Του Μάριου Χριστοδούλου
Οργιάζει η φοροδιαφυγή στα καπνικά προϊόντα, φτάνοντας τα 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο(!), σύμφωνα με την έκθεση που παρέδωσε η επιτροπή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο της ζημιάς που εκτιμούσε ότι είχε μέχρι σήμερα το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα και εφόσον η κυβέρνηση περιφρουρούσε καλύτερα αυτές τις εισπράξεις θα είχε αποφευχθεί η επιβάρυνση κατά δύο χρόνια στην ηλικία συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, από τα 65 στα 67 έτη.
Η κυβέρνηση, που προσπαθεί τώρα να αναδείξει το 2013 σε έτος πάταξης της φοροδιαφυγής, γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αντανακλαστικά της είναι εμφανώς περιορισμένα ως προς το «φλέγον» αυτό θέμα. «Νωπές» είναι άλλωστε και οι πρόσφατες επισημάνσεις του ΔΝΤ για τις διαστάσεις που έχει πάρει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και οι οποίες έρχονται να επιβεβαιωθούν και από το πόρισμα της επιτροπής σχετικά με το λαθρεμπόριο των προϊόντων καπνού στη χώρα μας.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι άκρως εντυπωσιακά:
1. Τα ετήσια έσοδα από τη φορολογία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Διάφορες έρευνες για την παράνομη εμπορία βιομηχανοποιημένων προϊόντων καπνού την τοποθετούν από 10% έως 39%. Με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις αυτή δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε λιγότερο από 20% της νόμιμης εμπορίας. Δηλαδή, κάθε χρόνο χάνονται έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.
2. Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα καθιστά πιο ελκυστικό το λαθρεμπόριο. Μέσα σε εννέα χρόνια, από το 2004 έως το 2012, ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα αυξήθηκε δέκα φορές!
3. Η κυβέρνηση έχει από το 2009 που διερευνά το θέμα των ελέγχων στα καπνικά. Κατέληξε όμως στο συμπέρασμα ότι η μόνη λύση για την αποτελεσματική καταπολέμηση του λαθρεμπορίου είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασίας (track & trace). Προετοιμάζεται διαγωνισμός για την προμήθεια του συστήματος.
4. Θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση των γραμμών παραγωγής καπνικών προϊόντων με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα αδήλωτης παραγωγής και να υπάρξει αμεσότερη εκκαθάριση των φόρων.
5. Απαιτείται σήμανση με ταινία φορολογίας που δεν αντιγράφεται και δεν παραποιείται ώστε να αποκλειστεί το φαινόμενο των παραχαραγμένων ταινιών.
6. Χρειάζεται δυνατότητα εξακρίβωσης της γνησιότητας και από τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους των απομιμητικών προϊόντων ώστε να μειωθεί σημαντικά η ζήτησή τους.
7. Απαιτείται σύνδεση online των ελεγκτικών υπηρεσιών του με το υπουργείο Οικονομικών για εξακρίβωση της γνησιότητας και προέλευσης κάθε προϊόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου