Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Πείτε το καθαρά: δεν θέλουμε τους μικρομεσαίους

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 09:23

Πείτε το καθαρά: δεν θέλουμε τους μικρομεσαίους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πείτε το καθαρά: δεν θέλουμε τους μικρομεσαίους
Όποια εγκύκλιο και να διαβάσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όποια νομοθετική διάταξη και να ξεσκονίσεις εντοπίζεις μια «παγίδα» για τους μικρομεσαίους ή τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι τόσες οι «συμπτώσεις» που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν όντως πρόκειται τελικώς περί συμπτώσεων ή περί ενός οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης οτιδήποτε είναι «μικρό». Φαίνεται ότι αυτό το διάγραμμα που δημοσίευσε προ ημερών η Eurostat και το οποίο κατέδειξε ότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρώπη σε αυτοαπασχόληση παρά τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάποιους δεν αρέσει.
Γράφει:  
Μας θέλουν «μαντρωμένους» σε μεγάλες επιχειρήσεις μερικώς απασχολούμενους ή εκ περιτροπής εργαζόμενους με μισθούς χαμηλότερους των 750 ευρώ μεικτά, πλήρως ελεγχόμενους και εύκολα φορολογήσιμους. Διότι αν δεν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης, μέτρα όπως τα ακόλουθα σε κάνουν να αναρωτιέσαι για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται αυτοί που νομοθετούν στην Ελλάδα (στην περίπτωση που οι αλλαγές έρχονται με νόμο) αλλά και αυτοί που εφαρμόζουν (μην απορείτε: αυτοί που εφαρμόζουν πολλές φορές κάνουν μεγαλύτερη ζημιά μέσω των εγκυκλίων). Δύο παραδείγματα είναι αρκετά:
1. Περνάει νόμο ο υπουργός Εργασίας που ορίζει ότι ένας νέος ασφαλισμένος (δηλαδή ένα πρόσωπο που έχει κολλήσει το πρώτο του ένσημο μετά το 1993) δικαιούται να εργάζεται ως μισθωτός και ταυτόχρονα ως ελεύθερος επαγγελματίας (μπλοκάκιας) και να ασφαλίζεται σε ένα ταμείο κύριας ασφάλισης ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ. Για να συμβαίνει όμως αυτό, θα πρέπει στο ΙΚΑ να κολλάει 25 ένσημα κάθε μήνα. Διαφορετικά, ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Έρχεται η διοικητής του τελευταίου ταμείου για να ερμηνεύσει τον νόμο και λέει μέσω εγκυκλίου: Εγώ για όσο διάστημα έχετε τα 25 ένσημα, σας χορηγώ την απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Αν όμως έναν μήνα βρω ότι έχετε 24 ένσημα και όχι 25, σας ασφαλίζω υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ όχι από αυτό το χρονικό σημείο αλλά αναδρομικά από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσατε να έχετε τη διπλή ιδιότητα). Δηλαδή, η κυρία του ΟΑΕΕ μας λέει ότι δεν μπορούμε να απεργήσουμε. Διότι η «ποινή» μας θα είναι να ασφαλιστούμε αναδρομικά στον ΟΑΕΕ και μετά να τρέχουμε να δούμε τι θα κάνουμε με τις εισφορές που έχουμε ήδη πληρώσει στο ΙΚΑ (σ.σ το να πάρεις λεφτά από το ΙΚΑ είναι άθλος μεγαλύτερος από την κατάκτηση του Euro από την ποδοσφαιρική ομάδα της Μάλτας)
2. Ο συντάκτης των φορολογικών νόμων δεν πάει πίσω. Τι μας έλεγε μέχρι τώρα; Αν έχεις μέχρι τρεις εργοδότες (είτε με μισθό είτε με μπλοκάκι) πλήρωνες κανονικά φόρο με βάση την κλίμακα των μισθωτών. Εξασφάλιζες και την έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ και όλα ήταν μέλι-γάλα. Από 1-1-2014 δεν ισχύει το ίδιο. Αν είσαι κάπου μισθωτός –έστω και αν εισπράττεις 300 ευρώ τον μήνα με μερική απασχόληση- και θέλεις να συμπληρώσεις το εισόδημά σου με μπλοκάκι, το όποιο ποσό του μπλοκακίου θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ χώρια το τέλος επιτηδεύματος.
Η παράθεση παραδειγμάτων θα μπορούσε να συνεχιστεί (βλέπε τεκμήρια, φορολόγηση μικρομεσαίων κλπ) αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Την πραγματικότητα την βιώνουμε όλοι μας και θα την ζήσουμε ακόμη πιο έντονα μετά τις αλλαγές που περιγράψαμε προηγουμένως. Μια κουβέντα μόνο: Στην Ελλάδα, οι μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 500 άτομα η καθεμία, δεν είναι περισσότερες από 250 και ο αριθμός τους πολύ δύσκολα θα αυξηθεί καθώς οι τράπεζες ονειρεύονται «εθνικούς πρωταθλητές» προωθώντας συνενώσεις. Ποιος ακριβώς θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: