Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Μερίσματα - Παράλληλη ασφάλιση - Αμοιβές Δ.Σ. - Διευκρινίσεις για ορισμένα θέματα του ασφαλιστικού

Μερίσματα - Παράλληλη ασφάλιση - Αμοιβές Δ.Σ. - Διευκρινίσεις για ορισμένα θέματα του ασφαλιστικού




Σε εκδήλωση που οργάνωσε το τμήμα ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο, μίλησαν και έδωσαν απαντήσεις ο Υφυπουργός εργασίας κος Τάσος Πετρόπουλος και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Στέλλα Βρακά. Οι δύο παράγοντες του Υπ. Εργασίας απάντησαν και σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Νέα αντίληψη σχετικά με την ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο κος Πετρόπουλος ανέφερε ότι στην εφαρμογή που πάει να κάνει το υπουργείο, κύριος στόχος είναι να είναι όλοι ασφαλισμένοι. Πρόσθεσε ότι, εάν ο ασφαλισμένος —λόγω της αύξησης που μπορεί να δει στις εισφορές του— καταβάλει ως μερική καταβολή, εισφορά τουλάχιστον ίση μ' εκείνη που κατέβαλε πριν το νέο ασφαλιστικό, τότε θα μπορεί να παίρνει ενημερότητα η οποία, θα αντιμετωπίζεται με άλλη αντίληψη απ' ότι στο παρελθόν. 
Η Γενική Γραμματέας κα Στέλλα Βρακά ανέφερε ότι, όσοι λάμβαναν οποιεσδήποτε αμοιβές ΔΣ και πριν την 1.1.2017 είχαν υποχρέωσης ασφάλισης στο ΙΚΑ, ακόμα και εάν δεν συνδέονταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση από την οποία λάμβαναν αμοιβές. Ωστόσο αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε γίνει και είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε συμπλήρωσε η Κα Βρακά.
Ξεκαθάρισε ότι, οι μέτοχοι για τους οποίους δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ασφάλισης, δηλαδή δεν είναι ταυτόχρονα μέλη Δ.Σ. και μέτοχοι άνω του 3%, δεν υπάγονται στην ασφάλιση οπότε τα μερίσματα δεν θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα τα μερίσματα θα εισφοροδοτηθούν (θα καταβάλλεται δηλαδή εισφορά επ' αυτών) στις περιπτώσεις των μετόχων άνω του 3% οι οποίοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. μιας Α.Ε.
Επίσης ανέφερε ότι, σε περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από διαφορετική ιδιότητα-δραστηριότητα-απασχόληση (π.χ. μισθωτός και ταυτόχρονα ελευθέριο επάγγελμα ή μηχανικός και ταυτόχρονα ελευθέριο επάγγελμα), θα καταβάλλονται εισφορές στο σύνολο των εισοδημάτων και για τον υπολογισμό της ανώτατης βάσης ασφαλιστέων αποδοχών (οροφή των 5.860,80 ευρώ), θα προηγείται στην ασφάλιση πάντα το εισόδημα από μισθωτές εργασίες και αν δεν υπάρχουν τέτοιες, θα προηγείται το βιοποριστικό επάγγελμα (εκείνο δηλαδή με τις μεγαλύτερες αποδοχές).
Παραδείγματα
α) Μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ και μηνιαίο εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα 5.000 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές στα 3.500 ευρώ που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες βάσει του άρθρου 38 (προηγούνται πάντα οι μισθωτές) και μέχρι του συνόλου των 5.860,80 ευρώ (οροφή), δηλαδή για τα 2.360,80 ευρώ, θα καταβάλει εισφορές με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39.
β) Μηχανικός έχει μηνιαίες αποδοχές από την ιδιότητά του ως μηχανικός 3.500 ευρώ και ταυτόχρονα διατηρεί και κατάστημα με μηνιαίες αποδοχές 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα αποδοθούν εισφορές βάσει του άρθρου 39 για όλα τα εισοδήματα αλλά, για τα 3.500 ευρώ (μηχανικός) με συντελεστή 37,95% και για τα υπόλοιπα 2.360,80 ευρώ (από το κατάστημα και έως του συνόλου των 5.860,80) με συντελεστή 26,95%.
Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: