Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Μαύρη τρύπα» 33,6 δισ. δημιούργησαν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία Το 90% των απλήρωτων εισφορών αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ (19,5 δισ.) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ.)

«Μαύρη τρύπα» 33,6 δισ. δημιούργησαν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Το 90% των απλήρωτων εισφορών αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ (19,5 δισ.) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ.)
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 07:00

UPD:07:10

REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το σύνολο του ύψους των οφειλών τα οποία δεν είναι εισπράξιμα από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού».

Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
spapa@naftemporiki.gr
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 33,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα των στοιχείων ανά ταμείο, που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Ναυτεμπορική», σχεδόν το 90% των οφειλών, δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ, αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ (19,5 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ. ευρώ).

Ακολουθούν ο ΟΓΑ με 1,4 δισ. ευρώ οφειλών, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με άλλα 836 εκατ. ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ με 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο αυτών των οφειλών μόνο τα μισά, δηλαδή τα 16,3 δισ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη από τα ασφαλιστικά ταμεία στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ.
Σε αυτές τις οφειλές συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των ιδιωτών - αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Να επισημάνουμε ότι από αυτό το σύνολο των 33,6 δισ. ευρώ οφειλών, υπολογίζεται ότι τα 21,6 δισ. ευρώ οφειλών είναι χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το 2009, δηλαδή στην περίοδο της κρίσης (2010-2015).
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το χρέος προς τα ταμεία κινείται σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα και είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι αρχικές προβλέψεις για την εκτίμηση των οφειλών στο τέλος του 2015 κυμαίνονταν στα 26-27 δισ. ευρώ, ενώ τα οριστικά δεδομένα δείχνουν αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ.
Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι και οι οφειλές προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) με 316,3 εκατ. ευρώ, στο ΝΑΤ (ναυτικοί) με 120 εκατ. ευρώ, αλλά και στο ταμείο των εργαζομένων στον χώρο του τύπου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο οποίο οι οφειλές στο τέλος του 2015 (πριν από την έξαρση της κρίσης στον χώρο των media) ανέρχονται στο ποσό των 99,3 εκατ. ευρώ.
Η συνολική εικόνα των εκρηκτικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει αποκτήσει πλέον τη δική της δυναμική μετατρέποντας αυτό το δυσβάστακτο ποσό των 33,6 δισ. ευρώ σε μια «αρρύθμιστη ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
Αναλυτές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, από το σύνολο των οφειλών ύψους 33,6 δισ. ευρώ, ένα ποσό ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ χαρακτηρίζεται ως «ανεπίδεκτο είσπραξης».
Αυτό το ποσό αφορά επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και για τη διεκδίκηση των οφειλών τους έχουν εκτελεστεί όλα τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπει ο νόμος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο από το οποίο θα μπορούσαν να αναζητηθούν έστω κάποια τμήματα των οφειλών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μαζικής φυγής από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εξόφληση των οφειλών αποτελεί ο ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός αυτών που έχουν κάνει διακοπή της ασφάλισης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματικών ανέρχεται σε 241.367 άτομα.
Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το σύνολο του ύψους των οφειλών τα οποία δεν είναι εισπράξιμα από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού». Σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία επεξεργάζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ο διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και σε οφειλές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης, αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία στην οποία συνυπολογίζονται διαφορετικές παράμετροι.
Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στις εκτιμήσεις του ΚΕΑΟ υπάρχει ο χαρακτηρισμός των «θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών», για τις οφειλές για τις οποίες θα πρέπει να επιδιωχθεί βάσει αντικειμενικών κριτηρίων η είσπραξή τους.
Στον αντίποδα βρίσκεται το σύνολο εκείνων των οφειλών που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα ταμεία όχι μόνο δεν μπορούν αντικειμενικά να εισπράξουν έσοδα, αλλά είναι και οικονομικά ασύμφορη η όλη διαδικασία αφού πολλές φορές το προς είσπραξη ποσό είναι μικρότερο από το κόστος της κινητοποίησης ενός ολόκληρου εισπρακτικού μηχανισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΕΑΟ υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με αποτέλεσμα να έχουμε 124.091 οφειλέτες (41% των οφειλετών) οι οποίοι έχουν χρέη από ασφαλιστικές εισφορές (μαζί με τις προσαυξήσεις) έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

Kρυφά χρέη του Δημοσίου ύψους 2,1-2,3 δισ. ευρώ αποκαλύπτει σημείωμα της Κομισιόν

Kρυφά χρέη του Δημοσίου ύψους 2,1-2,3 δισ. ευρώ αποκαλύπτει σημείωμα της Κομισιόν
Στα 9,55 δισ. ευρώ ήταν το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού κράτους προς τους ιδιώτες στο τέλος Ιουνίου, αντί 7,236 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί επισήμως-Στα 8,045 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου μετά την πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ!
Σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2,1 δισ. ευρώ από αυτά που είχε ανακοινώσει επισήμως το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου πριν από 10 μέρες βρίσκονται, στην πραγματικότητα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως αποκαλύπτεται από σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε στο πρόσφατα διεξαχθένEuroWorkingGroup, το οποίο άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (του 1,7 δισ. ευρώ). Γενικότερα δε, το υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλούς μήνες έκρυβε από την ελληνική κοινή γνώμη το πραγματικό ύψος των  ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το οποίο ήταν μεγαλύτερο κατά 2,1-2,3 δισ. ευρώ από αυτό που ανακοινωνόταν επισήμως!
Σύμφωνα με το σημείωμα της Κομισιόν, στο οποίο παρουσιάζεται η πρόοδος που έχει γίνει στην εκκαθάριση και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου:
1) Στα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισε η διαδικασία εξόφλησής τους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφταναν τα 9,55 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι ανέρχονταν σε 7,236 δις. ευρώ. Ήταν δηλαδή περισσότερες κατά 2,314 δισ. ευρώ από αυτές που είχε επισήμως παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών!
Από τη σύγκριση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν και στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η κυβέρνηση έκρυβε από την ελληνική κοινή γνώμη ότι το Δημόσιο χρωστούσε επιπλέον:
-         Επιστροφές φόρων ύψους 1,744 δισ. ευρώ για τις οποίες τα σχετικά αιτήματα δεν είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
-         Συντάξεις συνολικού ύψους άνω των 570 εκατ. ευρώ για τις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις αλλά δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
2) Στα τέλη Αυγούστου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφταναν τα 8,439 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι ανέρχονταν σε 6,262 δισ. ευρώ. Ήταν δηλαδή περισσότερες κατά 2,117 δισ. ευρώ από αυτές που είχε επισήμως παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών!
Από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι η κυβέρνηση έκρυβε από την ελληνική κοινή γνώμη ότι στο τέλος Αυγούστου το Δημόσιο χρωστούσε επιπλέον:
-         Επιστροφές φόρων ύψους 1,751 δισ. ευρώ για τις οποίες τα σχετικά αιτήματα δεν είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
-         Συντάξεις συνολικού ύψους άνω των 426 εκατ. ευρώ για τις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις αλλά δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
3) Ακόμα και μετά τις πληρωμές που έγιναν μέχρι και τον Σεπτέμβριο (οι μικτές πληρωμές έφτασαν στο 104% και οι καθαρές στο 84%, ενώ ο στόχος ήταν 80%), στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές παρέμεναν πάνω από τα 8 δισ. (8,045 δισ. ευρώ)!
Η διαφορά από τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα έγκειται προφανώς στο ότι στην έκθεση υπολογίζονται επιστροφές φόρου που δεν έχουν εκκαθαριστεί αλλά και αιτήματα συνταξιοδότησης που επίσης δεν έχουν τύχει επεξεργασίας.
Οι συνολικές οφειλές των 8,045 δισ. ευρώ προέρχονται από:
* Φορείς γενικής κυβέρνησης(3,6 δισ. ευρώ)
* Επεξεργασμένες επιστροφές φόρου(1,439 δισ.)
* Μη επεξεργασμένες επιστροφές φόρου(1,58 δισ. ευρώ)
* Μη επεξεργασμένα αιτήματα συνταξιοδότησης(1,412 δισ. ευρώ).
Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η αναφορά της έκθεσης ότι «οι θεσμοί αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έγινε για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων. Ωστόσο, παρά τη ρευστότητα που παρείχε το πρόγραμμα, δομικές αδυναμίες που οδηγούν στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν προχωρώντας οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δημόσιας Διαχείρισης»…
pinakas

Δεν υπάρχουν σχόλια: