Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Μειωμένη κατά 6% - 8% η κίνηση στα καταστήματα τα Χριστούγεννα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 

Μειωμένη κατά 6% - 8% η κίνηση στα καταστήματα τα Χριστούγεννα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα και η πολιτική αβεβαιότητα περιόρισαν φέτος τον χριστουγεννιάτικο τζίρο στα εμπορικά καταστήματα, ο οποίος υποχώρησε περαιτέρω σε σύγκριση με το 2013 και παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα ήταν ανοιχτά μία Κυριακή περισσότερη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, η κίνηση υποχώρησε φέτος κατά 6%-8% στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ στην περιφέρεια η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 10%.

Μάλιστα, υποχώρηση της αγοραστικής κίνησης σημειώθηκε όχι μόνο στα μεμονωμένα καταστήματα, αλλά και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Οπως επισημαίνουν οι έμποροι, οι επισκέπτες τόσο στα εμπορικά κέντρα όσο και στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων ήταν πολλοί, λόγω και της σχετικής καλοκαιρίας, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα έκαναν απλώς περίπατο και οι όποιες δαπάνες γίνονταν κυρίως στα καταστήματα εστίασης και στα καφέ.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι καταναλωτές αναζητούν πλέον τα φθηνότερα προϊόντα σε όλες τις κατηγορίες, διαθέτοντας κατά μέσον όρο 20% λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης: «Η κίνηση καταγράφεται μεν αυξημένη, αλλά δυστυχώς οι αγορές του καταναλωτικού κοινού δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ, έναντι 100 ευρώ πέρυσι, οδηγώντας έτσι τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα».

Το σχετικά παρήγορο στοιχείο είναι ότι ο ρυθμός μείωσης του τζίρου στη χριστουγεννιάτικη αγορά επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2013 η υποχώρηση του τζίρου είχε υπερβεί το 10% και το 2012 το 30%.

Σύμφωνα με τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο κλάδος που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτός των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με το γεγονός ότι τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 12, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις και επομένως πολλοί καταναλωτές αναβάλλουν για τότε τις αγορές τους σε ρούχα και παπούτσια.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα παιχνίδια, τα παιδικά ρούχα και παπούτσια και τα είδη τεχνολογίας χαμηλού κόστους (γκάτζετ κ.ά.), ενώ θετικό στοιχείο είναι οι αυξημένες πωλήσεις σε βιβλία, καθώς θεωρούνται ένα καλό και παράλληλα φθηνό δώρο. Σχετικά καλή ήταν η εικόνα στην αγορά των τροφίμων.

Η μέρα με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση ήταν η προπαραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή η 23η Δεκεμβρίου και ακολούθησε η παραμονή των Χριστουγέννων. Τις τρεις Κυριακές του Δεκεμβρίου που λειτούργησαν φέτος τα καταστήματα ο τζίρος δεν ήταν ο προσδοκώμενος. Κατά γενική ομολογία, τα εμπορικά καταστήματα δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, καθώς ακόμη δεν είχε καταβληθεί το δώρο στους μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πολύ πιο ικανοποιητική ήταν η αγοραστική κίνηση στις 21 και στις 28 Δεκεμβρίου.

Τα καταστήματα σήμερα 30 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ), ενώ την Πρωτοχρονιά καθώς και στις 2 Ιανουαρίου 2015 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015 επανέρχεται σε ισχύ το κανονικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: