Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ευτυχές το 2014 με ένα βουνό μέτρα που δεν είναι… νέα

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 11:14

Ευτυχές το 2014 με ένα βουνό μέτρα που δεν είναι… νέα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ευτυχές το 2014 με ένα βουνό μέτρα που δεν είναι… νέα
Νομίζατε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα σταματούσε η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης; Λογαριάζατε χωρίς την τρόικα; Περιμένατε ότι τον Μάιο του 2014 θα αφήσετε οριστικά πίσω σας το χαράτσι των ακινήτων; Πλανάστε. Και να ήταν μόνον αυτά. Το μεγαλύτερο μέρος του νέου φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και …φρεσκαρίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, θα το βρούμε μπροστά μας από το νέο έτος. Άλλη μια εφιαλτική χρονιά προ των πυλών…
Γράφει:  
1. Δεν θα υπάρχει η έκπτωση φόρου λόγω τόκων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, διδάκτρων κλπ. Οι εκπτώσεις καταργήθηκαν και η οικονομική επίπτωση θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2014
2. Ψαλιδίζεται η έκπτωση φόρου και για τις ιατρικές δαπάνες καθώς δεν αναγνωρίζονται εκπτώσεις μέχρι ένα ποσό. Αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετο φόρο ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα.
3. Όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια, για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο από το 1ο ευρώ με συντελεστή 11% χάνοντας κάθε αφορολόγητο.
4. Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ με τον συντελεστή του 26%. Ο συντελεστής ισχύει ήδη για τα εισοδήματα του 2013 και η επιβάρυνση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2014.
5. Τα τεκμήρια θα χτυπήσουν ακόμη περισσότερους καθώς και τα εισοδήματα θα είναι λιγότερα το 2013 και οι φορολογούμενοι θα έχουν εξαντλήσει τα …αποθέματα για να εκμεταλλευτούν την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.
6. Ενώ υποτίθεται ότι έχει συσταθεί επιτροπή για να διερευνήσει την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014, οι πιθανότητες πλέον γέρνουν στο να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και για την επόμενη χρονιά. Ειδικά για μικρές αποθήκες, υπόγεια κλπ, ο φόρος θα έχει φτάσει στα επίπεδα της δήμευσης καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου το χαράτσι της ΔΕΗ αντιστοιχεί στο 8-10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Πολλαπλασιάστε αυτό το ποσοστό επί τέσσερα και προσθέστε δημοτικούς φόρους για να δείτε τι ποσοστό φορολόγησης προκύπτει επί της αξίας του ακινήτου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
7. Την εισφορά αλληλεγγύης θα την αντιληφθούν φέτος κυρίως οι έχοντες εισοδήματα από τόκους καταθέσεων καθώς και οι συνταξιούχοι του δημοσίου. Όσοι ανήκουν και στις δύο αυτές κατηγορίες, θα πληρώσουν την εισφορά μέσω του εκκαθαριστικού καθώς δεν τους έχει γίνει κάποια παρακράτηση κατά τη διάρκεια του 2012. Μετά και τη μονιμοποίηση της εισφοράς, όλοι θα αντιμετωπίσουν το φορολογικό βάρος για τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: