Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτα σχεδίασαν Φ(α)ΠΑ, μετά διαψεύδουν... όσα θα εφαρμόσουν!

Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014 08:54

Πρώτα σχεδίασαν Φ(α)ΠΑ, μετά διαψεύδουν... όσα θα εφαρμόσουν!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πρώτα σχεδίασαν Φ(α)ΠΑ, μετά διαψεύδουν... όσα θα εφαρμόσουν!
Από τις 7 Αυγούστου, η εφημερίδα Finance & Markets Voice είχε αποκαλύψει τη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για την εξίσωση των συντελεστών του ΦΠΑ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλες αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και τιμολόγια ΔΕΚΟ.
Γράφει ο Θάνος Τσίρος
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει τους συντελεστές του ΦΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαλειφθούν οι προνομιακοί συντελεστές και οι εξαιρέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρέσεις οι οποίες προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά και κακά στοχευμένες παροχές».
Η συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.
Η έκθεση δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο και το περιεχόμενό της ουδέποτε διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Ούτε η ρητή πρόταση που διατυπώνει το ΔΝΤ να «αποφευχθούν οι διαφοροποιημένοι συντελεστές του ΦΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί η εισπρακτική απόδοση του φόρου και να εξαλειφθούν οι κατά στοχευμένες επιδοτήσεις» διαψεύστηκε.
Και πώς να διαψευστεί αφού ήταν γραμμένη στην έκθεση.
Ερωτήματα
Η «F&M Voice» ανέδειξε το θέμα των στρεβλώσεων που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ με αναλυτικό δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 7ης Αυγούστου. Και όταν ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης μετά και την επίσκεψη του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει διαστάσεις, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να εκδώσει διάψευση.
Τι να διαψεύσει όμως; Η ίδια η τρόικα αναφέρεται σε δέσμευση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τις εξαιρέσεις και τους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ. Θα εφαρμοστεί ένας ενιαίος συντελεστής; Θα καταργηθούν ο υπερχαμηλός συντελεστής του 6,5% και ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται στις νησιωτικές περιοχές της χώρας; Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.
Πλήγμα
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή στον χαμηλό συντελεστή του 13% είναι ξεκάθαρο ότι θα εξοντώσει τα φτωχότερα στρώματα καθώς θα προκληθούν ανατιμήσεις σε ήδη όπως:
1. Όλα τα τρόφιμα τα οποία υπάγονται στο 13%. Τα τρόφιμα τα οποία διακινούνται κυρίως μέσα από τα supermarket, σε περίπτωση καθιέρωσης ΦΠΑ 19% θα ακριβύνουν τουλάχιστον κατά 5%. Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα μπουκάλι γάλα. Με σημερινή τιμή προ ΦΠΑ 1,45, φτάνει στο ράφι με τιμή λιανικής 1,64 ευρώ. Αν ο ΦΠΑ από το 13% ανέβει στο19%, η τιμή λιανικής θα αναρριχηθεί στα 1,725 ευρώ επιβαρυνόμενη κατά 5,30%.
Τα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων είναι πολύ περιορισμένα καθώς τα supermarket που κατά κύριο λόγο διακινούν τα τρόφιμα λειτουργούν κατά κανόνα με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δεχτούν να απορροφήσουν έστω και ένα μέρος της αύξησης. Η ευθύνη μπορεί να γίνει «μπαλάκι» στους εισαγωγείς δηλαδή στις πολυεθνικές με αβέβαιο αποτέλεσμα για τον τελικό καταναλωτή.
2. Τα φάρμακα. Κάποια από αυτά υπάγονται στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6,5% και κάποια άλλα στο 13%. Στο 23% υπάγονται κυρίως τα καλλυντικά
3. Οι λογαριασμοί του νερού και του ηλεκτρικού. Εδώ η ΔΕΗ κάνει ανατιμήσεις στα τιμολόγιά της (με τελευταίο παράδειγμα την αύξηση για τα μικρά νοικοκυριά) θα δεχτεί να απορροφήσει αυξήσεις λόγω μεταβολής του ΦΠΑ;
4. Ο ιατρικός εξοπλισμός για τους ανάπηρους
5. Τα βιβλία και τα περιοδικά όπως και οι εφημερίδες (υπάγονται στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6,5%).
Μέτρα το Φθινόπωρο
Το θέμα με τον ΦΠΑ το γνώριζαν όλοι, από τις 7 Αυγούστου, με το δημοσίευμα της «F&M Voice». Όμως κανείς δεν αντέδρασε! Ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση «ξύπνησε» όταν είδε τα δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων, την Τρίτη.
Κι όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «βούτυρο στο ψωμί του», η αποκάλυψη της «F&M Voice», που έδινε με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα όλη την ουσία της υπόθεσης.
Ακόμη περισσότερο, το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε μόνο μετά τον κίνδυνο το θέμα να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, ενώ για σχεδόν τρεις εβδομάδες ποιούσε την νύσσαν!
Και κάτι ακόμη… Οι διαψεύσεις των αρμοδίων συνήθως οδηγούν σε επιβεβαίωση του ρεπορτάζ! Γι’ αυτό επιμένουμε ότι από το Φθινόπωρο έρχεται νέα ομοβροντία ακόμη σκληρότερων μέτρων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance&Markets Voice, της Πέμπτης 28 Αυγούστου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: