Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Οι αιτήσεις από φέτος, η ζέστη από του χρόνου

Οι αιτήσεις από φέτος, η ζέστη από του χρόνου

thermansi_fisiko_aerio.jpg

Χθες ξεκίνησε να «τρέχει» ακόμη ένα πρόγραμμα επιδότησης καταναλωτών που αφορά την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου στην κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων | EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Την πλήρη αποτυχία του μνημονιακού μέτρου της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο παραδέχεται πλέον και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι για την ενεργειακή φτώχεια που προκάλεσε σε χιλιάδες νοικοκυριά τάζοντας επιδοτήσεις «ενεργειακής αναβάθμισης», οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνονται!
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη διαμαρτύρονται κατά χιλιάδες, αφού οι τελευταίοι που πρόλαβαν να ενταχθούν όσο υπήρχαν λεφτά, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα χρήματα της επιδότησης. Το πρόβλημα της καθυστέρησης, που ξεπερνά τους 9-10 μήνες, είναι ιδιαίτερα οξύ για τους επαγγελματίες τεχνίτες που έχουν ήδη «φεσωθεί» με το κόστος των εργασιών. Κι αυτό, παρ’ ότι πριν από τρεις μήνες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε εξαγγείλει τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με 100 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή περίπου 10.000 νοικοκυριών, που με τη σειρά τους πρέπει να εξοφλήσουν περίπου 30.000 επαγγελματίες.
Κι ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας ψάχνουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», χθες ξεκίνησε να «τρέχει» ακόμη ένα πρόγραμμα επιδότησης καταναλωτών που αφορά την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου στην κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων. Η προκήρυξη του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, γίνεται μέσα στον χειμώνα, και επειδή ο έλεγχος και η έγκριση των αιτήσεων απαιτούν αρκετή γραφειοκρατία, το πιθανότερο είναι ότι οι δικαιούχοι θα ζεσταθούν με φυσικό αέριο από… του χρόνου.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Για ιδιόκτητες κατοικίες
Αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 για κατοικίες που βρίσκονται στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Προϋπόθεση είναι η κατοικία να βρίσκεται σε τιμή ζώνης μέχρι 2.500 ευρώ/τ.μ. και να είναι ιδιόκτητη. Επιλέξιμη είναι κάθε εσωτερική εγκατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης (κεντρικό ή ατομικό) σε κατοικίες, για την αντικατάσταση της οποίας προβλέπεται επιδότηση 60%. Η επιδότηση ξεκινά από 1.000 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα και φτάνει τα 5.500 ευρώ για αλλαγή λέβητα άνω των 200.000 kcal/h. Επιδοτούνται δαπάνες για καυστήρες, λέβητες, σωληνώσεις, συστήματα απαγωγής καυσαερίων, εργασίες κ.ά. Δεν επιδοτούνται δαπάνες για σώματα καλοριφέρ, δίκτυο διανομής ζεστού νερού κ.ά.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει κάποιος να υποβάλει στις Εταιρείες Παροχής Αερίου είναι, μεταξύ άλλων, αίτηση συμμετοχής στη δράση, πρακτικό γενικής συνέλευσης -για τις πολυκατοικίες-, φωτοτυπία οικοδομικής άδειας, οικονομική προσφορά για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος και υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή των όρων συμμετοχής στη δράση. Ο δικαιούχος καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή (40%) ενώ το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται στους αναδόχους μετά την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών και δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης.
Η προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος, που ευνοεί τη στροφή από το ακριβό πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, συνέπεσε χρονικά με την «παραδοχή αποτυχίας» του μέτρου εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παραδοχή της αποτυχίας
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο επίτροπος Σεμέτα παραδέχτηκε ότι «τα έσοδα από την εξίσωση των φόρων επί των καυσίμων θέρμανσης και κίνησης ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και για κλιματικούς λόγους», ενώ υπονόησε ότι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φέρει «ισοδύναμα μέτρα» καθώς, όπως επισήμανε, «στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής συζητείται επί του παρόντος πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του μέτρου αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: