Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Περιβαλλοντικό τέλος: Εκκρεμεί η ενεργοποίηση της εφαρμογής και η ψήφιση της οδηγίας Mε καθυστερήσεις και νέες παρατάσεις η εφαρμογή του μέτρου

Περιβαλλοντικό τέλος: Εκκρεμεί η ενεργοποίηση της εφαρμογής και η ψήφιση της οδηγίας
Mε καθυστερήσεις και νέες παρατάσεις η εφαρμογή του μέτρου
26 Απρ 2018 - 09:00
Picture 0 for Περιβαλλοντικό τέλος: Εκκρεμεί η ενεργοποίηση της εφαρμογής και η ψήφιση της οδηγίας
Του Γιώργου Λαμπίρη

H ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για να μπορέσει να πραγματοοιηθεί η πληρωμή του περιβαλλοντικού τέλους για την πλαστική σακκούλα, είναι μία εκκρεμότητα την οποία καλείται να λύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στις επιτροπές το νομοσχέδιο περί ενσωμάτωσης της οδηγίας

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υποχρέωση υποβολής του τέλους. Την ίδια στιγμή το σχετικό νομοσχέδιο με την ονομασία «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2105/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», βρίσκεται σε στο στάδιο επεξεργασίας από τις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή, και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ωστόσο απολύτως υπεύθυνη για την απόδοση του περιβαλλοντικού τέλους με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου περί εφαρμογής της οδηγίας, είναι η ΑΑΔΕ.

Η είσπραξη του τέλους έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αποτελώντας μία ακόμα υποχρέωση που κλήθηκαν τα αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και φοροτεχνικοί με την είσοδο της νέας χρονιάς. Θυμίζουμε ότι το τέλος αναγράφεται σε όλα τα παραστατικά πώλησης, ενώ πρέπει να εμφανίζεται και στα λογιστικά βιβλία που τηρεί κάθε επιχείρηση.

Παράταση έως τέλος Μαΐου

Η νεότερη προθεσμία υποβολής του – μετά τη σχετική παράταση - είναι έως το τέλος Μαΐου και αφορά στο πρώτο τρίμηνο καταβολής του, δεδομένου ότι η φορολογική αρχή δεν είναι ακόμα έτοιμη για την εφαρμογή του μέτρου.

Σε ό,τι αφορά τη λογιστική την καταγραφή του τέλους, οι επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν βιβλία εσόδων εξόδων – απλογραφικά θα πρέπει να αναγράφουν το περιβαλλοντικό τέλος στα βιβλία τους.

Αποδείξεις

Ταυτόχρονα κατά την καταχώρηση του περιβαλλοντικού τέλους στις Μ.Υ.Φ., για την κατάσταση πελατών τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, τα οποία εκδίδονται από ταμειακή μηχανή, θα εμφανίζονται με μία τουλάχιστον ανά αριθμό μητρώου ταμειακής μηχανής (Φ.Τ.Μ.). Η καταχώρηση των στοιχείων θα γίνεται συγκεντρωτικά, όπως προκύπτει η καθαρή αξία με το περιβαλλοντικό τέλος από την πλαστική σακούλα, χωρίς να αναγράφεται ο ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου.

Τιμολόγια

Επίσης, για τα τιμολόγια θα καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου με μία τουλάχιστον εγγραφή. Η εγγραφή αυτή θα συγκεντρώνει στοιχεία όπως είναι ο ΦΠΑ της συναλλαγής, τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί, η αξία της συναλλαγής προ ΦΠΑ, στην οποία περιλαμβάνεται και το περιβαλλλοντικό τέλος και ο ΑΦΜ του πελάτη.

Καταστάσεις προμηθευτών

Για την κατάσταση προμηθευτών τα τιμολόγια που σχετίζονται με την αγορά αγαθών και επιβαρύνονται με το περιβαλλοντικό τέλος, θα καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, με μία τουλάχιστον εγγραφή. Η εγγραφή αυτή θα συγκεντρώνει στοιχεία όπως είναι ο ΦΠΑ της συναλλαγής, τα φορολογικά στοιχεία, η αξία της συναλλαγής ΦΠΑ, στην οποία περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος και ο ΑΦΜ του προμηθευτή.

Υποβολή ΦΠΑ για το περιβαλλοντικό τέλος

Σε ό,τι αφορά στην υποβολή του ΦΠΑ που προκύπτει από το τέλος για την πλαστική σακούλα, δεν απαιτείται καμία αλλαγή στο έντυπο, καθώς στις εκροές που περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%, θα προστίθεται το ποσό του τέλους για να υπολογιστεί ο ΦΠΑ. Σημειώνεται όμως ότι στη συνέχεια το συγκεκριμένο ποσό δεν θα πρέπει να υπολογίζεται από τον κύκλο εργασιών της εκάστοτε επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: