Του Μάριου Χριστοδούλου
Νέα αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σημείωσε τον Νοέμβριο του 2012 το «φέσι» των πολιτών από τα χαράτσια του Μνημονίου, τα οποία έπεσαν μαζεμένα στο τελευταίο δίμηνο του έτους.
Και ενώ οι φορολογούμενοι πνίγηκαν στους φόρους με τα εκκαθαριστικά για εισόδημα, τέλη κυκλοφορίας και ακίνητα να φτάνουν σωρηδόν, η κυβέρνηση έσπευσε στην εκπνοή του 2012 να επιστρέψει ΦΠΑ 600 εκατ. ευρώ που χρωστούσε σε πολυεθνικές εταιρείες και μεγάλες ΔΕΚΟ.
Από τις κρατικές εταιρείες που βρέθηκαν πρώτες στη «λίστα» με τις επιστροφές ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), με το Δημόσιο να αποδίδει στην επιχείρηση οφειλές ύψους 5,181 εκατ. ευρώ και να παίρνει σειρά η ΔΕΗ που αναμένει 170 εκατ. ευρώ από φόρους, με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά τον ΦΠΑ.
Αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης διάβαζε και υπέγραφε για τουλάχιστον μία ώρα αποφάσεις με δικαιολογητικά επιστροφής ΦΠΑ που είχε παρακρατήσει το Δημόσιο από εταιρείες ή θυγατρικές αυτών που κινούνται στον χώρο του εμπορίου.
Η «DEL ΜΟΝΤΕ EΛΛAΣ A.E. ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΒΕΕ» ήταν μία από τις δεκάδες εταιρείες για τις οποίες οι συνεργάτες του υφυπουργού εξέταζαν τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών του ΦΠΑ με υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Για την εν λόγω επιχείρηση το υπουργείο Οικονομικών άναψε το «πράσινο φως» για την επιστροφή ΦΠΑ 568.845 ευρώ.
Οι διαδικασίες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των υπόλοιπων φόρων του Δημοσίου θα συνεχιστούν σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με την ίδια ένταση. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών επιστροφές ύψους 1,614 δισ. ευρώ.
Και ενώ το Δημόσιο εμφανίζεται «καλοπληρωτής» με τα λεφτά της τρόικας, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να στριμώχνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 12,078 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου από 11,025 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Εάν στο ποσό προστεθούν και οι παλιές οφειλές, τότε τα συνολικά ποσά που χρωστούν οι Ελληνες στην Εφορία φτάνουν στα 55,572 δισ. ευρώ .
Αναλυτικότερα, ο «χάρτης» των οφειλών αυτών έχει ως εξής:
1. Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 43,494 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου και είναι μειωμένες κατά 71 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 43,565 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου.
2. Από το προηγούμενο ποσό τα 2,99 δισ. ευρώ οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,468 δισ. ευρώ χρωστούν εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης, άρα στα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται να έρθει ούτε… σεντ από αυτά τα ποσά. Τα υπόλοιπα 31,845 δισ. ευρώ αποτελούν κεφάλαιο οφειλής από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
3. Από τα παλαιά χρέη το Δημόσιο κατάφερε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να εισπράξει 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν παλαιές οφειλές ύψους 359 εκατ. ευρώ.
4. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 12,078 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 1.348% (!) σε σχέση με τα 834 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο του 2011.
5. Από τις νέες οφειλές το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει 1,157 δισ. ευρώ ή το 9,58% ενώ διεγράφησαν και οφειλές ύψους 179 εκατ. ευρώ.
6. Συνολικά έχουν εισπραχθεί 2,157 δισ. ευρώ από παλιά και νέα χρέη. Αποτέλεσμα που δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου που δόθηκε τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου