«Στρατηγικοί κακοπληρωτές»! Ποιοι είναι;
Το «καρότο» των ρυθμίσεων άφεσης χρέος
04 Αυγ 2017
Σε ρυθμίσεις δανείων, με διαγραφή μέρους της οφειλής, προχωρούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν και να διευθετήσουν το κύμα προσδοκιών που δημιούργησε το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Να σημειωθεί ότι μια νέα γενιά δανειοληπτών, που σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και αρνούνται, ως τώρα, να συνεργαστούν με τις τράπεζες, δημιουργήθηκε τη διετία 2015-16, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα δάνεια που βρίσκονται σε… βαθύ κόκκινο.
Οι δανειολήπτες, είτε από οικονομική αδυναμία, είτε από απροθυμία (σ.σ στρατηγικοί κακοπληρωτές) σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και δεν συνεργάζονται με τις τράπεζες προκειμένου να τα ρυθμίσουν.
Ποιοι είναι όμως οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές»; Το 20% των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τα κόκκινα ή μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, δεν είναι φτωχοί ή άνεργοι άνθρωποι, ούτε χαμηλοσυνταξιούχοι. Πρόκειται για άτομα που έχουν λεφτά, αλλά συστηματικά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.
Οι τράπεζες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με νέα τύπου μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που θα προσφέρουν και διαγραφή μέρους της οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης σταθεί συνεπής στην εξυπηρέτηση του υπόλοιπου δανείου.
Τα νέα προγράμματα άφεσης χρέους προσφέρονται τόσο σε νοικοκυριά με στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση, όσο και μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στα μεν στεγαστικά προτείνεται διαχωρισμός του δανείου σε δύο μέρη, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ενυπόθηκου ακινήτου. Εφόσον ο δανειολήπτης αποδεχθεί τη ρύθμιση, αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει σε βάθος ετών το μέρος του δανείου που αντιστοιχεί στην τρέχουσα εμπορική αξία. Το υπόλοιπο «παγώνει» και εφόσον εξοφληθεί το εξυπηρετούμενο μέρος του δανείου, διαγράφεται.
Στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να προηγηθεί ανάλυση βιωσιμότητας. Αν κριθούν βιώσιμες, η τράπεζα δίνει το «δέλεαρ» της διαγραφής μέρους της απαίτησής της, εφόσον αποπληρωθεί το υπόλοιπο, εφάπαξ ή σε ολιγάριθμες δόσεις. Το ίδιο ισχύει για καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια και κάρτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου