ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΦΕΙΛΕΣ 3 ΔΙΣ. ΜΕΤΡΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Στα 8,046 δισ. τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες
Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΡΛΑΠΑΝΟΥ
Στα ύψη παραμένουν τα φέσια του Δημοσίου προς την αγορά. Παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών αποπληρώνει υποχρεώσεις και διοχετεύει κεφάλαια από τις δόσεις των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το Δημόσιο χρωστά σε ιδιώτες περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση των Θεσμών που συντάχθηκε με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, ο οποίος αποδέσμευσε και τυπικά τα 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, από τον Ιούνιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 1,55 δισ. ευρώ. Ωστόσο παραμένουν χρέη 8,046 δισ. ευρώ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, από τα οποία:
[1] Τα 3,6 δισ. ευρώ αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων της γενικής κυβέρνησης (από 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου και 5,04 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου).
[2] Το 1,4 δισ. ευρώ αφορά σε εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους και οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες από 1,34 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί στα τέλη Αυγούστου και 1,309 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.
[3] Το 1,58 δισ. ευρώ αφορά σε επιστροφές φόρου που βρίσκονται υπό επεξεργασία και δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, κατά 171 εκατ. ευρώ, καθώς τότε οι συγκεκριμένες οφειλές ανέρχονταν σε 1,75 δισ. ευρώ.
[4] Το 1,412 δισ. ευρώ αφορά σε μη επεξεργασμένα αιτήματα συνταξιοδότησης.
Μάλιστα η Κομισιόν, στην έκθεση συμμόρφωσης που συνέταξε, αν και αναγνωρίζει πως επιτυγχάνονται οι στόχοι που είχαν τεθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων με τα χρήματα της προηγούμενης δόσης του Ιουνίου, προειδοποιεί πως υπάρχουν σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες στην Ελλάδα, οι οποίες προκαλούν συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων. Ξεκαθαρίζει δε πως αυτές οι αδυναμίες πρέπει να διορθωθούν με μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δημόσιας δημοσιονομικής διαχείρισης, ώστε να μη συσσωρεύονται νέες οφειλές.
Από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. ευρώ πρέπει να απορροφηθεί άμεσα, όπως προβλέπουν οι νέοι αυστηροί κανονισμοί του τρίτου Μνημονίου, ώστε να παραμείνουν διαθέσιμα τα κεφάλαια, να εξοφληθούν σταδιακά και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να τονωθεί η ρευστότητα.
Συγκεκριμένα από τα κεφάλαια μίας δόσης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων, πρέπει να πιστοποιηθεί η απορρόφηση του 80% προτού εκταμιευθούν και νέα κεφάλαια για τον σκοπό αυτό.
Πρέπει να σημειωθεί πως στα στοιχεία της η Κομισιόν περιλαμβάνει και τα στοιχεία για τις επιστροφές φόρου που βρίσκονται υπό επεξεργασία και δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί, καθώς και τα στοιχεία για τις συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή.
ΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΥΠΟΙΚ: Πού οφείλεται η απόκλιση των στοιχείων της Κομισιόν για το χρέος του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
Στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται, κατά πάγια τακτική, μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι εξηγείται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί. Πρόκειται κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων κυρίως εφάπαξ καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων.
Έτσι ενώ τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου του Δελτίου για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφουν σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,9 δισ. ευρώ, αυτά της Κομισιόν δείχνουν 8,045 δισ. ευρώ αφού σ΄ αυτά περιλαμβάνονται και μη εκκαθαρισμένες οφειλές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου