Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Mείωση φόρου μόνο για τον… έναν στους 10

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 09:46

ΕΝΦΙΑ: Mείωση φόρου μόνο για τον… έναν στους 10

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
ΕΝΦΙΑ: Mείωση φόρου μόνο για τον… έναν στους 10
Στην παγίδα των προσδοκιών που η ίδια καλλιέργησε προκειμένου να κατευνάσει την οργή όσων φορολογουμένων εκτύπωναν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πέσει η κυβέρνηση. Οι «διορθώσεις» που φτάνουν σήμερα στη Βουλή αφορούν μόλις στο 10% των ιδιοκτητών.
Γράφει:  
Όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι επί 27 ημέρες άκουγαν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις να μεταδίδουν ότι ο φόρος είναι λάθος και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαταστήσει τις αδικίες, θα διαπιστώσουν ότι το μόνο κέρδος από αυτή την ιστορία ήταν… μία δόση παραπάνω. Αντί να πληρώσουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα εξοφλήσουν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
Ειδικά ο Σεπτέμβριος, στον οποίο η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά και σε πολιτικό επίπεδο δεδομένου ότι είναι ο μήνας της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά και ο μήνας των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, θα είναι …ασήκωτος. Φορολογούμενοι θα πρέπει να μετακινηθούν μαζικά καταρχήν προς την τράπεζα για να πληρώσουν τρεις και τέσσερις φόρους μαζί (ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, 2η δόση φόρου εισοδήματος, 2η δόση τέλους επιτηδεύματος, 2η δόση εισφοράς αλληλεγγύης) αφενός θα πρέπει να τρέχουν στους λογιστές για να διορθώσουν τα αδιόρθωτα. Σε αυτό το «κύμα» μετακίνησης πληθυσμού, θα μετέχουν πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Στις 15 Σεπτεμβρίου που θα αναρτηθούν καινούργια εκκαθαριστικά στο Taxis, θα προκληθεί και το τεράστιο κύμα απογοήτευσης. Οι ιδιοκτήτες κτισμάτων –που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος του ΕΝΦΙΑ- δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους. Αν έχει γίνει κάποιο λάθος (π.χ έχουν ένα ημιτελές κτίσμα το οποίο φορολογήθηκε ως αποπερατωμένο) θα πρέπει οι ίδιοι να τρέξουν να το διορθώσουν ζητώντας νέα εκκαθάριση του φόρου. Τα λάθη είναι εκατομμύρια αλλά αν δεν τα αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες για να τα διορθώσουν, θα …περάσουν και ο φόρος θα πληρωθεί κανονικά. Πολύ απλά, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη φορτώσει φόρο γνωρίζοντας ότι υπάρχουν λάθη και να για να τον «διαγράψει» προκαλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν.
Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, επίσης δεν θα έχουν καμία αλλαγή. Οι μόνοι που θα δουν τον φόρο να μειώνεται είναι οι φορολογούμενοι που έφτασαν στα πρόθυρα του εγκεφαλικού όταν συνειδητοποίησαν ότι η εφορία τους ζητάει να πληρώσουν φόρο 3000-4000 ευρώ για δύο στρέμματα γης εντός κάποιου μακρινού οικισμού. Μόνο για αυτά τα ακίνητα θα υπάρξουν διορθώσεις: τα οικόπεδα εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος. Και μάλιστα όχι για όλα. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις στις οποίες ο νέος τρόπος υπολογισμού που θα ψηφίσει η Βουλή, θα οδηγήσει ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα φόρου.
Έτσι, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα κληθεί –και πάλι επικοινωνιακά- να πείσει το 90% των ιδιοκτητών ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για κάτι καλύτερο και ο ΕΝΦΙΑ βγήκε ακριβώς ο ίδιος. Θα πρέπει να πείσει ότι τα μη ηλεκτροδοτούμενα κλειστά μαγαζιά και σπίτια θα πρέπει να φορολογηθούν κανονικά. Θα πρέπει να πείσει τους ιδιοκτήτες ότι πρέπει οι ίδιοι να τρέξουν επειδή η οικοδομή στα μπετά φορολογήθηκε ως αποπερατωμένη και ότι θα πρέπει να τρέξουν οι ίδιοι να δηλώσουν ότι το διαμέρισμα δεν βρίσκεται στον 6ο όροφο όπως από μόνη της έγραψε η εφορία στο χαρτί αλλά στο… ημιυπόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: