θετική απάντηση.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι μικρομεσαίοι

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους κόλπους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν «το μάρμαρο». Μπορεί αρχικά το 2011 να είχαν συμφωνήσει με την επιβολή της εισφοράς 1/1000 επί του τζίρου (περίπου 20 ευρώ ετησίως), ωστόσο, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποί τους, οι φορολογικές και εισπρακτικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν διαφορετικές, αφού ο φόρος επιτηδεύματος πλέον έχει αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις από 30% έως 100% και η φορολογία από 20% έως 400%.
Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο επιχειρηματίες αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα το ταμείο να «βουλιάζει» σε όλο και μεγαλύτερα χρέη από απλήρωτες εισφορές, οι οποίες έφτασαν τα 7,4 δισ. ευρώ.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο –της κορύφωσης της κρίσης– διπλασιάστηκαν οι οφειλές των «ενεργών» ελεύθερων επαγγελματιών φτάνοντας το Δεκέμβριο του 2012 στα 5,963 δισ. ευρώ από 3,358 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2011. Μάλιστα οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 379.844 στο σύνολο των 780.000 ασφαλισμένων, δηλαδή το 48,69%!

Δεν υπάρχουν σχόλια: