Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Λίγοι οι πλούσιοι στα αρχεία της εφορίας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Λίγοι οι πλούσιοι στα αρχεία της εφορίας

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η Ελλάδα επιβάλλει ήδη από τις υψηλότερες κρατήσεις στην Ευρώπη στους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ενώ «πριμοδοτεί» λιγότερο απ’ ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης τους υψηλόμισθους με παιδιά. Ενώ το νέο οικονομικό επιτελείο ανοίγει τη συζήτηση για τη φορολόγηση των «πλουσίων» μέσω της νέας φορολογικής κλίμακας, αλλά και για τη θέσπιση ακόμη υψηλότερου ανώτατου ονομαστικού φορολογικού συντελεστή, τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η πολιτική που ακολουθεί η χώρα, ούτως ή άλλως φορτώνει πολλά βάρη στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Αλλο είναι το «πρόβλημα» της Ελλάδας. Το γεγονός ότι ο ανώτατος συντελεστής επιβάλλεται σήμερα σε λιγότερες από 100.000 περιπτώσεις, λόγω του κατακερματισμού των εισοδημάτων, αλλά και της ανυπαρξίας... πλουσίων στα αρχεία της εφορίας. Μόνο 39.000 πολίτες δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Για να κριθεί αν μια χώρα φορολογεί πολύ ή λίγο τους έχοντες υψηλά εισοδήματα, δεν έχει σημασία μόνο ο ονομαστικός συντελεστής, αλλά και το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται. Για το 2013, έτος στο οποίο αφορά και η έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα επέβαλε ανώτατο φορολογικό συντελεστή 45%, αλλά στους έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, ο συντελεστής ήταν 49%, καθώς εκτός από τον φόρο εισοδήματος είχε επιβληθεί και η εισφορά αλληλεγγύης. Τι συντελεστές εφάρμοσαν άλλες χώρες με αντίστοιχα εισοδήματα με αυτά της Ελλάδας;
1. Στην Πορτογαλία, το 2013 φορολογήθηκε με συντελεστή 48% το τμήμα του εισοδήματος άνω των 80.000 ευρώ. Εκεί, φόρος τύπου «εισφοράς αλληλεγγύης» δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει ότι ο πραγματικός συντελεστής είναι μικρότερος σε σχέση με την Ελλάδα.
2. Στην Ισπανία, ο ανώτατος συντελεστής φτάνει στο 30,5% και επιβάλλεται σε αυτούς που έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 300.000 ευρώ. Ετσι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό και το γεγονός ότι οι Ισπανοί υψηλόμισθοι (δηλαδή αυτοί με αποδοχές 250% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο) έχουν αισθητά λιγότερες κρατήσεις σε σχέση με τους Ελληνες (33% έναντι 40,23% στην Ελλάδα).
Τι ισχύει σε άλλες χώρες; Η Γερμανία επιβάλλει φόρο με συντελεστή 45% για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 250.730 ευρώ, ενώ η Γαλλία (η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής για την πρόθεσή της να φορολογήσει τους πλούσιους) εφάρμοζε και αυτή συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ.
Υψηλούς συντελεστές 50% και άνω εφαρμόζουν η Αυστρία (για αποδοχές άνω των 60.000 ευρώ), το Βέλγιο (για εισοδήματα άνω των 36.300 ευρώ) και η Ολλανδία (φόρος 52% για εισοδήματα άνω των 55.991 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: