Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσο μειώνονται τα στεγαστικά δάνεια μετά τις αποφάσεις Ντράγκι

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Πόσο μειώνονται τα στεγαστικά δάνεια μετά τις αποφάσεις Ντράγκι

Πόσο μειώνονται τα στεγαστικά δάνεια μετά τις αποφάσεις Ντράγκι
Τα... σπουδαία του Οκτωβρίου αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εκτιμήσουν τις συνέπειες των εξαγγελιών Ντράγκι στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς τότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγορών τιτλοποιημένων δανείων (ABS).
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ABS αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται πως και εδώ θα ανακύψει το πρόβλημα της χαμηλής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει και την αξιολόγηση των τίτλων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν και καλυμμένα ομόλογα.
Όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, αυτό που έχει σημασία είναι η μεταβολή του τρόπου που Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον τα θέματα ρευστότητας, στοιχείο το οποίο μεταβάλλει την ψυχολογία των αγορών.
Στεγαστικά δάνεια 
Η πτώση του βασικού επιτοκίου χορηγήσεων της ΕΚΤ εξάλλου αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τα επιτόκια των δανείων που έχουν το συγκεκριμένο επιτόκιο ως βάση. Πρόκειται για δάνεια που έχουν χορηγηθεί στο διάστημα 2004-2006, κυρίως στεγαστικά.
Η διαμόρφωση του εν λόγω επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,05% θα πιέσει τα προαναφερόμενα επιτόκια χορηγήσεων. Ελαφρύνσεις θα υπάρξουν και για τα δάνεια που παρακολουθούν το επιτόκιο euribor που και αυτό θα επηρεαστεί αντιστοίχως.
Για παράδειγμα, σε δάνειο 80.000 ευρώ με επιτόκιο 4,25% και διάρκεια αποπληρωμής στα 30 χρόνια η δόση είναι 399,19 ευρώ. Με μείωση του επιτοκίου 4,15% η δόση διαμορφώνεται κάτω από 395 ευρώ. Η μείωση θα πρέπει να υπολογίζεται για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων περίπου 5 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ οφειλής.
Χρηματιστήριο 
Στο Χ.Α. τα μέτρα Ντράγκι απέσυραν τα βραχυπρόθεσμα σενάρια περαιτέρω υποχώρησης των τιμών των μετοχών και επανέφεραν τον στόχο των 1.200 μονάδων.
Οι τραπεζικές μετοχές αναρριχήθηκαν κατά 4,54%.Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,92 % στις 1.181,41 μονάδες επιτυγχάνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 30 Ιουλίου με τις συναλλαγές να ξεπερνούν μετά από αρκετές συνεδριάσεις τα 100 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 115 εκατ. ευρώ. Χρηματιστές αναφέρουν πως αρκετές βραχυπρόθεσμες short θέσεις επί μετοχών και δεικτών στα παράγωγα έκλεισαν.
Το ευνοϊκό κλίμα στις τράπεζες ήταν το αποτέλεσμα και της έκθεσης της Citibank που οδήγησε στα ύψη όλες τις τιμές των μετοχών του κλάδου.
Ιδιαίτερα ενισχυμένη εμφανίστηκε η μετοχή της Eurobank (+5,44%). Η Εθνική Τράπεζα είχε τις υψηλότερες συναλλαγές με 9,2 εκατ. τεμάχια αξίας 24,4 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια και τη μετοχή να κλείνει στα 2,71 ευρώ με άνοδο 4,63%. Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 5%, ενώ η Alpha (+2,99% στα 0,69 ευρώ) έχει ήδη διαφοροποιηθεί εδώ και καιρό από τις υπόλοιπες μετοχές και χαράσσει το δικό της ανοδικό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: