Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ενδυνάμωση των προσφύγων με αναπηρία-Ταυτοποίηση, καταγραφή, υποστήριξη της αναπηρίας - Επείγουσες προτάσεις για όλα τα θέματα στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ενδυνάμωση των προσφύγων με αναπηρία-Ταυτοποίηση, καταγραφή, υποστήριξη της αναπηρίας - Επείγουσες προτάσεις για όλα τα θέματα στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ




Αθήνα: 17.07.2017
Αρ. Πρωτ.: 993

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ενδυνάμωση των προσφύγων με αναπηρία - Ταυτοποίηση, καταγραφή, υποστήριξη της αναπηρίας


Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία δεν πρέπει να ξεχαστούν, δεν πρέπει να χαθούν, πρέπει να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και εύκολα γίνονται θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τον αγώνα ανάδειξης των προβλημάτων των προσφύγων με αναπηρία με αμείωτο ζήλο. Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης με αλλεπάλληλες επιστολές προς την Κυβέρνηση αλλά και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εκκλήσεις στις οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, τονίζει τη διάσταση του προβλήματος. Οι πρόσφυγες με αναπηρία αποτελούν μια υποομάδα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους σε ιδιαίτερα μειονεκτική κατάσταση- είναι αόρατοι. Ως εκ τούτου, έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και υποστήριξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία του αριθμού των προσφύγων με αναπηρία. Υπάρχουν εμφανή προβλήματα στη διαδικασία ταυτοποίησης των ατόμων με αναπηρία. Οι «ορατές» αναπηρίες συνήθως εντοπίζονται, ενώ οι λιγότερο εμφανείς παραμένουν συχνά απαρατήρητες. Η αναγνώριση ενός ατόμου με αναπηρία ως τέτοιο είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε εξειδικευμένη προστασία, για την εξασφάλιση της υποστήριξης και για την παροχή εύλογων προσαρμογών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου.

Στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους εντάσσεται και η υλοποίηση του προγράμματος: «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυνάμωση προσφύγων με αναπηρία», με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στο να αναδείξει και να καταγράψει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς και στο να συμβάλει στην ενδυνάμωση αυτών των ομάδων ώστε να μπορούν οι ίδιες να διεκδικούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δικτύωση και συνεργασία με φορείς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών σε αυτές τις ομάδες, με σκοπό τον εντοπισμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

Βασικές δράσεις:

· Διεξαγωγή συναντήσεων διαβούλευσης με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και με οικογένειές τους για τον εντοπισμό και την καταγραφή των αναγκών τους και την σύνταξη προτάσεων αποτελεσματικότερης κάλυψης αυτών των αναγκών. Μέσα από τις διαβουλεύσεις επιδιώκεται και η δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής αυτοεκπροσώπησης η οποία, συνεπικουρούμενη από την Ε.Σ.Α.μεΑ, θα διαβουλεύεται και θα διεκδικεί την ισότιμη ένταξή της στην ελληνική κοινωνία.

· Υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για άτομα που εργάζονται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και σε δημόσιες υπηρεσίες υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν στην αναπηρία και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτή.

· Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής μέσω της οποίας θα παρέχονται σε άτομα (εργαζόμενους και εθελοντές) που ασχολούνται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εξειδικευμένες πληροφορίες για θέματα που αφορούν στην αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία δικτύου αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό ζήτημα και των οργανώσεων που εκπροσωπούν το αναπηρικό κίνημα, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφόρησης σχετικά με την πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες από τις οποίες μπορούν να ωφεληθούν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Επείγουσες προτάσεις για όλα τα θέματα στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ 

Τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις» κατέθεσε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, στον πρόεδρο και στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και σε όλους τους βουλευτές.
Παράλληλα καταθέτει και επιπλέον προτάσεις για άρθρα που υπήρχαν στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που είχε δοθεί για διαβούλευση. Προτείνονται τα εξής:
· Ίδρυση αυτοτελούς γραφείου για θέματα αναπηρίας και ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις έδρες των Περιφερειών και των Δήμων. Αρμοδιότητες: μελέτη και προώθηση μέτρων εξασφάλισης της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Δήμου αντίστοιχα, προώθηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την κατανόηση των αναγκών και δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων όπως ΑμεΑ, μετανάστες και Ρομά, συγκέντρωση και παρακολούθηση της νομοθεσίας στα πιο πάνω θέματα, ενημέρωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας ή του Δήμου, καθώς και επικοινωνία της Περιφέρειας ή του Δήμου αντίστοιχα με φορείς και εκπροσώπους των ΑμεΑ και των άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή φορέων.
· Απόσπαση - Μετάταξη υπαλλήλων Κ.Ε.Π. με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις
· Πρόβλεψη για υπαλλήλους με αναπηρία και γονείς, συζύγους και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία.
· Κοινωνικές συνεργασίες Ο.Τ.Α.
Επιπρόσθετα ζητείται η τροποποίηση της παρ.3β περ.11 του άρθρου 94 του ν.3852/10, του ονομαζόμενου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και συγκεκριμένα η τροποποίηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των γραμματίων είσπραξης της Ε.Σ.Α.μεΑ., των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία ή γονέων και κηδεμόνων που αποτελούν μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ., των σωματείων που είναι μέλη των σωματείων μελών της Ε.Σ.Α.μεΑ. Οι συγκεκριμένοι φορείς μέχρι την ψήφιση και ισχύ του ν.3852 κατέθεταν τα παραστατικά τους σε αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας, με ένα απλοποιημένο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των δαπανών και έγκρισης των γραμματίων είσπραξης. Μετά την ψήφιση του ν. 3852/10 η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στους Δήμους της Χώρας στην έδρα εκάστου φορέα, απαιτώντας πλέον όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και των Ατόμων με Αναπηρία, να υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία των φιλανθρωπικών οργανώσεων του Ν.Δ. 1111/1971, χωρίς να διαχωρίζουν τους συνδικαλιστικούς φορείς από τους φιλανθρωπικούς, στους οποίους μάλλον στόχευε η διάταξη του άρθρου 94. Είναι αδιανόητο οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία ή γονέων και κηδεμόνων αυτών να ταυτίζονται με τις οργανώσεις που διέπονται από ένα διάταγμα της χούντας.
Ζητείται η επαναφορά της διαδικασίας που ίσχυε πριν την ψήφιση του ν. 3852/2010.
Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά https://is.gd/jpezDA


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: