Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Πόθεν έσχες για τα πάντα όλα (ακόμη και μετοχές)

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 12:17

Πόθεν έσχες για τα πάντα όλα (ακόμη και μετοχές)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Πόθεν έσχες για τα πάντα όλα (ακόμη και μετοχές)
Ακόμη και τα ποσά που καταβλήθηκαν μέσα στο 2014 για την αγορά μετοχών αποτελούν πλέον τεκμήριο. Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ξεκαθαρίζει σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Καθίσταται σαφές ότι οποιαδήποτε δαπάνη για συμμετοχή σε εταιρεία –γίνεται ρητή αναφορά και στις εισηγμένες- πρέπει πλέον να αποτυπώνεται και στη φορολογική δήλωση. Ιδού το σχετικό απόσπασμα:
Γράφει:  
«Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού προσδιορίζονται τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται μόνο όταν τις οικείες δαπάνες πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα, ως ιδιώτες και όχι στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου οι σχετικές αγορές έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά τους αρχεία. Επίσης λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που πραγματικά καταβάλλονται στο φορολογικό έτος (ποσό δόσης, προκαταβολής κ.τ.λ.) και όχι το συνολικό ποσό της αγοράς που πιθανόν μέρος του να καταβληθεί σε επόμενο φορολογικό έτος».
Αυτά ως προς τις γενικές οδηγίες. Να τι λεει και το κεφάλαιο για την αγορά επιχειρήσεων, μετοχών κλπ
«Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.
Η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει επομένως κάθε περίπτωση δαπάνης για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία. Υπάγονται κατ’ ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης καθώς και τα ποσά για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Η ίδια διάταξη ορίζει σαν τεκμαρτή δαπάνη τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται και για την αγορά χρεογράφων γενικά. Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: