Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Άδικο σύστημα φορολογίας των φυσικών προσώπων

Άδικο σύστημα φορολογίας των φυσικών προσώπων

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Οπως και με τον παλαιό κώδικα φορολογίας εισοδήματος και με πρώτη εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2013, έτσι και με το νέο το εισόδημα των φυσικών προσώπων φορολογείται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την πηγή προέλευσης, δηλαδή άλλη κλίμακα προβλέπεται για μισθωτούς - συνταξιούχους, άλλη για αυτοαπασχολούμενους και άλλη κλίμακα για όσους αποκτούν εισόδημα από ακίνητα.
Πέραν του διαφορετικού τρόπου φορολόγησης του εισοδήματος δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο για κανέναν, με εξαίρεση μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους, όπου για αυτούς προβλέπεται μείωση φόρου στη θέση του αφορολογήτου ανεξάρτητα της οικογενειακής τους κατάστασης, όπως επίσης δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις φόρου με εξαίρεση πάλι τους μισθωτούς - συνταξιουχους όπου για αυτούς προβλέπονται μειώσεις φόρου για ιατρικές - νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες και για δωρεές και χορηγίες.
Εαν λοιπόν δούμε κάποια παραδείγματα παρατηρούμε ότι φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα έστω 20.000 ευρώ να έχουν διαφορετική φορολογική επιβάρυνση, δηλαδή αν είναι μισθωτοί ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 2.300 ευρώ, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 5.200 ευρώ πλέον προκαταβολή φόρου με συντελεστή 55% και τέλος αν το εισόδημα αυτό προέρχεται από μισθώματα ακινήτων 3.960 ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι αν ένας φορολογούμενος έχει το εισόδημα των 20.000 ευρώ από δύο πηγές, έστω 8.000 από μισθούς και 12.000 από ενοίκια τότε η συνολική του επιβάρυνση ανέρχεται στο ποσό των 1.320 ευρώ, ήτοι 980, 3.880 και 2.640 ευρώ λιγότερο φόρο από το τους φορολογούμενους που έχουν το ίδιο εισόδημα προερχόμενο από μία πηγή.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, εδώ ξεκινά ο παραλογισμός. Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος προβλέπει ότι αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία -συντάξεις ή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του προέρχεται από μισθωτή εργασία- συντάξεις η διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας - συντάξεων διαφορετικά αν το συνολικό εισόδημα ή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος προέρχεται από οποιαδήποτε άλλη πηγή, π.χ. ατομική επιχείρηση, ενοίκια, μερίσματα κ.λπ., τότε η διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τα φυσικά πρόσωπα αγρότες όπου για αυτούς η διαφορά τεκμηρίων θα φορολογηθεί με συντελεστή 13% και τους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ανέργους όπου για αυτούς η διαφορά τεκμηρίων θα φορολοηθεί με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας - συντάξεων.
Έστω λοιπόν φορολογούμενος, με μοναδικό εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων ύψους 5.000 ευρώ, ο οποίος μένει σε ιδιόκτητη κατοικία με ετήσιο τεκμήριο 4.000 ευρώ διαθέτει ένα αυτοκίνητο επτά ετών με τεκμήριο 4.000 ευρώ και το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ, ήτοι σύνολο τεκμαρτού εισοδήματος 11.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος του παραδείγματος δεν μπορεί να επικαλεσθεί ανάλωση φορολογικών αποταμιευμάτων από τα προηγούμενα χρόνια τότε θα κληθεί να καταβάλει συνολικό ποσό ύψους 2.968 ευρώ (550 ευρώ ο φόρος για το εισόδημα των 5.000 ευρώ από ακίνητα, 1560 ευρώ ο φόρος από τη διαφορά τεκμηρίων ύψους 6.000 ευρώ που φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και 858 ευρώ προκαταβολή φόρου με συντελεστή 55% στο φόρο της διαφοράς τεκμηρίων).
Ευχή όλων, το νέο οικονομικό επιτελείο να προβεί σε όλες εκείνες τις τροποποιήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ένας δίκαιος τρόπος φορολογίας του εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: