Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ποινική δίωξη στους φοροφυγάδες ακόμη κι αν πληρώσουν εκπρόθεσμα

Ποινική δίωξη στους φοροφυγάδες ακόμη κι αν πληρώσουν εκπρόθεσμα

A a Decrease font Enlarge font
Ποινική δίωξη στους φοροφυγάδες ακόμη κι αν πληρώσουν εκπρόθεσμα
Έκπληξη  σε χιλιάδες φορολογούμενους προκαλούν δύο γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου που τονίζουν ότι οι πολίτες ακόμη κι αν πληρώσουν εκπρόθεσμα τις οφειλές τους δεν γλιτώνουν τη δίωξη για φοροδιαφυγή.
Μέχρι τώρα, όποιος κατηγορείτο για οποιοδήποτε φορολογικό αδίκημα μπορούσε να «μπλοκάρει» ή να ανατρέψει εκ των υστέρων την ποινική του δίωξη  μέσα από διαδικασίες διοικητικού (στις αρμόδιες φορολογικές αρχές) ή δικαστικού συμβιβασμού.
Αυτό γινόταν εφόσον αποδεχόταν να πληρώσει τις σχετικές οφειλές  όπως αυτές καθορίζονταν με τις εκάστοτε ευνοϊκές ρυθμίσεις που παρείχαν κίνητρα όπως  η ρύθμιση 100 δόσεων. Η πληρωμή αυτή «ξεκαθάριζε» κάθε ποινική εμπλοκή για φοροδιαφυγή ή και άλλα συνακόλουθα αδικήματα.
Τώρα, όμως, η ποινική αυτή «ασυλία» σταματά, καθώς η εισαγγελία διαπιστώνει ότι με την ισχύ του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ν. 4254/14, καταργήθηκε κάθε δυνατότητα διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Στο εδώλιο για φοροδιαφυγή, ακόμα και αν πληρώσεις!
Κανένας πολίτης δεν θα μπορεί στο εξής να γλιτώσει από την ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή
02 Οκτ 2015 - 09:45
Picture 0 for Στο εδώλιο για φοροδιαφυγή, ακόμα και αν πληρώσεις!
Δύο γνωμοδοτήσεις-σοκ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναδεικνύουν τα νομοθετικά κενά και τις νομολογιακές αντιφάσεις, προκαλούν «πονοκέφαλο» σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς διαπιστώνουν ουσιαστικά ότι είναι σχεδόν αδύνατη η απεμπλοκή τους από πολύχρονες ποινικές περιπέτειες, σε αντίθεση με το μέχρι πρόσφατα ισχύον καθεστώς.

Οι εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις θα προβληματίσουν έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αναμένεται να οδηγήσουν άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές, αφού η αναπόφευκτη πλέον ποινική περιπέτεια (ή η επιμήκυνσή της), χωρίς δυνατότητα διεξόδου, θα λειτουργήσει στην πράξη ως αντικίνητρο για τη γρήγορη πληρωμή, εμποδίζοντας την εισροή σημαντικών κεφαλαίων στα κρατικά ταμεία.

Μέχρι τώρα, όποιος κατηγορείτο για οποιοδήποτε φορολογικό αδίκημα (απόκρυψη εισοδήματος, εικονικά ή πλαστά φορολογικά στοιχεία, μη έκδοση αποδείξεων κλπ.) μπορούσε να «μπλοκάρει» ή να ανατρέψει εκ των υστέρων την ποινική του δίωξη (για κακούργημα ή πλημμέλημα) μέσα από διαδικασίες διοικητικού (στις αρμόδιες φορολογικές αρχές) ή δικαστικού συμβιβασμού (π.χ. στο πλαίσιο φορολογικής δίκης). Αυτό γινόταν εφόσον αποδεχόταν να πληρώσει τις σχετικές οφειλές (φόρους, προσαυξήσεις, πρόστιμα), όπως αυτές καθορίζονταν με τις εκάστοτε ευνοϊκές ρυθμίσεις που παρείχαν κίνητρα (π.χ. η πρόσφατη νομοθεσία περί 100 δόσεων). Η πληρωμή αυτή «ξεκαθάριζε» κάθε ποινική εμπλοκή για φοροδιαφυγή ή και άλλα συνακόλουθα αδικήματα (π.χ. ξέπλυμα).

«Ασυλία»

Τώρα, όμως, η ποινική αυτή «ασυλία» σταματά, καθώς η εισαγγελία ΑΠ (απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων) διαπιστώνει ότι με την ισχύ του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ ν. 4254/14), καταργήθηκε κάθε δυνατότητα διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Κατά τον αντιεισαγγελέα ΑΠ Ν. Παντελή (επόπτη ερευνών για οικονομικά αδικήματα), αυτό σημαίνει ότι έχει απενεργοποιηθεί και καταργηθεί σιωπηρά και η νομοθετική ρύθμιση που εδώ και 18 χρόνια (ν. 2523/97) επέτρεπε να εξαλειφθεί το αξιόποινο για όποιον πλήρωνε τον φόρο κλπ. (με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις).

Ετσι, αν η Εφορία «τσιμπήσει» οποιονδήποτε για φορολογική παράβαση (μικρή ή μεγάλη) είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την άμεση (εντός μηνός) ποινική του δίωξη (για πλημμέλημα ή για κακούργημα, εφόσον ο φόρος ξεπερνά τα 150.000 ευρώ) και θα πρέπει να δικαστεί ή και να προφυλακιστεί χωρίς να μπορεί τίποτα να σταματήσει την ποινική περιπέτεια. Κι αυτό γιατί καταργήθηκε ρητά μεν η δυνατότητα συμβιβασμού (διοικητικού, δικαστικού) σιωπηρά δε το κίνητρο της εξάλειψης του αξιόποινου. Μάλιστα όσοι διώκονται για φοροδιαφυγή μετά το 2008 (βασικό αδίκημα) θα κατηγορούνται και για «ξέπλυμα χρήματος».

Τα τελευταία χρόνια, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της ποινικής δικαιοσύνης πολλοί πλήρωσαν μεγάλα κονδύλια πετυχαίνοντας την παύση της δίωξης. Ωστόσο, με την κατάργηση της «ασυλίας» είναι πολύ αμφίβολο αν θα πληρώσει κάποιος τα οφειλόμενα (αφού θα έχει έτσι κι αλλιώς την ποινική περιπέτεια) ή θα περιμένει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, μετά από χρόνια στα φορολογικά δικαστήρια.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: