Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

"Φωτιά" τα τελευταία εκκαθαριστικά: Στα 2.200 € ο μέσος φόρος


"Φωτιά" τα τελευταία εκκαθαριστικά: Στα 2.200 € ο μέσος φόρος

Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά των τελευταίων ημερών, ο μέσος φόρος ξεπερνάει πλέον τα 2.200 ευρώ.
fwtia-ta-teleutaia-ekkatharistika-sta-2200--o-mesos-foros
 

Εκκαθαριστικό και… διχίλιαρο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων άφησαν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ο πέλεκυς της εφορίας πέφτει πολύ βαρύς. Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά των τελευταίων ημερών, ο μέσος φόρος ξεπερνάει πλέον τα 2.200 ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι όσοι άφησαν για την τελευταία στιγμή την εκπλήρωση της φορολογικής τους υποχρέωσης περιέρχονται και στη χειρότερη μοίρα. Το στατιστικό φαινόμενο έχει την… εξήγησή του.
Είθισται κάθε χρόνο αυτοί που σπεύδουν να είναι είτε αυτοί που περιμένουν ότι θα πάρουν επιστροφή φόρου, είτε αυτοί που θέλουν να είναι έτοιμα για τα δικαιολογητικά για την είσπραξη του επιδόματος τέκνων. Έτσι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων υποβάλλονται τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά –τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό- ενώ τις τελευταίες ημέρες, κυριαρχούν τα χρεωστικά και ειδικά αυτά που φέρνουν και τα περισσότερα βάρη. Προφανώς, το αν η δήλωση θα υποβληθεί μερικές ημέρες πριν ή μερικές ημέρες μετά, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο: για όλους, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.
Ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό, διαμορφωνόταν χθες στα 1350 ευρώ και ενώ εκκρεμεί ακόμη η υποβολή 200.000 δηλώσεων. Υπάρχει  σοβαρό ενδεχόμενο πλέον, ο μέσος φόρος να είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι. Ο μέσος φόρος στα εκκαθαριστικά του 2016 ήταν 1630 ευρώ ενώ για φέτος, πολύ δύσκολα ο μέσος φόρος θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Πώς δικαιολογείται αυτή η πτώση;
1. Φέτος θα είναι πολύ περισσότερα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά κάτι που σημαίνει ότι θα είναι περισσότερος ο κόσμος που θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Βέβαια, τα ποσά δεν είναι μεγάλα για όλους. Πολλά εκκαθαριστικά βγάζουν φόρο μερικών δεκάδων ευρώ κάτι που εξηγείται ως εξής: Επειδή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η παρακράτηση του φόρου δεν έγινε απλό τις αρχές του 2016 με την κλίμακα που έπρεπε, προέκυψαν αρνητικές διαφορές για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίες και έπρεπε να πληρωθούν μέσω των εκκαθαριστικών.
Αυτή τη στιγμή, και ενώ εκκρεμούν τρεις ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας (δεν αναμένεται να δοθεί άλλη παράταση), τα χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι ήδη 2,41 εκατομμύρια έναντι 2,318 που εκδόθηκαν την περυσινή χρονιά.
Φέτος, αυτοί που θα πληρώσουν, θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια άτομα. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο παρανομαστής ενός κλάσματος, τόσο μικρότερο είναι το αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο παρονομαστής είναι ο αριθμός των φορολογουμένων με το χρεωστικό εκκαθαριστικό που ρίχνει τον μέσο φόρο από τα 1630 ευρώ πέρυσι στα 1500 ευρώ φέτος ή και χαμηλότερα.
2. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, το τελικό ποσό της εκκαθάρισης να βγάλει χαμηλότερο ποσό βεβαίωσης φόρου σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δεν θα ικανοποιήσει καθόλου το οικονομικό επιτελείο. Ήδη έχει φανεί η τάση να είναι μεγαλύτερες οι επιστροφές φόρου σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά έβγαζαν υποχρέωση καταβολής 311 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους και φέτος το αντίστοιχο ποσό είναι ήδη 341 εκατ. ευρώ και ανεβαίνει. Φέτος, οι πιστωτικές δηλώσεις, αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο.
3. Φαίνεται μια τάση περαιτέρω μείωσης της φορολογητέας ύλης. Παρά την εκρηκτική αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και των φορολογικών συντελεστών ειδικά για μεσαία και υψηλά εισοδήματα καθώς επίσης και για ενοίκια, το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί μέσω των χρεωστικών εκκαθαριστικών θα είναι τελικώς ίδιο ή και λίγο μικρότερο σε σχέση με πέρυσι.
Πέρυσι, με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, βεβαιώθηκαν κοντά στα 3,8 δις. ευρώ. Φέτος, το αντίστοιχο ποσό μέχρι και χθες ήταν 3,244 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα κινηθούμε οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και λίγο χαμηλότερα. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν στους αυξημένους συντελεστές με την εμφάνιση ακόμη χαμηλότερων εισοδημάτων. 


Μέχρι και 100% η αύξηση φόρων στα "ραβασάκια" της εφορίας

Σοκ και δέος για τους φορολογούμενους, καθώς τα εκκαθαριστικά σημειώματα που λαμβάνουν είναι αυξημένα έως και 100%.
mexri-kai-100-auksisi-forwn-sta-rabasakia-tis-eforias
 

Σοκ και δέος για τους φορολογούμενους, καθώς τα εκκαθαριστικά σημειώματα που λαμβάνουν είναι αυξημένα έως και 100%.  Οι αλλαγές στη φορολογία εκτόξευσαν τις επιβαρύνσεις για το 40% των φορολογούμενων που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κλίμακα με την οποία υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης διέλυσαν τους φορολογούμενους. Κυρίως όσους έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα, όπως επίσης και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά του φόρου ήταν μεγαλύτερη από τη διαφορά των εισοδημάτων μεταξύ 2015 και 2016.  Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους περίπου 66.000 ευρώ το 2015 και 76.000 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει 21.646 ευρώ, από 10.692 ευρώ το προηγούμενο έτος. Από το παράδειγμα προκύπτει ότι τα επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος τα πήρε στο ακέραιο η εφορία.
Τα τεράστια ποσά που προκύπτουν είναι σχεδόν αδύνατον να πληρωθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Πολλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση των 12 δόσεων,ενώ άλλοι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, καθώς από τον Ιούλιο και μετά έρχεται ο ΕΝΦΙΑ. 
Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετά και την παράταση που δόθηκε είναι η ερχόμενη Παρασκευή (21 Ιουλίου 2017) αντί για την ερχόμενη Δευτέρα ( 17 Ιουλίου) που προέβλεπε η τρέχουσα προθεσμία.
Αμετακίνητες οι δόσεις
Οι ημερομηνίες για την καταβολή των δόσεων από την εκκαθάριση δεν αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος πρέπει να γίνει την 31η Ιουλίου. Ακολούθως θα τρέξεουν ανα δίμηνο και οι υπόλοιπες δύο δόσεις, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.  
Με προμήθεια η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Για πρώτη φορά φέτος όσοι επιλέξουν να πληρώσουν με μετρητά σε γκισέ τράπεζας θα χρεωθούν και προμήθεια. 
Από την πρόσθετη χρέωση εξαιρούνται οι 70 ετών και άνω, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω ή όσοι τυγχάνουν δικαστικής συμπαράστασης, αν και εφόσον η πληρωμή στην τράπεζα γίνει από λογαριασμό. 
Άρα, αν είχαν σκοπό να πληρώσουν με μετρητά, πρέπει να πάνε σε τράπεζα όπου έχουν ή θα ανοίξουν λογαριασμό στο όνομά τους και να τα καταθέσουν σε αυτόν, ώστε μέσω αυτού στη συνέχεια να πληρωθεί η οφειλή στην εφορία.
Μέχρι τα τελευταία δεδομένα, δεν έχουν υποβληθεί αρκετές χιλιάδες δηλώσεις ενώ η έως τώρα εκκαθάριση δείχνει ότι οι φορολογούμενοι θα πάρουν μεγαλύτερη λυπητερή.
 Από την έως τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει επιπλέον φόρος 1.260 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό.
Τρόποι πληρωμής
• Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
• Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
• Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. 
Η εκκαθάριση
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκαθαριστικών που είναι χρεωστικά. 
Μέχρι ώρας εχουν εκκαθαριστεί 5.570.012 δηλώσεις. Οι 2.265.309 είναι χρεωστικές με πρόσθετο φόρο 2.853.268.804 ευρώ.
Πιστωτικές είναι οι 880.787 δηλώσεις με επιστροφή  318.645.391 ευρώ ενώ οι 2.423.916 δηλώσεις είναι μηδενικές.

Αυξάνονται και πληθύνονται τα χρεωστικά εκκαθαριστικά της εφορίας

  • ( UPD -19/07/2017 08:01 )
  •  Print
Αυξάνονται και πληθύνονται τα χρεωστικά εκκαθαριστικά της εφορίας
Προσθήκη σχολίου
Προκύπτουν 1.350 ευρώ επιπλέον φόρος κατά μέσο όρο για 1 στους 2 φορολογουμένους – Απομένουν ακόμα 300.000 δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί
Του Κωστή Πλάντζου
Όσο πλησιάζει η Παρασκευή 21η του μηνός, που λήγει η διορία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος Ε1, τόσο μεγαλώνει ο όγκος των εκκαθαριστικών που βγαίνουν χρεωστικά.
Μαζί με τις περίπου 50.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν την Δευτέρα, ο αριθμός των δηλώσεων Ε1 που έχει υποβληθεί έφτασε στα 5,9 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι απομένανε ακόμα 300.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Από τα 5,9 εκατομμύρια δηλώσεις:

- οι 921.663 είχαν βγει πιστωτικές (15,71% των υποβληθέντων) και οι δικαιούχοι των επιστροφών φόρου θα μοιραστούν 341.524.786 ευρώ. Δηλαδή αναλογούν 370 ευρώ επιστροφή φόρου στον καθέναν -κατά μέσον όρο. Πέρυσι είχαν βγει πιστωτικές 1.018.518 δηλώσεις μέχρι το τέλος της υποβολής Ε1.
 
​- α​πό τις υπόλοιπες 5 εκατομμύρια δηλώσεις, οι 2.410.509 δηλώσεις (41,1%) είχαν βγει χρεωστικές. Πέρυσι, και αφού είχαν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις, χρεωστικές είχαν βγει οι 2.318.902, δηλαδή προς το παρόν βγήκαν χρεωστικές 91.607 περισσότερες δηλώσεις Ε1 και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Αυτοί που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, καλούνται να πληρώσουν (ως τώρα) 3,245 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.346 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας –ενώ στην πράξη πολλοί θα πληρώσουν πολλά περισσότερα.

- o​ι υπόλοιπες 2.532.734 δηλώσεις (43,18% του συνόλου που έχει εκκαθαριστεί) έδειξαν μηδενικό ποσό πληρωμής φόρου. Πέρυσι είχαν βγει μηδενικές 2.772.457 δηλώσεις (ή 45,38% του συνόλου).

Τα «τρελά» εκκαθαριστικά ​αποδίδονται κυρίως στους εξής λόγους:
- μειώθηκε κατά 200 ευρώ το αφορολόγητο το 2016
- με την εκκαθάριση επιβάλλονται αναδρομικά και οι κρατήσεις φόρου που δεν έγιναν σωστά για τους πρώτους 5 μήνες του 2016
- επιβλήθηκε ενιαία κλίμακα φόρου για όλα τα εισοδήματα που, αθροιζόμενα,  φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές σε σχέση με πέρυσι
- αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου έως και στο 100%
- αυξήθηκαν οι φόροι ενοικίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: