Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

03/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Αφού πρώτα πήρε εξοντωτικά μέτρα («χαράτσι», νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών) νομοθετώντας ακόμη και εκτρώματα (ΕΝΦΙΑ), η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση οκταμελούς ομάδας που θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις των φορολογικών νόμων στην «αγορά».
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

Το μπάχαλο που προκαλούν η γραφειοκρατία και οι φορολογικοί νόμοι στην «αγορά», εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία καταρτίζονται, αποσκοπώντας μόνο στο εισπρακτικό αποτέλεσμα «ξύπνησε» την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Κατόπιν εορτής και αφού έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω της υπερφορολόγησης (με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ) η πλειονότητα των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων), η κυβέρνηση εδέησε να δει το θέμα μήπως και προλάβει τα χειρότερα.

Εκ των υστέρων

Το… ποτήρι της υπερφορολόγησης και των άδικων φορολογικών ρυθμίσεων ξεχείλισε με τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα που προωθήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων («χαράτσι», ΕΝΦΙΑ, νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών) και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές που άναψαν με τη σύσταση οκταμελούς επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα. Εργο της επιτροπής θα είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι φορολογικοί νόμοι. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα έκανε… θάλασσα με τους φορολογικούς νόμους, οδηγώντας σε εξαθλίωση ένα μεγάλο τμήμα των ελληνικών νοικοκυριών και προσπαθεί τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Παραδέχεται επίσης την προχειρότητα με την οποία καταρτίζονται σημαντικά φορολογικά νομοθετήματα όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι συντάκτες του οποίου έχουν… κρυφτεί και δεν νιώθουν καν την ανάγκη να δώσουν εξηγήσεις για το έκτρωμα που κατασκεύασαν. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας τοποθετείται η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου. Η ομάδα θα συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών μία φορά τον μήνα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση: Συνιστάται στο υπουργείο Οικονομικών ομάδα διαβούλευσης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων της «αγοράς», σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Από ποιους θα αποτελείται

Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από:

• Τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ως πρόεδρο.

• Τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, ως μέλος.

• Τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ, ως μέλος, και από έναν εκπρόσωπο: του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ). Εργο της ομάδας θα είναι:

1. Η μελέτη των υφιστάμενων ή δημιουργούμενων προβλημάτων της «αγοράς» σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα (όπως, ενδεικτικά, πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και σχετικές καθυστερήσεις, υπερφορολόγηση), που προκύπτουν από την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων ή των προωθούμενων μέτρων και

2. Η υποβολή προτάσεων για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: