Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 21:26
Τα δικά μας, δικά τους και τα δικά τους… δικά τους
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο ζητούν φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις πάνω από 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και απειλούν με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών, που φτάνουν μόνο για την εφορία τις 3.000 ημερησίως
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Παρόλο που κατά τη ρήση των δημοσιογράφων, τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, φέτος το υπουργείο οικονομικών μας επιφύλασσε πολλές και ως συνήθως όλες ενάντια στους φορολογούμενους και την ελληνική οικονομία. Γιατί πλέον είναι φανερό ότι οι αποφάσεις που απορρέουν από το αρμόδιο υπουργείο για την οικονομία, μόνο κακό της κάνουν και την βυθίζουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση.
Μιλάμε βέβαια για την πραγματική οικονομία και όχι για την οικονομία που παρακολουθεί το υπουργείο οικονομικών. Για τις επιχειρήσεις που φέρνουν τις θέσεις εργασίας και τους φόρους, για τους εργαζόμενους που τους αρμέγει σε κάθε ευκαιρία το κράτος για να καλύψει, υποτίθεται, τις ανάγκες λειτουργίας του, αλλά στην ουσία για να καλύψει κάθε άλλη τρύπα εκτός από τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών και συνταξιούχων, που στενάζουν κάτω από τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, στην παιδεία και την υγεία, στις κοινωνικές παροχές που κάθε μέρα γίνονται και λιγότερες και πιο απρόσιτες από τον πολίτη-φορολογούμενο αυτού του κράτους.
Μακρύς κατάλογος
Τα μέτωπα πολλά και όλα ανοιχτά. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΤΑΑ), τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια οχημάτων και ο κατάλογός συνεχίζεται μακρύς, σε μια οικονομία που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ, πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες είναι άνεργοι και από αυτούς μόνο 1 στους 12 παίρνουν επίδομα ανεργίας και 1 εκατ. «εργαζόμενοι» στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες.
Σε μια τέτοια οικονομία η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ζητούν φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις πάνω από 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και απειλούν με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών, που φτάνουν μόνο για την εφορία τις 3.000 ημερησίως.
Παραδείγματα
Παράβαση των νόμων για την είσπραξη φόρων που δεν υπάρχουν.
Σύμφωνα με τον νόμο, όταν ένας φορολογούμενος την πρώτη πρώτου (1.1) του οικείου φορολογικού έτους δεν έχει κάποιο εισόδημα ή κάποιο τεκμήριο, πρέπει να το αναφέρει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1, ώστε να μην υπολογιστεί προκαταβολή στην περίπτωση αυτή.
Για να γίνουμε ποιο κατανοητοί ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα.
Αν κάποιος φορολογούμενος δηλώνει ενοίκια και μέσα στην χρονιά πούλησε το ακίνητο του, ή το μεταβίβασε στα παιδιά του ή τέλος το ιδιοχρησημοποίησε, σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά δεν θα έχει αυτό το εισόδημα και μέχρι σήμερα, με βάση το νόμο, για το ποσό αυτό δεν υπολογιζόταν προκαταβολή για το επόμενο έτος αφού δεν θα υπήρχε.
Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που κάποιος επιτηδευματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, μέσα στην χρονιά, στην χρήση όπως λέμε εμείς οι φοροτεχνικοί, έκανε διακοπή ή έβγαινε στην σύνταξη, και είχε εισοδήματα από την δραστηριότητα αυτή.
Έτσι ο φορολογούμενος δεν πλήρωνε προκαταβολή για τα έσοδα σε ένα επάγγελμα που δεν θα είχε την νέα χρονιά (το οικείων οικονομικό έτος).
Συμπλήρωση κωδικών
Πάντα λοιπόν, τόσο στην χειρόγραφη όσο στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, συμπληρώναμε τους κωδικούς 655 και 656 για το εισόδημα που δεν υπήρχε την 1.1.2014, και τους κωδικούς 693 και 694 για την τεκμαρτή δαπάνη την 1.1.2014.
Φέτος, στις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014, που αφορούσαν τα εισοδήματα του 2013, το υπουργείο με τις οδηγίες που μας έδωσε, μας ενημέρωνε ότι: «Κωδικοί 655-656.
Συμπληρώνεται το συνολικό καθαρό εισόδημα που δηλώσατε για το 2013, αλλά που δεν υπάρχει την 1.1.2014. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών δηλώσεων οικον. έτους 2014 οι κωδικοί αυτοί είναι ανενεργοί και θα συμπληρώνονται μόνο με υποβολή αίτησης - τροποποιητικής δήλωσης στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης».
Όλοι θεωρήσαμε ότι είναι κάποια «κομπίνα» του υπουργείου για να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, δηλαδή να βγουν οι πρώτες εκκαθαρίσεις με τις προκαταβολές αυτών των ποσών, να τα δώσουμε στην τρόικα ως καταλογισθέντα ποσά και μετά με τις τροποποιητικές να αφαιρούνται από τα προς είσπραξη, αλλά εμείς να ξεχάσουμε να τα δώσουμε στους επιτηρητές μας.
Πολλοί φορολογούμενοι, που εμπίπτουν στις περιπτώσεις που αναφέραμε, έκαναν τη δήλωση τους, και πήγαν, εμπρόθεσμα, να καταθέσουν τα χαρτιά τους στην ΔΟΥ.
Οι ΔΟΥ όμως δεν δέχτηκαν τις τροποποιητικές αυτές, γιατί δεν είχαν οδηγίες ακόμη, λες και χρειαζόταν και άλλη οδηγία από αυτή που έγραφε το βιβλιαράκι.
Πραγματική πρόθεση
Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε η πραγματική πρόθεση του υπουργείου. Οι φορολογούμενοι ενημερώθηκαν ότι τελικά δεν θα μπορέσουν να δώσουν τις τροποποιητικές δηλώσεις αυτές. Το γεγονός πιστοποιήθηκε από διαφορετικές ΔΟΥ, αλλά καμία από αυτές δεν έδειξαν κανένα έγγραφο.
Τέτοιο έγγραφο δεν κοινοποιήθηκε ούτε από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου οικονομικών.
Αν η θέση αυτή δεν αποτελεί κάποια πρωτοβουλία προϊσταμένων ή υπαλλήλων των συγκεκριμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, δημιουργείται σοβαρό θέμα παραβίασης του νόμου και καλείται η πολιτική και διοικητική ηγεσία του υπουργείου οικονομικών, να ανακαλέσει άμεσα την σχετική θέση της.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 21 Αυγούστου 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου