Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μετατροπή της πενθήμερης εργασίας σε εξαήμερη. Γίνεται;

Η αποστολή ενός ερωτήματος σχετικά με την δυνατότητα μετατροπής της πενθήμερης εργασίας σε εξαήμερη, από μια συνάδελφο, ήταν η αφορμή για να συντάξω αυτό το άρθρο. Το ερώτημα αυτό είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αναλύσουμε τις προϋποθέσεις της εργατικής νομοθεσίας, υπό τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί η μετατροπή αυτή.
Η ερώτηση λοιπόν όπως την έλαβα, είναι η εξής:
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την εξαήμερη εργασία. Μπορεί, ένα κατάστημα, του οποίου ο εργαζόμενος δούλευε πενθήμερο, να γυρίσει τον εργαζόμενο στην ΕΓΣΣΕ, με τον ίδιο μισθό αλλά να αλλάξει τους όρους έτσι ώστε να δουλεύει εξαήμερο, με ανώτατο όριο τις 40 ώρες/εβδομάδα;
Επίσης, θα πρέπει να παίρνει 2 ρεπό, άρα θα μπει σε κυκλική βάρδια; Η” θα έχει ένα μόνο ρεπό την Κυριακή;
Απάντηση

Δυνατότητα μετατροπής της πενθήμερης εργασίας σε εξαήμερη

Το σύστημα της πενθήμερης απασχόλησης που εφαρμόζεται έως σήμερα στην πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν επιβλήθηκε με νόμο, αλλά καθιερώθηκε στην πράξη με την υποχρεωτική εφαρμογή των αντίστοιχων όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Μετά την λήξη της υποχρεωτικής εφαρμογής των περισσοτέρων Σ.Σ.Ε. και κατά εφαρμογή
  • του Ν.4046/2012 και
  • της Π.Υ.Σ. 6/2012
για την εφαρμογή αυτών το Υπουργείο εξέδωσε την ερμηνευτική εγκύκλιο 4601/301/12.03.12ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότεςμε εξαίρεση όσων ανήκουν σε κάποια εργοδοτική οργάνωση που συμμετείχε στην κατάρτιση Σ.Σ.Ε η οποία βρίσκεται ακόμη σε ισχύνα εφαρμόσουν το εξαήμερο σύστημα απασχόλησηςεφόσον αυτό εξυπηρετεί την λειτουργία τους.
Η εφαρμογή του εξαήμερου συστήματος απασχόλησης επηρεάζει τον χρόνο εργασίας με τους παρακάτω τρόπους:
  • Κατά το εξαήμερο σύστημα, εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση παρέχει, βάσει της ατομικής του σύμβασης,εργασία έξι ημερών (Δευτέρα έως και Σαββάτο) και για συνολικά σαράντα (40) ώρες την βδομάδαΗ ημερήσια κατανομή των σαράντα (40) ωρών μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα, μπορεί να γίνει με κάθε τρόπο, αρκεί η ημερήσια απασχόληση να μην υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
ΗμέραΏρες [1]ΏρεςΏρεςΏρεςΏρες [2]
Δευτέρα
6,67
768
8
Τρίτη
6,67
788
8
Τετάρτη
6,67
767
8
Πέμπτη
6,67
787
8
Παρασκευή
6,67
775
8
Σάββατο
6,67
555
8
Σύνολο
40,02
404040
48

[1] Η τυπική περίπτωση που είναι 6 ώρες και 40 λεπτά κάθε ημέρα
[2] Στην περίπτωση αυτή έχουμε υποχρεωτικά 8 ώρες υπερεργασία ανά εβδομάδα ή 1 ώρα και 20 λεπτά ημερεσίως.
Επισημαίνεται -στο εξαήμερο πάντα σύστημα:
  • Πως είναι δυνατή η απασχόληση του εργαζόμενου πάνω από σαράντα (40) ώρες, μέχρι σαράντα οκτώ (48) ώρες ως υπερεργασία.
  • Ο χρόνος της υπερεργασιακής απασχόλησης δεν απαιτείται να προβλέπεται στην ατομική σύμβαση εργασίας κατά τον ΑΚ ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παράσχει, εφόσον ζητηθεί από τον εργοδότη.
  • Η απασχόληση πέραν των οκτώ (8) ωρών ημερησίως ή των σαράντα οκτώ (48) ωρών εβδομαδιαίως νοείται ως υπερωριακή εργασία, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις εκατόν είκοσι (120) ώρες ετησίως.
Ο εργοδότης υποχρεούται την υπέρβαση αυτή
  • να αναγράφει της υπερωρίας, στο ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ και
  • να αναγγείλει στο ΕΡΓΑΝΗ, την υπερωριακή απασχόληση, με το Ε8 έως την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίησή της.
Η αλλαγή αυτή στην κατανομή του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων (πενθήμερο, εξαήμερο), δεν αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα ώστε να επιβληθεί από τον εργοδότη, αλλά απαιτεί και την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Η συμφωνία αυτή προκύπτει από την υπογραφή νέας Ατομικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στην επιχείρηση και τον κάθε εργαζόμενο, που προβλέπει την απασχόληση του για έξι ημέρες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: