Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΔΑΝΕΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ... ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ) «Σπιτονοικοκύρης» οι τράπεζες Θα αποφασίζουν ποιος είναι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και ποιος όχι, ποιος μένει και ποιος χάνει το σπίτι του.

ΔΑΝΕΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ... ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ)

«Σπιτονοικοκύρης» οι τράπεζες

Θα αποφασίζουν ποιος είναι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και ποιος όχι, ποιος μένει και ποιος χάνει το σπίτι του.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

Αποκλειστικά στις τράπεζες παραδίδει η κυβέρνηση τα κλειδιά της διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες δανειολήπτες στις διαφορετικές στρατηγικές και «ορέξεις» των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε αντίθεση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων για τα οποία προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί επίσημα εφόσον λάβει την έγκριση της τρόικας, για τα χρεωμένα νοικοκυριά δεν θα υπάρξει ειδικό θεσμικό πλαίσιο, τουλάχιστον με ορίζοντα αρκετών μηνών από σήμερα.

Οι πλειστηριασμοί

Οι όποιες ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της αδυναμίας πληρωμής δόσεων κυρίως σε στεγαστικά δάνεια και του κινδύνου των πλειστηριασμών ακινήτων που απελευθερώνονται από τον Ιανουάριο του 2015, θα γίνονται αποκλειστικά στη βάση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος εγκρίθηκε και τυπικά χθες από την αρμόδια Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνδυασμό με πλαίσιο για τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες» και τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Πρακτικά, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν πλέον στο σφυρί ακίνητα δανειοληπτών τους οποίους θα αξιολογούν ως «μη συνεργάσιμους», δηλαδή εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως λόγου χάρη να παραχωρήσουν οικειοθελώς το σπίτι τους, ή να μένουν με ενοίκιο, να βάλουν νέες υποθήκες κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή τα ποσά που χρειάζεται για να καλύπτει τις απολύτως βασικές ανάγκες του και τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους οι τράπεζες, ξεκινούν, σύμφωνα με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τα 537 ευρώ «καθαρά» τον μήνα για έναν ενήλικα και φτάνουν στα 1.788 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Η δικαιολογία

Η κυβέρνηση επικαλείται τώρα το «μπάχαλο» που επικρατεί με τις διαφορετικές αξίες ακινήτων (σημερινές αντικειμενικές, νέες αντικειμενικές από το 2016, αξίες ΕΝΦΙΑ, εμπορικές αξίες κ.ά.) για να δικαιολογήσει την απροθυμία της να αντιμετωπίσει με σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξή του (ρ/σ Αθήνα 9,84) ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι αποκλειστικά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ ή το 36,2% του συνόλου. Για τα 25 δισ. ευρώ των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων δήλωσε πως «μέχρι να λυθούν ορισμένα παράλληλα θέματα όπως ο ΕΝΦΙΑ, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και να σταθεροποιηθεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων, είναι πρόωρο να προταθούν ρυθμίσεις».

Η αβελτηρία της κυβέρνησης να προσφέρει λύσεις στο κοινωνικά μείζον ζήτημα των στεγαστικών δανείων συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα των τραπεζών και την επιδίωξη να παραμείνουν για καιρό ακόμη κρυμμένες κάτω από το χαλί οι πραγματικές επισφάλειές τους, λόγω της μεγάλης διαφοράς που έχουν οι τρέχουσες εμπορικές αξίες των σπιτιών, με τις αντικειμενικές αλλά κυρίως τις αξίες πουν έχουν εγγράψει ως υποθήκες οι τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια στο παρελθόν.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας που εγκρίθηκε χθες από την ΤτΕ, και πρόκειται να δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» το επόμενο διάστημα, ανοίγει από τη μια τον δρόμο για να ξεκινήσουν μαζικές ρυθμίσεις δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη βάση τυποποιημένων κριτηρίων, αλλά παράλληλα δημιουργεί την κερκόπορτα και για εκπλειστηριασμούς ακινήτων.

Τα 3 είδη των ρυθμίσεων

Ο Κώδικας προβλέπει τρεις βασικούς τύπους ρυθμίσεων.

● Τις βραχυπρόθεσμες (για περίοδο έως 5 έτη): πληρωμή μόνο τόκων, μειωμένες δόσεις, «πάγωμα» πληρωμών, αναβολή πληρωμών κ.ά.

● Τις μακροπρόθεσμες: μόνιμη μείωση επιτοκίου, αλλαγή του τύπου επιτοκίου από σταθερό σε κυμαινόμενο ή αντίστροφα, επιμήκυνση δανείου, διαχωρισμός δανείου σε τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε αυτό που μπορεί να αποπληρωθεί με πώληση περιουσιακών στοιχείων, μερική διαγραφή χρεών, πρόσθετες εξασφαλίσεις κ.ά.

● Οριστική διευθέτηση: εθελοντική παράδοση ακινήτου, μετατροπή του δανείου σε leasing, παραχώρηση του ακινήτου και ενοικίασή του, πώληση του δανείου σε άλλη τράπεζα ή σχήμα κ.ά.

………………………………………………………………………………………………

Δένδιας για αντικειμενικές: «Διαχρονική σχιζοφρένεια»

Εξ οικείων τα βέλη για τον ΕΝΦΙΑ και την ιλαροτραγωδία που δημιουργήθηκε από τα εξωφρενικά εκκαθαριστικά τα οποία έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για την περιουσία που κατέχουν σε οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση στον «Αθήνα 9,84» του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια, ο οποίος μίλησε για διαχρονική «σχιζοφρένεια» όσον αφορά τουλάχιστον το κρίσιμο θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οπως είπε ο υπουργός, υπάρχει ζήτημα συνολικά με τις αντικειμενικές. Το νομοθέτημα για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει άλλες τιμές που είναι διαφορετικές από τις αντικειμενικές, ενώ υπάρχουν και οι πραγματικές αξίες της αγοράς, οι οποίες είναι προσδιορίσιμες και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μέθοδος προσδιορισμού τους. Αποτέλεσμα; Υπάρχουν κατ’ ελάχιστο τρεις διαφορετικές αξίες.

*Σχέδιο Ενδικοφανούς Προσφυγής για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και Σχέδιο Δήλωσης Επιφύλαξης για τις Καταβολές (εάν κάποιος αποφασίσει να πληρώσει) που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28/8 στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας, δημοσιοποίησε η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, στη βάση των αποφάσεων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: