Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 230.000 θύματα των αλλαγών

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 230.000 θύματα των αλλαγών

Αυξήθηκαν κατά 10% τα χρεωστικά ραβασάκια της εφορίας. Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έβγαλε φόρο εισοδήματος 3,34 δισ. ευρώ έναντι 3,467 δισ. ευρώ πέρυσι. Σήμερα η πληρωμή της πρώτης δόσης.
Φορολογικές δηλώσεις: Οι 230.000 θύματα των αλλαγών


Ακριβά καλούνται να πληρώσουν τη μείωση του αφορολογήτου από 9.545 ευρώ σε έως και 8.636 ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι μέχρι πέρυσι είχαν μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό.
Τα στατιστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν αύξηση των χρεωστικών εκκαθαριστικών κατά περίπου 10% ή κατά περίπου 230.000 φορολογούμενους, οι οποίοι σήμερα καλούνται να καταβάλουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτασαν φέτος στα 2.545.274, όταν πέρυσι ήταν 2.318.902. Το ποσό των έξτρα φόρων εισοδήματος που μοιράζονται όμως παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 3,7 δισ. ευρώ.
Η εξήγηση κρύβεται σε δύο πιθανά ενδεχόμενα: τα εισοδήματα μειώθηκαν περαιτέρω ή η απόκρυψη φορολογητέας ύλης διευρύνθηκε. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Πρακτικά, πέρυσι τέτοια εποχή, φόρους 3,7 δισ. ευρώ μοιράζονταν 2.318.902 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ενώ φέτος το ίδιο ποσό (3,7 δισ. ευρώ) επιβαρύνει 2.545.274 φορολογούμενους. Συνολικά δε, η καθαρή θέση για το δημόσιο (φόρος χρεωστικών σημειωμάτων μείον επιστροφές φόρων πιστωτικών) μειώθηκε από τα 3,467 δισ. ευρώ πέρυσι σε 3,34 δισ. ευρώ φέτος.
Στο μεσοδιάστημα, το αφορολόγητο περιορίστηκε από τις 9.545 ευρώ σε έως και 8.636 ευρώ, οι προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξήθηκαν από το 75% στο 100%, οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξήθηκαν και οι έχοντες «μπλοκάκια» σε συνδυασμό με αμοιβές από μισθωτή εργασία γνώρισαν πρωτόγνωρη έκρηξη των επιβαρύνσεων, στη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Για τα «μπλοκάκια» αυτής της κατηγορίας, η αύξηση των επιβαρύνσεων προκύπτει από το γεγονός της φορολόγησης των συνολικών αμοιβών τους με την κλίμακα των μισθωτών -χωρίς αφορολόγητο για τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα-, όταν πέρυσι, αμοιβές από μισθό φορολογούνταν ξεχωριστά από τα έσοδα από «μπλοκάκι».
Επιβαρύνσεις προέκυψαν και για τους αγρότες, οι οποίοι πλέον φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, εφόσον περιλαμβάνονται στις λίστες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με λογιστές, τα λάθη που σημειώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν βγάλει εκτός κάδρου χιλιάδες δικαιούχους αφορολόγητου, εξαναγκάζοντας εντέλει την ΑΑΔΕ να δώσει έξτρα χρόνο για τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα.

Τα πιστωτικά

Από τα στατιστικά των φετινών δηλώσεων προκύπτει επίσης περαιτέρω δραστική συρρίκνωση των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Το ποσοστό των πιστωτικών εκκαθαριστικών στο σύνολο είναι μόλις 15,58% έναντι 16,67% πέρυσι, με τους δικαιούχους να περιορίζονται από 1.018.518 σε 953.517. Σε αυτούς, το προσεχές διάστημα αναμένεται να πιστωθούν επιστροφές φόρου 362 εκατ. ευρώ, αν δεν τους προλάβει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι εφόσον βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος, η φορολογική διοίκηση προχωρά σε αυτόματους συμφηφισμούς ακόμα και εάν η νέα απαίτηση δεν έχει γίνει ληξιπρόθεσμη.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ των 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται στα τέλη Αυγούστου και η εξόφληση του φόρου προβλέπεται να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.
Η εξόφληση των φόρων εισοδήματος θα γίνει και φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (η προθεσμία για την πρώτη λήγει σήμερα και οι επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου), ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν υπάρχει πλέον καμία έκπτωση.
Ήδη τα γκισέ των τραπεζών έχουν πάρει φωτιά, προκειμένου οι φορολογούμενοι να «σπάσουν» τα χρέη σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών, ενώ αυξημένη ροή αιτημάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στο Taxis για την ένταξη των οφειλών -εφόσον γίνουν ληξιπρόθεσμες- στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Έλενα Λάσκαρηe.laskari@euro2day.gr


Φορολογικές δηλώσεις: Τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους

Από 100-500 ευρώ τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Περίπου 100.000 δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί. Μέχρι 31 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Φορολογικές δηλώσεις: Τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους

Με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ απειλούνται οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν σήμερα τη φορολογική τους δήλωση. Η αυλαία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πέφτει σήμερα και περίπου 100.000 δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, φορολογούμενοι και λογιστές τρέχουν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες για να προλάβουν την προθεσμία.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:
- 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
- 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
- 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Πιο αναλυτικά:
- Εάν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενικό ή πιστωτικό και της εκπρόθεσμης χρεωστικής τότε το πρόστιμο είναι 100 για τα φυσικά πρόσωπα, 250 για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάριση της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος, το πρόστιμο περιορίζεται στα 100 ευρώ.
- Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που τόσο η εκκαθάριση της αρχικής όσο και της τροποποιητικής είναι πιστωτική, αλλά και στην περίπτωση που η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής είναι χρεωστικό αλλά με μειωμένο ποσό καταβολής. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει το ποσό της αρχικής εκκαθάρισης να έχει καταβληθεί.

Πληρωμή φόρου

Μέχρι και τη Δευτέρα 31 Ιουλίου οι φορολογούμενοι αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Εφοριακοί-τουρίστες κάνουν ελέγχους με τα… παιδιά τους!

Οι επαγγελματίες έχουν χάσει τον ύπνο τους... Παρατηρούν προσεκτικά τους πελάτες που μπαίνουν στα μαγαζιά τους και προσπαθούν να μαντέψουν αν είναι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. 
Εφοριακοί-τουρίστες κάνουν ελέγχους με τα… παιδιά τους!
«Ηρθε μια οικογένεια με δύο παιδάκια, καθίσανε, παραγγείλανε και μετά από λίγο ήρθε στο μπαρ, ζήτησε την απόδειξη, είπε εφορία κ.λπ.», ήταν η μαρτυρία ενός ιδιοκτήτη τουριστικού καταστήματος στην τηλεόραση του Alpha για την «επίσκεψη» που δέχθηκε από τους... Ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, οι επαγγελματίες έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Παρατηρούν προσεκτικά τους πελάτες που μπαίνουν στα μαγαζιά τους και προσπαθούν να μαντέψουν αν είναι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. 

«Μεταμφιέζονται, δεν τους παίρνεις χαμπάρι. Μπορεί να φοράνε και μαγιό. Μπορεί να φαίνονται και ως κανονικοί πελάτες» λέει ένας άλλος επαγγελματίας.
 
Δείτε το βίντεο του Alpha
Πηγή: Real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: