Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

«Κλειδώνουν» σήμερα φοροελαφρύνσεις και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Κλειδώνουν» σήμερα φοροελαφρύνσεις και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης στις συναντήσεις με την τρόικα στο Παρίσι θα συζητήσουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος
Τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης στις συναντήσεις με την τρόικα στο Παρίσι θα συζητήσουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος
TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΥΦΟΥ
Το πλαίσιο των θέσεων της κυβέρνησης, με αιχμή το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων, που θα τεθούν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις 3-5 Σεπτεμβρίου, θα συζητήσουν στη σημερινή τους συνάντηση οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος, προκειμένου να καθορίσουν την τακτική του κυβερνητικού κλιμακίου που θα μεταβεί στο Παρίσι.
Στόχος τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει στο έπακρον τις δεσμεύσεις της και με «όχημα» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2014 να θέσουν επί τάπητος το θέμα των φοροελαφρύνσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και να αποκατασταθούν αδικίες του παρελθόντος.
Στη σημερινή σύσκεψη, παρόντος και του Γκ. Χαρδούβελη, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να καταλήξουν και στις τελικές αλλαγές και ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, όπως και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, αφού το ζήτημα διχάζει τους βουλευτές της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει να τεθεί στην τρόικα και ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευση των 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο, κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι μια τέτοια συζήτηση δεν είναι εφικτή, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές της.
Το βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να πέσει στα θέματα που αφορούν τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να ανακοινώσουν ο Αντ. Σαμαράς στις 6 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ την επόμενη ημέρα θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και ο Ευάγγ. Βενιζέλος όπου θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, μέρος του οποίου είναι το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» με μέτρα μείωσης της φορολογίας και προστασίας ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Τα όσα συμφωνηθούν σήμερα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών για την τακτική της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν την Τετάρτη σε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία θα προεδρεύσει και θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της ελληνικής αντιπροσωπείας το οικονομικό επιτελείο αναζητά πακέτο ισοδύναμων μέτρων με μεγάλο ζητούμενο για την Αθήνα να είναι η σταδιακή μείωση των φόρων. Χθες σε συνάντηση που είχε ο κ. Χαρδούβελης με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως τα τέλη Οκτωβρίου και άφησε να εννοηθεί ότι το «κοινωνικό πακέτο» των φοροελαφρύνσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από τη λήψη ισοδύναμων μέτρων και στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο βρίσκονται καταρχήν όλες οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει σε ισχύ. Το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων:
1 Μείωση από τον Οκτώβριο στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Μείωση κατά 50% στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από 26% - 33% που ισχύει σήμερα σε 15%.
Μείωση φόρου για φυσικά πρόσωπα με σταδιακή αποκλιμάκωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33%.
ΦΠΑ στην εστίαση. Διατήρηση, και μετά το τέλος του 2014, του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, καθώς έχει αποδώσει σημαντικά έσοδα σε συνδυασμό και με την αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα.
Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα.
Οι επαφές του πρωθυπουργού, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δεν θα περιοριστούν σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερμε, ο οποίος στις συνομιλίες του με τον Αντ. Σαμαρά αναμένεται να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, ενώ την Τετάρτη αναμένεται και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα είναι ο νέος Επίτροπος της χώρας του στην Κομισιόν και αναμένεται να πάρει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
Την Πέμπτη θα είναι στην Αθήνα, επίσης για συζητήσεις με τον πρωθυπουργό το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ενώ την Παρασκευή 29 Αυγούστου ο Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί τις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την εκλογή του διαδόχου του Βαν Ρομπάι και στο περιθώριο της Συνόδου θα συναντηθεί και πάλι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: