Το ΔΝΤ «σφραγίζει» το νέο μνημόνιο με την Αθήνα
08:50 πμ
Οικονομία
Ουάσινγκτον, του Θανάση Κ.Τσίτσα
Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle - AIP) της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στη συνεδρίαση δεν αναμένονται εκπλήξεις και θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.
Η νέα δανειακή σύμβαση διάρκειας 13 μηνών αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα, καθώς οι 24 Εκτελεστικοί Διευθυντές δεν διατύπωσαν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις.
Η επί της αρχής έγκριση της δανειακής συμφωνίας είναι μια τυπική παράταση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για πρώην αξιωματούχους του Ταμείου είναι ουσιαστικά ένα «φύλλο συκής» που επινοήθηκε από τους Σόιμπλε-Τόμσεν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές επιδιώξεις του Βερολίνου.
Μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα δοθούν στη δημοσιότητα μια σειρά εγγράφων, μεταξύ των οποίων, και η έκθεση που θα καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Κατά 80% στην έκθεση αναπαράγονται πράγματα που ήδη γνωρίζουμε από την προηγούμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (σσ: στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4) που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στην έκθεση θα προβλέπεται ότι η συμφωνία για την αποδέσμευση των 1,6 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί μόνο υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
«Τα χρήματα αυτά δεν θα τα πάρει ποτέ η Ελλάδα» δήλωσε στο Real.gr αξιόπιστη πηγή.
Σημαντική παράμετρος είναι ότι γεγονός ότι στην έκθεση που θα δοθεί στην δημοσιότητα δεν θα προβλέπεται επίσημα χρονικό όριο του οποίου θα πρέπει να επαναξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να αποφασιστεί οριστικά η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε ανάλογα προγράμματα στο παρελθόν (σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής) σε μια «συμφωνία έγκρισης επί της αρχής» δινόταν μια χρονική διορία 30 ημερών για να αποφασιστεί η ενεργοποίηση ή μη του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση θα αναγράφεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την λήξη του προγράμματος του ΕSM που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση θα επαναλαμβάνονται από μεριάς του ΔΝΤ, τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ειδικά με τα «κόκκινα δάνεια», ενώ θα γίνεται μνεία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ.
Αμέσως μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης θα ακολουθήσει δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που θα επαναλαμβάνει ότι για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να μπει χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.
Πηγή: Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου