Το κλίμα σε οικονομία - Τράπεζες - αγορά ενόψει εκλογών
Οι ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων κι η αναστολή κάθε σημαντικής επιχειρηματικής απόφασης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των εκλογών.
| upd:
«Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, ούτε Γερμανία. Από τη στιγμή που πέφτει η κυβέρνηση ουσιαστικά κάθε οικονομική δραστηριότητα παγώνει», σημείωνε τραπεζικό στέλεχος λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή που άνοιξε τον δρόμο για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.
Τα στελέχη των Τραπεζών από την πλευρά τους, εμφανίζονται καθησυχαστικά. Επαναλαμβάνουν αυτό που δήλωσε και ο ΥΠΟΙΚ ότι δηλαδή οι καταθέσεις δεν διατρέχουν κίνδυνο
Πρακτικά, έχει δίκιο καθώς μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές, να ψηφιστεί ονέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση –αν προκύψει από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση- και να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πρακτικά θα έχει παρέλθει το πρώτο τρίμηνο.
Τι περιμένει τη νέα κυβέρνηση
Ειδικά σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τους δανειστές, εκτός από την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ύστερα από τις διαπραγματεύσεις, θα απαιτηθεί και η ψήφιση εφαρμοστικών νόμων. Πράγμα που σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να πατήσει… γκάζι σε όλα τα επίπεδα αν θελήσει να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015 και ειδικά αυτόν τηςανάπτυξης του ΑΕΠ περίπου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Μέχρι τότε, στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στις αγορές των μετοχών και των ομολόγων, περιμένουν ότι οι ακραίες διακυμάνσεις θα μπουν –ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο- στην ημερήσια διάταξη. Η αβεβαιότητα, πόσο μάλλον εν μέσω κλίματος πόλωσης, καλλιεργεί την ακραία κερδοσκοπία.
Αυτό που συνέβη χθες στο χρηματιστήριο –ακόμη και τραπεζικές μετοχές έφτασαν να καταγράφουν ημερήσια διακύμανση της τάξεως του 25-30%- θεωρείται δείγμα του τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. «Πιλότος» για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών τις επόμενες ημέρες θα είναι καθαρά η ψυχολογία. «Υπάρχει και η εμπειρία του 2012 που μας έδειξε για μια ακόμη φορά ότι το χρηματιστήριο προεξοφλεί τα χειρότερα όταν το κλίμα είναι αρνητικό. Έτσι, και αυτή τη φορά, αν επικρατήσουν οι πωλητές ρίχνοντας τους δείκτες του χρηματιστηρίου σε χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχόμενη διάλυση της αβεβαιότητας την επομένη των εκλογών είναι πιθανό ναπυροδοτήσει ράλι ανόδου», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας.
Χειρόφρενο στις αποφάσεις μέχρι να ορκιστεί νέα κυβέρνηση
Μπορεί οι δείκτες στις αγορές του χρήματος να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν ανάλογα με την ψυχολογία, αυτό όμως που έχει σημασία είναι το αν θα επηρεαστούν αποφάσεις στην πραγματική οικονομία. Υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων περιμένουν ότι τουλάχιστον μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση θα μπει «χειρόφρενο» σε κάθε κρίσιμη απόφαση ακόμη και αν αυτή πρέπει να ληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη υπάρχουν στα σκαριάεξαγορές και συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (π.χ. στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, του λιανικού εμπορίου κλπ) οι οποίες δεν αναμένεται να κλείσουν παρά μόνο ότι θα φύγει από τη μέση ο παράγων πολιτική αβεβαιότητα.
«Πιλότος» για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών τις επόμενες ημέρες θα είναι καθαρά η ψυχολογία
Τα στελέχη των Τραπεζών από την πλευρά τους, εμφανίζονται καθησυχαστικά. Επαναλαμβάνουν αυτό που δήλωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών δηλαδή ότι οι καταθέσεις δεν διατρέχουν κίνδυνο. Και συμπληρώνουν ότι για τις Τράπεζες αυτό που έχει σημασία για την επομένη των εκλογών, δεν είναι το πιο κόμμα θα αποτελέσει τον «κορμό» της νέας κυβέρνησης αλλά για το αν θα υπάρχει «πρόγραμμα» (σ.σ εννοούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δηλαδή συμφωνία με τους δανειστές) στην Ελλάδα. Από την ύπαρξη του προγράμματος εξαρτάται:
- Το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές Τράπεζες. Από τη ρευστότητα των τραπεζών εξαρτάται και το αν θα υπάρξουν ισχυρές ενέσεις χρήματος στην πραγματική αγορά μέσα στο 2015.
- Το αν θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα επαναγοράς που φέρεται να προωθεί η ΕΚΤ μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αγορά και των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ισοδυναμεί με ρευστότητα της τάξεως των 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου