Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Κι όμως οι καταθέσεις των νοικοκυριών… αυξήθηκαν

Κι όμως οι καταθέσεις των νοικοκυριών… αυξήθηκαν

Κατά 459 εκατ. ευρώ φούσκωσαν οι λογαριασμοί τον Νοέμβριο φτάνοντας στα 136,058 δις ευρώ που είναι και το υψηλότερο έτους – αμετάβλητο το συνολικό απόθεμα
ki-omws-oi-katatheseis-twn-noikokuriwn-auksithikan
Στα 213,3 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν το απόθεμα των καταθέσεων στο τέλος Οκτωβρίου, στα ίδια επίπεδα παρέμεινε και τον Νοέμβριο. Το υπόλοιπο έμεινε αμετάβλητο και αυτό που άλλαξε ήταν μόνο η συμμετοχή της κάθε ομάδας στο συνολικό άθροισμα. Τα νοικοκυριά, όχι μόνο δεν περιόρισαν αλλά αντιθέτως αύξησαν τις καταθέσεις τους: από τα 135,599 δις. ευρώ του Οκτωβρίου, φτάσαμε στα 136,058 δις. ευρώ του Νοεμβρίου.
Τα νούμερα καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας και αφορούν βεβαίως στον μήνα κατά τον οποίο δεν είχαν υπάρξει ακόμη οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές αναλήψεις. Άλλωστε, μια μείωση των αποταμιεύσεων τον Δεκέμβριο, θα ήταν αναμενόμενη με δεδομένη και την υποχρέωση πληρωμής σειράς φορολογικών υποχρεώσεων.
Από τα 136,058 δις. ευρώ που διαχειρίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά, τα 84,75 δις. ευρώ είναι συγκεντρωμένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς (σ.σ παρατηρήθηκε μικρή μείωση 150 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο) ενώ στις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως υπήρξε αύξηση κατά 451 και 172 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Μείωση καταθέσεων, υπήρξε στις επιχειρήσεις. Στην κατηγορία των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών υπήρξε απώλεια 499 εκατ. ευρώ με το υπόλοιπο να περιορίζεται στα 20,629 δισεκατομμύρια ευρώ από 21,128 δισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο. Στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ ενώ στα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 82 εκατ. ευρώ.
Το άθροισμα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων,υποχώρησε τελικώς τον Νοέμβριο κατά 200 εκατ. ευρώκλείνοντας στα 164,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: