Ελεύθερη πτώση αλά Lehman στα διεθνή χρηματιστήρια
Πρώτη καταχώρηση: 29/09/2015 - 09:18
Τελευταία δημοσίευση: 29/09/2015 09:57Οικονομία
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ασιατικά χρηματιστήρια στέλνοντας «κόκκινα» μηνύματα για τη νέα ημέρα διθνώς, καθώς επανέρχεται η ανησυχία για πιστωτική ασφυξία αλά Lehman με αιχμή το μέτωπο των εμπορευμάτων στη σκιά της επιβράδυνση στην Κίνα και του σκανδάλου της Volkswagen.
Στο σύνολο της αγοράς, τις μεγαλύτερες απώλειες δέχτηκαν οι μεταλλευτικές και ενεργειακές μετοχές μετά τη βουτιά άνω του 29% που δέχτηκε η Glencore στο Λονδίνο χτες. Οι μετοχές της εταιρείας που είναι εισηγμένες και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούν 26,71%. Η Noble Group στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης δέχτηκε πιέσεις έως και 14,6%, υποχωρώντας σε χαμηλό 8 ετών.
Με πτώση πάνω από 4% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, σε ένα κλίμα κατάρρευσης των αγορών, στις οποίες επικράτησε εκ νέου ανησυχία για τις αδυναμίες στο ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,05%, με απώλειες 714,27 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 16,930.84 μονάδες, διαγράφοντας όλα τα κέρδη του κατά τη διάρκεια του έτους και αυξάνοντας σε 18% τη μείωσή του από τότε που υποτιμήθηκε ξαφνικά το κινεζικό γουάν στις 11 Αυγούστου.
Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 4,39%, σημειώνοντας απώλειες 63,15 μονάδων, για να κλείσει στις 1.375,52 μονάδες.
Στο ταμπλό, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα υποχωρεί 1,64% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες 3,24%.
Tα δυσμενή στοιχεία για την κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανιών τον Αύγουστο, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν άλλο ένα ακόμα ξεπούλημα στις αγορές. Τα βιομηχανικά κέρδη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο του 2011.
Με βαθύ... κόκκινο χρωματίστηκαν και χθες σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και η Wall Street, μετά τις νέες ανησυχητικές ειδήσεις γύρω από την οικονομία της Κίνας καθώς τα κέρδη του βιομηχανικού κλάδου εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 8,8% τον περασμένο μήνα και προστέθηκαν στις κακές επιχειρηματικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, έρχονται να προστεθούν με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη λήξη του φθηνού δανεισμού.
Σήμερα ο υπουργός οικονομικών της Κίνας ενέκρινε ακόμα ένα πακέτο έργων υποδομών, αξίας 650 δισ. γουάν (102 δισ. δολάρια), ώστε να αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά.
Τις πιέσεις στις μετοχές ακολούθησαν και τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, με το ρινγκίντ της Μαλαισίας και την ρουπία της Ινδονησίας να υποχωρούν σε νέα χαμηλά 17 ετών, εξαιτίας των πιέσεων στην αγορά εμπορευμάτων.
Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Sensex στην Ινδία κινείται οριακά χαμηλότερα, ο KLCI στη Μαλαισία χάνει 0,59% και ο SET στην Ταϋλάνδη χάνει 0,57%. Οι αγορές σε Νότια Κορέα και Ταΐβάν παρέμειναν κλειστές και σήμερα λόγω τοπικών εορτών.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου