Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Η μερική απασχόληση διαλύει το "success story" της κυβέρνησης

Η μερική απασχόληση διαλύει το "success story" της κυβέρνησης

Να προβάλει «επιτεύγματα» από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στο εσωτερικό ώστε να καλύψει το πιθανό «ναυάγιο» στην υπόθεση χρέους προσπαθεί η κυβέρνηση.
i-meriki-apasxolisi-dialuei-to-success-story-tis-kubernisis
 
Να προβάλει «επιτεύγματα» από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στο εσωτερικό ώστε να καλύψει –τουλάχιστον να επιχειρήσει να καλύψει- το πιθανό  «ναυάγιο» στην υπόθεση του χρέους προσπαθεί η κυβέρνηση. Οι υποσχέσεις για τη ρύθμιση του χρέους σταμάτησαν και πλέον η ελληνική πλευρά εγκατέλειψε την επικοινωνιακή τακτική της αισιοδοξίας –αποκορύφωμα της οποίας ήταν η γραβάτα του πρωθυπουργού- για να επικεντρωθεί σε  πιο «χειροπιαστές» αναφορές οι οποίες είναι προσαρμοσμένες σε μεγάλο βαθμό στο περιεχόμενο του προσχεδίου συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.
Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική που ξεδιπλώνεται αναγκαστικά καθώς δεν διαφαίνεται «δικαίωση» των Ελλήνων όσον αφορά στο χρέος περιλαμβάνει και διαρροές για πιθανά «δώρα» από τους Ευρωπαίους που θα βελτιώσουν την κατάσταση στο εσωτερικό αλλά και αναφορές στα οικονομικά επιτεύγματα που έχουν ήδη συντελεστεί. Όσον αφορά στα «δώρα», το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να πάρει την προσεχή Πέμπτη μια δόση μεγαλύτερη των 8-9 δις. ευρώ προκειμένου να «πέσει χρήμα» στην αγορά μέσα από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Επίσης, έχει ήδη… ακουστεί ένα αναπτυξιακό πακέτο χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Η κυβέρνηση, επιχείρησε και την προηγούμενη εβδομάδα –όπως φάνηκε από τις αναφορές στην συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- να δείξει ότι «κάτι αλλάζει» στην ελληνική οικονομία. Δύο ήταν οι βασικές αναφορές: η αύξηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο και η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης. Βέβαια, και τα δύο βασικά «επιτεύγματα» που επιχειρήθηκε να προβληθούν, επιδέχονται μεγάλης αμφισβήτησης:
Στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, ακούστηκε ότι επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δημιουργηθεί 220.000 θέσεις απασχόλησης.
Τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δείχνουν τα εξής: ο αριθμός των απασχολούμενων τον Μάρτιο του 2017 ήταν 3.669.200 άτομα έναντι 3.483.500 τον Δεκέμβριο του 2015. Δηλαδή, οι απασχολούμενοι σε αυτό το διάστημα, έχουν αυξηθεί κατά 185.000 άτομα. Σε αριθμητικό επίπεδο, υπάρχει βελτίωση αν και όχι αυτή που προβάλλεται από την πλευρά του κυβερνόντος κόμματος. Από την άλλη, τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης, εντείνουν ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό. Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει κατακόρυφη αύξηση στη δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης. Είναι κοινό μυστικό στην αγορά εργασίας ότι ένα μεγάλο τμήμα της αύξησης στην απασχόληση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, δεν είναι η δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας αλλά αποτέλεσμα της απόφασης των εργοδοτών να εμφανίσουν τους εργαζόμενούς τους ως μερικώς απασχολούμενους προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο της ανασφάλιστης εργασίας που φτάνει στα 10.500 ευρώ. Μόνο στο διάστημα Ιουλίου 2015-Μαίου 2016, οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν από τις 506.026 στις 585.840. Η αθρόα αύξηση της μερικής απασχόλησης έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται και η πτώση του μέσου μισθού. Από τα 1034 ευρώ μεικτά που ήταν τον Ιούλιο του 2014 και τα 985 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2015, έχει υποχωρήσει πλέον στα 953 ευρώ (με βάση στοιχεία  Ιουλίου 2016 που είναι και τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα).
Το δεύτερο επιχείρημα που αφορά στην επιστροφή στην ανάπτυξη, προβλήθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θέλησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη «διόρθωση» της ΕΛΣΤΑΤ με βάση την οποία η οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αντί για ύφεση 0,5%. Και πάλι, τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα ποσοστά μεταβολής του  ελληνικού ΑΕΠ στα επίπεδα που έχει διαμορφωθεί αυτό ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης, δεν ανταποκρίνονται παρά σε πραγματική μεταβολή της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ η οποία μπορεί να προέλθει ακόμη και από έναν συγκυριακό παράγοντα.
Σε απόλυτο αριθμό, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,128 δις. ευρώ έναντι 45,928 δις. ευρώ. Συγκριτικά με τα όσα είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Μαϊου, το ΑΕΠ «αυξήθηκε» κατά 368 εκατ. ευρώ καθώς με βάση την ανακοίνωση της 15ης Μαίου το ΑΕΠ του α’ τριμήνου είχε εκτιμηθεί στα 45,76 δις. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι «διορθώθηκε» και ο παρονομαστής δηλαδή το ΑΕΠ του α’ τριμήνου του 2016: από τα 45,994 δις. ευρώ που είχε εκτιμηθεί στις 15 Μαίου, προσδιορίστηκε εκ νέου στα 45,928 δις. ευρώ δηλαδή 66 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Όσο μικρότερος είναι ο παρανομαστής όμως, τόσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η θετική μεταβολή.
Η ΕΛΣΤΑΤ, κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά,  επανυπολογίζει το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων κάτι που σημαίνει ότι τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο. Ο βασικός λόγος για τον οποίο καταγράφηκε έστω και αυτή η μικρή αύξηση του ΑΕΠ, ήταν και πάλι η ιδιωτική κατανάλωση Η δαπάνη των νοικοκυριών, αυξήθηκε στα 32,537 δις. ευρώ έναντι 31,994 δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Η αύξηση δηλαδή διαμορφώνεται στα 543 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: