Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Διαγράψτε χρέη 40 δισ. για να εισπράξετε 10 δισ. | Εφημερίδα των συντακτών

Διαγράψτε χρέη 40 δισ. για να εισπράξετε 10 δισ. | Εφημερίδα των συντακτών



Διαγράψτε χρέη 40 δισ. για να εισπράξετε 10 δισ.

Του Μάριου Χριστοδούλου

«Κούρεμα» με την ψιλή σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40 δισ. ευρώ που είναι ανέφικτο να εισπραχθούν και «στροφή» του ελέγχου σε 5.770 φορολογουμένους, με χρέη από 300.000 ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, συστήνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση.

Στην έκθεση για τη φορολογική διοίκηση το 2012 οι τεχνοκράτες του Ταμείου καλούν τον Γιάννη Στουρνάρα να καταρτίσει μνημόνιο συνεργασίας με τον γενικό εισαγγελέα για τις σοβαρές φορολογικές υποθέσεις αλλά και να προχωρήσει στην σύσταση ειδική ομάδας για την πρόληψη της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Τονίζουν δε την ανάγκη της άμεσης διαγραφής των «αγνοούμενων» εμπόρων από το σύστημα του φόρου.

Ο Τόμας Στόρι, εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ και επικεφαλής της αποστολής για τη μελέτη του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, διαπίστωσε ύστερα από αυτή την έρευνα ότι το σύστημα της διαχείρισης και της συλλογής των φόρων στη χώρα μας είναι πέρα για πέρα διάτρητο. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων και ελευθέρων επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε να πιάσει κανέναν από τους στόχους που είχαν τεθεί σε φορολογικό πεδίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 53 δισ. των οφειλών, είναι πιθανό να εισπραχθεί το 15-20%, ήτοι 10,6 δισ. ευρώ. Μεγάλα ποσά δεν είναι δυνατόν να μπουν στα ταμεία του κράτους και πρέπει να διαγραφούν για να στραφεί ο μηχανισμός εκεί όπου υπάρχει προοπτική είσπραξης.

Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων για τα χρέη ώς 3.000 ευρώ (φτάνουν το 1,1 δισ. ευρώ) αλλά και να υπάρξει «άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών», κάτι που απαιτεί νομοθετικές αλλαγές αλλά και διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες. Επίσης θα πρέπει να διατεθεί το 10% των εργαζομένων στις ΔΟΥ για το «κυνήγι» των οφειλών, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.

Ως προς τους μεγάλους οφειλέτες, η τρόικα διαπιστώνει ότι είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τις εισπράξεις: Οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες χρωστούν 35 δισ. αλλά από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν (συνολικά 13,6 δισ.) εισπράχθηκαν μόλις… 29 εκατ. ευρώ. Ετσι, προτείνει στροφή προς τα «μεσαία» κλιμάκια. Τους 5.770 με χρέη μεταξύ 300.000 ευρώ και 1 εκατ.

Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ανθεί στον χώρο των επιτηδευματιών, το ΔΝΤ προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό του προγράμματος ελέγχου, έτσι ώστε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν το 2013 σε συγκεκριμένους τομείς ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και υψηλής φοροδιαφυγής, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Ταχύτατα θα πρέπει να δράσει η κυβέρνηση και με το φλέγον ζήτημα της «κλοπής» του ΦΠΑ, και για το οποίο όπως έχει διαπιστωθεί διαθέτει μειωμένα αντανακλαστικά. Οι ξένοι προτείνουν τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Στην Ε.Ε. ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ είναι τα 25.000 ευρώ.


27/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: