Τι ισχύει για τη ρύθμιση χρεών στην Εφορία
Πώς ο φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμα ή βεβαιωμένα χρέη μπορεί να... «εξουδετερώσει» τις κατασχέσεις. Συνολικά 861.000 ΑΦΜ βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών. Υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τελούν 1.088.696 φορολογούμενοι.
Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε δόσεις, ενώ ένας στους δύο οφειλέτες είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Το δράμα της υπερφορολόγησης δεν φαίνεται να λήγει σύντομα.
Τα κυβερνητικά σχέδια αναφέρουν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου 3,5 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου σχεδιάζονται και φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες όμως αναμένεται να αργήσουν. Μετά το 2019.
Στο σκηνικό αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί διευκολύνσεις. Ενεργοποίησε χθες την ηλεκτρονική εφαρμογή πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών μέσω καρτών, απευθείας μέσω taxisnet, και το επόμενο χρονικό διάστημα προχωρά στην αντίστοιχη εφαρμογή και για οφειλές οι οποίες έχουν μπει σε δόσεις.
Μέσω της εφαρμογής, ο φορολογούμενος μπορεί να εξοφλήσει ολικά ή μερικά την οφειλή του, αλλά δεν μπορεί να τη «σπάσει» σε δόσεις, όπως κάνει, για παράδειγμα, όταν πληρώνει τους φόρους του μέσω πιστωτικής κάρτας στην τράπεζα.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προωθείται η σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, εφόσον οι φορολογούμενοι ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών την οποία τηρούν.
Στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία επικαλέστηκε πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δείχνουν ότι 861.000 ΑΦΜ βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών. Σε σχέση με τα 3,9 εκατομμύρια των οφειλετών, περίπου ένας στους τέσσερις. Συγκεκριμένα, 383.400 ΑΦΜ βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, 427.063 βρίσκονται στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ 50.767 ΑΦΜ έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 24 δόσεις.
Την ίδια ώρα, 1.088.696 ΑΦΜ βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ σε 1.739.301 φορολογούμενους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Για τους 1.088.696 φορολογούμενους, ρύθμιση της οφειλής τους θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» μέρος των τραπεζικών τους λογαριασμών, όταν ενεργοποιηθεί η σχετική προαναγγελία του Γ. Πιτσιλή.
Για τους υπόλοιπους 1.739.301 φορολογούμενους, η ρύθμιση της οφειλής τους θα μπορούσε να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας έναντι των κατασχέσεων.
Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και διαδικασίες, η ρύθμιση οφειλών μπορεί πλέον να γίνει ηλεκτρονικά τόσο για ληξιπρόθεσμες όσο και για βεβαιωμένες οφειλές.
Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν μέσω του Taxisnet αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για να ρυθμίζουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις τακτικές φορολογικές οφειλές τους ή μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους από έκτακτες αιτίες (π.χ. από φόρους κληρονομιάς), πριν αυτές αρχίσουν να καθίστανται ληξιπρόθεσμες.
Η ρύθμιση σε δόσεις γίνεται σε οκτώ απλά βήματα:
1. Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κάνετε κλικ στον «Λογαριασμό μου», εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.
2. Κλικάρετε την επιλογή «Εφαρμογές» και εντοπίζετε τη εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών» (βρίσκεται χαμηλά στη σελίδα).
3. Επιλέξτε τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».
4. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στην «Υποβολή Νέας».
5. Αμέσως εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση. Εφόσον όλα είναι εντάξει, προχωράτε στην επόμενη σελίδα.
6. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να εισαχθούν τα εξής στοιχεία:
α) Ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής, εξαιτίας των επιβαρύνσεων.
β) Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα.
γ) Οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και
δ) οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.
Εφόσον συμπληρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.
7. Στην επόμενη, τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης.
Στο πεδίο 4 τσεκάρετε αν έχετε:
α) Ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα αν έχετε δηλώσει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στο Ε9 ή αν υπάρχουν δικαιώματα μη δηλωμένα.
β) Πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα. Κάντε κλικ αν έχετε μεταφορικά μέσα και οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Ε1, πρόσφατα αποκτηθέντα κ.λπ., είδος, αριθμός νηολογίου/κυκλοφορίας, ποσοστό κ.λπ.
γ) Λοιπά περιουσιακά στοιχεία: Δηλώστε αν έχετε
- Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, άλλες περιπτώσεις.
- Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις.
- Κινητά αξίας (π.χ. έργα τέχνης, συλλογές).
δ) Λογαριασμούς σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα (ΙΒΑΝ).
Τέλος, στο πεδίο (ε) συμπληρώστε τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το σχετικό IBAN, ώστε να χρεώνεται η δόση της ρύθμισης απευθείας από τον λογαριασμό αυτό στην τράπεζα.
8. Στο τέλος κάνετε κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.
Εφόσον όλα τα βήματα γίνουν σωστά, η ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για την εγκυρότητά της όμως απαιτείται η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις τρέχουν στο τέλος κάθε μήνα και η σταδιακή εξόφληση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου