Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Στον βωμό της εθνικής σωτηρίας τα πάρκα και τα δάση

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 08:42

Στον βωμό της εθνικής σωτηρίας τα πάρκα και τα δάση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Στον βωμό της εθνικής σωτηρίας τα πάρκα και τα δάση
Πάνω από 50 ελεύθεροι χώροι της Αττικής, Μητροπολιτικά Πάρκα και πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου, με το πρόσχημα της πίεσης των δανειστών, μεταφέρονται από τη μνημονιακή κυβέρνηση στο αδηφάγο ΤΑΙΠΕΔ και ξεπουλιούνται ή χαρίζονται σε «επενδυτές». Πόσο υφίστανται για την κυβέρνηση οι περιβαλλοντικοί κανόνες;
Γράφει:  
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πάρκου Γουδή. Η επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κατά την ημερίδα που διοργάνωσε, εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις μεθοδεύσεις που γίνονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, και θεωρεί αναγκαία τη διάσωση του πάρκου με την παρέμβαση των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου, και Χολαργού-Παπάγου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
«Οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι, οι αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αποτελούν ανάσες ζωής, συστατικά και αναγκαία στοιχεία κοινωνικού εξοπλισμού μιας μεγαλούπολης, όπως ακριβώς και οι εγκαταστάσεις Υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας κ.λπ., και δεν μπορούν να θυσιαστούν εν ονόματι της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε», δηλώνει ο Πάνος Τότσικας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
«Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής μας, για την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών. Στις συνθήκες της πολύπλευρης “κρίσης” που βιώνουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης, όπως ακριβώς υπερασπιζόμαστε το σπίτι μας, την οικογένειά μας, το μέλλον μας».
Στο μεταξύ, εντονότατες είναι οι αντιδράσεις πολιτικών και περιβαλλοντικών φορέων για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». Οιληστρικές επιδρομές του ΥΠΕΚΑ με τροπολογίες νομοσχεδίων που περνάνε νύχτα απ’ τη Βουλή, παραβιάζουν σημαντικά κεκτημένα, καθώς μέχρι σήμερα ουδέποτε ο δασικός πλούτος της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοια σαρωτική απώλεια θεσμικού πλαισίου προστασίας.
Συγκεκριμένα, καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, νομιμοποιούνται πρόσφατες παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος και επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις η επέκταση λατομείων, ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: