Η Monopoly δημιουργήθηκε για να δείξει τα στραβά του καπιταλισμού
δημοσιεύθηκε: 09:22
Ένα από τα πιο δημοφιλή και πλέον ευπώλητα επιτραπέζια παιχνίδια όλων των εποχών είναι η Monopoly. Γενιές παιδιών μεγάλωσαν αγοράζοντας γη, «χτίζοντας» ξενοδοχεία και χρεώνοντας τους αντιπάλους τους με δυσβάσταχτα ενοίκια, όταν εκείνοι έχουν την ατυχία να … πατήσουν το ... πόδι τους στην ιδιοκτησία τους!
Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως αν η εφευρέτρια του παιχνιδιού, η Ελίζαμπεθ Μάγκι, γνώριζε τον αντίκτυπο που θα είχε το παιχνίδι που δημιούργησε, θα πήγαινε από μόνη της κατευθείαν στη «φυλακή»! Κι αυτό, γιατί η Ελίζαμπεθ Μάγκι ενστάλαξε άθελά της στους παίκτες της Monopoly τις ακριβώς αντίθετες αξίες από αυτές που ήθελε να τους περάσει.
Η Μάγκι ήταν μία δυναμική, δραστήρια και πολιτικοποιημένη γυναίκα που επιθυμούσε με τη δημιουργία του παιχνιδιού να δείξει και να καταγγείλει τα μειονεκτήματα του καπιταλισμού ως ισχύοντος οικονομικού συστήματος. Το 1904 κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτό που η ίδια αποκαλούσε Landlord’s Game (Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη) και που εμείς γνωρίζουμε ως Monopoly. Η δημιουργία ενός παιχνιδιού με επιτραπέζιο ταμπλό ήταν καινοτομία για την εποχή. Πάνω σε αυτό το ταμπλό η Μάγκι «τοποθέτησε» δημοφιλείς δρόμους και κτίρια-ορόσημα.
Ακόμη μεγαλύτερη καινοτομία αποτέλεσε το γεγονός ότι η Μάγκι δημιούργησε δύο διαφορετικά σύνολα κανόνων. Σύμφωνα με το σύνολο κανόνων που είχε τον τίτλο «Ευημερία», κάθε παίκτης κέρδιζε χρήματα, όταν κάποιος αποκτούσε ένα νέο ακίνητο. Στο τέλος, το παιχνίδι το κέρδιζαν όλοι οι παίκτες, όταν αυτός που ξεκίνησε με τα λιγότερα χρήματα, κατάφερνε να διπλασιάσει τα χρήματά του!
Σύμφωνα με το σύνολο των κανόνων που είχε τον τίτλο «Μονοπώλιο», οι παίκτες αποκτούσαν ακίνητη περιουσία και χρέωναν ενοίκια σε όλους εκείνους που ήταν αρκετά ατυχείς για να περάσουν από την ιδιοκτησία τους. Όποιος κατάφερνε να χρεοκοπήσει τους συμπαίκτες τους, αναδεικνύονταν σε μοναδικό νικητή!
Η ίδια η Ελίζαμπεθ Μάγκι είχε εξηγήσει πως σκοπός των δύο συνόλων κανόνων ήταν «να συμμετέχουν οι παίκτες σε μία πρακτική επίδειξη του σημερινού συστήματος αγοράς γης με όλα τα συνήθη αποτελέσματα και συνεπώς, να καταλάβουν πώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην ιδιοκτησία μπορούν να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικά κοινωνικά αποτελέσματα».
Πηγή: BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου