Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΥΠΑ 650 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ Στον αέρα ο προϋπολογισμός του 2014 -Κόλλησε ο ΕΝΦΙΑ

ΤΡΥΠΑ 650 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

Στον αέρα ο προϋπολογισμός του 2014 -Κόλλησε ο ΕΝΦΙΑ

 Στον αέρα ο προϋπολογισμός του 2014 -Κόλλησε ο ΕΝΦΙΑ
-A+A
Τρελά ζόρια έχει, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει τους φόρους που έχει υπολογίσει, αφού το αλαλούμ με τη ρύθμιση, το ξεχαρβάλωμα των ελεγκτικών υπηρεσιών και η χαλάρωση εν όψει εκλογών, διευρύνουν την «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα και θέτουν πλέον εν αμφιβόλω ακόμα και τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, καθώς η συγκράτηση των δαπανών έχει ξεπεράσει τις αντοχές του συστήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ, με τη συμπλήρωση του 11μήνου καταγράφηκε υστέρηση 650 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των φορολογικών εσόδων, η οποία από το υπουργείο Οικονομικών αποδίδεται στην αβεβαιότητα με το εύρος της ρύθμισης οφειλών. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία που παρουσιάζει το ΓΛΚ, αποκαλύπτει ότι και τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ έχουν "κολλήσει", αφού οι εισπράξεις μετά κι από την τρίτη δόση έφτασαν στο 1,5 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το Νοέμβριο μόλις και μετά βίας μπήκαν στα ταμεία 230 εκατ. ευρώ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν η τάση αυτή διατηρηθεί και στις υπόλοιπες 3 δόσεις, τότε οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα φτάσουν με το ζόρι στα 2,2 δισ ευρώ, απέχοντας έτσι περίπου 400 εκατ. ευρώ από το στόχο!
Από το ΓΛΚ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος θα καλύψουν τις τρύπες, ωστόσο με μια απλή αριθμητική πράξη διαπιστώνει κανείς ότι μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 8 δισ ευρώ για να μην τιναχθούν στον αέρα οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014, όταν τον περσινό Δεκέμβριο τα έσοδα ήταν περίπου 5 δισ ευρώ! Από το υπουργείο Οικονομικών ανταπαντούν ότι ακόμα και με "τρύπα"στα φορολογικά έσοδα, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι 658 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το στόχο, φτάνοντας στα 3,533 δισ ευρώ. Ωστόσο, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι η συγκράτηση δαπανών συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό (οι πρωτογενείς είναι 1,351 δισ ευρώ χαμηλότερες από το στόχο), χωρίς να είναι καθαρό εάν αυτό μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένο ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται υπό συνεχή πίεση τόσο λόγω μειωμένων εσόδων όσο και λόγω αυξημένων δαπανών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: