Eurogroup με χαμηλά τον πήχη για την Ελλάδα
Στο αναπτυξιακό σχέδιο και στις συζητήσεις για χρέος και επόμενη ημέρα η προσοχή στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ. Σε πλήρη εξέλιξη το παρασκήνιο. Οι δηλώσεις Τσακαλώτου στους FT και οι κρίσιμες διαρροές του Βερολίνου.
Μια θετική δήλωση του Eurogroup αναφορικά με την «Ολιστική Στρατηγική για την ανάπτυξη στο μέλλον» προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup. Στα υπόλοιπα μέτωπα ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ χαμηλά, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ για τη διευθέτηση του χρέους.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω διαρροών αλλά και δηλώσεων του Όλαφ Σολτς τις προηγούμενες ημέρες, έχει στείλει το μήνυμα ότι η συμφωνία για το χρέος θα απαιτήσει ακόμα αρκετές εβδομάδες. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Επιμένοντας σε σκληρή γραμμή έναντι του εύρους των μελλοντικών διευθετήσεων στο χρέος, η Γερμανία έχει στείλει παράλληλο μήνυμα -μέσω διαρροής εγγράφου στη Handelsblatt- για την ανάγκη να τεθούν όροι και προϋποθέσεις και η χορήγηση ελάφρυνσης χρέους να συνδεθεί με τριμηνιαίες αξιολογήσεις της συνέπειας της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δεσμεύσεων που θα έχει αναλάβει. Στη γερμανική θέση που είχε διατυπωθεί στο Washington Club είχε αποκλειστικά αναφερθεί το Euro2day.gr στις αρχές της εβδομάδας.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκαν Κομισιόν και Γαλλία. Ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μηχανισμός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν καλές ιδέες όπως η γαλλική για τη σύνδεση χρέους-ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο Μ. Λεμέρ τόνισε πως πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους. Πρέπει να είναι «καθαρό, περιεκτικό και αξιόπιστο για τις αγορές».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν μερικά χρόνια, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα απ’ ότι πριν από μερικά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Μ. Σεντένο επεσήμανε στις δηλώσεις του την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.
Ο Τσακαλώτος και οι αξιολογήσεις
Την επομένη της διαρροής του εγγράφου, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτουστους Financial Times ήρθαν να αναδείξουν ενδεχομένως μια διάσταση συμβιβασμού. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια. «Είναι πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», είπε. Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μέχρι πρότινος μιλούσε για την ανάγκη εποπτείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Παρότι στη συνέχεια κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν να εξηγήσουν ότι η δήλωση αυτή δεν συνιστά διαφοροποίηση σε σχέση με την πάγια τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι ξεκάθαρο ότι σε σχέση με το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» με στοιχεία εποπτείας μιας «κανονικής» χώρας μετά το Μνημόνιο, υπάρχουν νέα δεδομένα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πάντα ο υπουργός Οικονομικών στις δημόσιες τοποθετήσεις του για την επόμενη ημέρα είναι ιδιαίτερα «μετρημένος».
Χθες πάντως, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως «είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο, και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμη".
Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».
Την ίδια ώρα, ένα δημοσίευμα του Reuters ήρθε να υπενθυμίσει αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουν: μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η απώλεια του waiver, της κατ’ εξαίρεση δηλαδή αποδοχής τίτλων τα οποία δεν κατέχουν την επενδυτική βαθμίδα από την ΕΚΤ, θα έρθει με το τέλος του τρίτου προγράμματος του ESM, εφόσον δεν υπάρξει κάποιας μορφής υποκατάστατό του. Το σενάριο της προληπτικής γραμμής πίστωσης έχει αποκλειστεί, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα κράτη-μέλη, ενώ όπως σημειωνόταν στο δημοσίευμα, το αντίδοτο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατοπίζονται στο παρασκήνιο, το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων παίζεται για μία ακόμα φορά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Στις 14 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα το κουαρτέτο και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα επιδιωχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τα τέλη του μήνα. Σε χρόνο παράλληλο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «διανθίσει» με τις απαιτήσεις των δανειστών το «ολιστικό» σχέδιό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου