Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Νέο μπιλιετάκι της εφορίας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Νέο μπιλιετάκι της εφορίας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Αυτό είναι το νέο μπιλιετάκι της εφορίας – Ένα εκατομμύριο οι αποδέκτες. Τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτησίας» θα ψάξουν οι εφορίες για να καταλογίσουν το φόρο.
neo-mpilietaki-tis-eforias-gia-to-xaratsi-tis-dei
 
Όταν είναι να πάρει λεφτά, το υπουργείο Οικονομικών οργανώνεται αμέσως. Έτσι, λίγες ημέρες μετά τη βεβαίωση του ΕΕΤΑ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) που δεν είχε πληρωθεί στην ώρα του από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ήρθε η ώρα να ενημερωθούν ένας προς έναν οι νέοι οφειλέτες του δημοσίου στους οποίους βεβαιώθηκε ποσό της τάξεως των 350 εκατ ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα ακολουθήσει όλους τους δρόμους για να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες: ηλεκτρονικό και χειρόγραφο. Περίπου οι οκτώ στους 10 θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα –η αποστολή έχει ξεκινήσει από χθες το απόγευμα- ενώ οι δύο στους 10 θα βρουν επιστολή στο γραμματοκιβώτιο.
Με την επιστολή, το υπουργείο Οικονομικών θα υπενθυμίζει στους οφειλέτες ότι αν δεν μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ, θα έχουν τη δυνατότητα να το εντάξουν και στη ρύθμιση των 100 δόσεων μόλις αυτή ανοίξει.
Μάλιστα, με δεδομένο τον αριθμό των φορολογουμένων που φορτώθηκαν το χαράτσι (ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες), η ΓΓΔΕ έθεσε στη διάθεση του κοινού και 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμόεξυπηρέτησης. Κάποιοι ιδιοκτήτες, ενδέχεται να χρειαστεί να μεταβούν στην εφορία για να «διαλευκάνουν» την υπόθεσή τους καθώς είναι πολύ πιθανό να τους έχουν φορτώσει χαράτσι και από λάθος.
Το μήνυμα που αποστέλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει ως εξής:
«Σας ενημερώνουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Α. έτους 2013, μέσω των λογαριασμών ρεύματος της Δ.Ε.Η. και των λοιπών παρόχων, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα βεβαιώθηκαν σύμφωνα με την ΠΟΛ.1101/2013, όπως ισχύει. Για τη δική σας διευκόλυνση και προς αποφυγή ταλαιπωρίας, σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων για τα οποία οφείλετε Ε.Ε.Τ.Α. και την ειδοποίηση με ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.), στο σύνδεσμο: http://link.minfin.gr/eidop
Oι ταυτότητες οφειλής (που αντιστοιχούν σε Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.) και το ποσό ολικής εξόφλησης είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων στις Τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να καταβάλλετε όλο το ποσό εφάπαξ, μπορείτε να υπαχθείτε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, με αίτησή σας.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Υποστήριξης Συναλλασσομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων: τηλ. 15515. 
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ»
Με σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, θα αναζητηθούν, προκειμένου να πληρώσουν το ΕΕΤΑ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία δεν προέκυψαν στοιχεία μέσα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που διενήργησε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ. Να τι αναφέρει σχετικά το κείμενο της απόφασης:
«Η Δ.ΗΛΕ.Δ., μετά την επεξεργασία των καταστάσεων των περ. 1.3. και 1.4. του άρθρου αυτού και τη διασταύρωση του αριθμού παροχής που αναγράφεται σε αυτές με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων (έντυπο Ε2), τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων και το αρχείο αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης, δημιουργεί χρηματικούς καταλόγους στο όνομα του κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου, όπως προκύπτει μετά την πιο πάνω διασταύρωση, και τους αποστέλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων. Αν στις παραπάνω δηλώσεις δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής, η βεβαίωση γίνεται στο όνομα του καταναλωτή, όπως αυτό αναγράφεται στο αρχείο χρέωσης της ΔΕΗ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία δεν είναι γνωστά τα στοιχεία κυρίου ή επικαρπωτή και δεν έχει συμπληρωθεί στα αρχεία της ΔΕΗ έγκυρος Α.Φ.Μ., η κατάσταση αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο, για εύρεση του υπόχρεου και βεβαίωση του φόρου. Ταυτόχρονα με την αποστολή των ανωτέρω καταστάσεων, οι οποίες αποτελούν χρηματικούς καταλόγους, η Δ.ΗΛΕ.Δ. αναρτά ειδοποίηση για την οφειλή αυτή στον υπόχρεο, ενημερώνοντας τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής. Για το έτος 2013, για όσα ακίνητα δεν έχει χρεωθεί το ΕΕΤΑ, γιατί θεωρήθηκαν δημόσια κτίσματα, η Δ.ΗΛΕ.Δ. επεξεργάζεται τα στοιχεία που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου και τα οφειλόμενα ποσά βεβαιώνονται στους υπόχρεους ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία». Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: