Ντομπρόβσκις: Μνημόνιο και "διάσωση" τραπεζών πάνε πακέτο
Πρώτη καταχώρηση: 29/09/2015 - 13:29
Τελευταία δημοσίευση: 29/09/2015 13:29Οικονομία
Ούτε η «διάσωση» των τραπεζών ούτε το πρόγραμμα «βοήθειας» στην Ελλάδα έχουν περιθώρια καθυστερήσεων, τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Μιλώντας στο Bloomberg σημείωσε πως η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς θα προσδώσει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στον Αλ. Τσίπρα ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως δεν υπάρχει «διαχωρισμός της ανακεφαλαιοποίησης από τους στόχους διάσωσης».
Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαια, το Eurogroup πρέπει να εγκρίνει την αποδέσμευση 15 δισ. ευρώ έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Μπορούμε πάντα να αναζητήσουμε τεχνικές λύσεις αλλά είναι σημαντικό να έχουμε πρόοδο όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα» επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί ένα τέτοιο βήμα για να επανακτήσει η Αθήνα την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.
«Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, άρα είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Ντομπρόβσκις. «Γίνεται εντατική δουλειά από την πλευρά μας, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της».
Η εκταμίευση των κεφαλαίων για τις τράπεζες εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ έχουν επινοήσει έναν τρόπο να εισφέρουν κεφάλαια σχεδόν άμεσα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει βάλει στην άκρη ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μετοχές σε τράπεζες, υπό τον όρο ότι αυτές θα κατατεθούν σε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα έχει την εποπτεία των Ευρωπαίων πιστωτών και ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξής του θα είναι η αποπληρωμή των οφειλών της κυβέρνησης.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου