Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ WIKILEAKS Νέα e-mails - φωτιά για το σχέδιο της δραχμής και τον Γ. Βαρουφάκη

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ WIKILEAKS

Νέα e-mails - φωτιά για το σχέδιο της δραχμής και τον Γ. Βαρουφάκη

Νέα e-mails - φωτιά για το σχέδιο της δραχμής και τον Γ. Βαρουφάκη

Νέα στοιχεία για τις επαφές που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φέρνουν στο φως διαρροές των Wikileaks.
Οι διαρροές αφορούν τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον John Podesta με τον Phil Angelides, ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών.
Ο τελευταίος εμφανίζεται να έχει επαφές με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τζείμς Γκαλμπρέιθ, επικεφαλής της ομάδας που επεξεργαζόταν ένα σχέδιο Β', ενώ σύμφωνα με τα email οι τρεις άνδρες φέρονται να έχουν συναντηθεί σε δείπνο τον Απρίλιο του 2015.
Ακόμη, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Phil Angelides εμφανίζεται να εκφράζει την ανησυχία του για το αν θα υπάρξει συμφωνία και κάνει λόγο για Plan B που εμπεριέχει κι επιστροφή στη δραχμή.
Σύμφωνα με το TheToc, άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter ανέφερε τα εξής: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».
Το δείπνο στην Ουάσιγκτον
Ο Angelides φέρεται να στέλνει ένα πρώτο email στον Podesta στις 9 Φεβρουαρίου του 2015, τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και πριν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup. Στο ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα ο Angelides ζητά από τον Podesta να μιλήσουν για το θέμα της Ελλάδας και για πως θα μπορούσε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές, ώστε να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή, εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό και σημαντικές οικονομικές στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.
Στο ίδιο email, ο Angelides ενημερώνει επίσης τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είναι σε στενή σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.
Σε email της 9ης Φεβρουαρίου του 2015, ο Angelides εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό και σημαντικές οικονομικές στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.
Σε email της 9ης Φεβρουαρίου του 2015, ο Angelides εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό και σημαντικές οικονομικές στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.
Ένα δεύτερο email του Angelides αποστέλλεται στις 9 Απριλίου του 2015. Σε αυτό, ο Αngelides ενημερώνει τον Podesta ότι έχει διοργανώσει ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον στον οποίο θα παραστούν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης καθώς και ο στενός του συνεργάτης Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. «Ήλπιζα ότι θα μπορούσες να έρθεις, θα είναι μια ενδιαφέρουσα βραδιά συζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Angelides.
Στις αρχές Απριλίου, ο Αngelides ενημερώνει τον Podesta ότι έχει διοργανώσει ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον στον οποίο θα παραστούν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης καθώς και ο στενός του συνεργάτης Τζέιμς Γκαϊλμπρέιθ.
Στις αρχές Απριλίου, ο Αngelides ενημερώνει τον Podesta ότι έχει διοργανώσει ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον στον οποίο θα παραστούν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης καθώς και ο στενός του συνεργάτης Τζέιμς Γκαϊλμπρέιθ.
Οι επικοινωνίες του Angelides με τον Podesta επανέρχονται μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Στις 8 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Αngelides αναφέρει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα».
Το email του Angelides προς τον Podesta, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015
Το email του Angelides προς τον Podesta, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015
Αναφερόμενος στo ίδιο θέμα, ο συνεργάτης του Podesta, Jeffrey Zients, τον ενημερώνει για τις συζητήσεις και τις διεργασίες που γίνονται με πρωτοβουλία του Angelides.
«Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί το Plan A, στέλνοντας το μήνυμα προς τον Α. Τσίπρα ότι όπως εκείνος έχει τα δικά του εσωτερικά ζητήματα έτσι και η Μέρκελ έχει τα δικά της και πως πρέπει να προχωρήσει με ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνο-αμερικανική κοινότητα» αναφέρει και προσθέτει: «Ο Δουκάκης προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για οιονδήποτε σκοπό. Σημειώνεται ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να έχει στενούς και άμεσους δεσμούς με τον Τσίπρα. Τόνισα ότι επικεντρωνόμαστε στο Plan A για την επίτευξη συμφωνίας και εκείνος ότι θα ψάξει και θα σκεφτεί εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μετακινήσει τον Τσίπρα. Μακροπρόθεσμα, είχε την ιδέα να προσφέρουμε αμερικανική τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υπερκεράσει τον σκεπτικισμό αναφορικά με την ικανότητά της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις (π.χ. πρώην στελέχη του IRS για να τους βοηθήσουν να συλλέξουν φόρους). Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή».
Η επικοινωνία του Jeffrey Zients με τον Podesta
Η επικοινωνία του Jeffrey Zients με τον Podesta


Νέες διαρροές των Wikileaks για το plan B - Η απάντηση του Βαρουφάκη

Πρώτη καταχώρηση: 26/10/2016 - 20:31
Τελευταία δημοσίευση: 26/10/2016 22:14Πολιτική
Νέες διαρροές των Wikileaks για το plan B - Η απάντηση του Βαρουφάκη
Το παρασκήνιο στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης και ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, έφερε στο φως ο ιστότοποςWikileaks.
Οι συγκεκριμένες διαρροές αφορούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, John Podesta, o οποίος φέρεται να είχε συνομιλίες με τον Phil Angelides, Ελληνοαμερικανό πολιτικό που ανήκει στους Δημοκρατικούς.
Ο Angelides φέρεται να είχε επαφές με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που ήταν επικεφαλής της ομάδας που επεξεργαζόταν το σχέδιο Β, δηλαδή εκείνο για το διπλό νόμισμα.
Σύμφωνα με το Wikileaks, το πρώτο email εστάλη από τον Angelides  στον Podesta, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015 με τον πρώτο να εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις και να ρωτά τον Podesta τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές και να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Angelides ενημερώνει τον Podesta ότι στην Αθήνα βρίσκεται ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που μιλά με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.
Ένα δεύτερο email εστάλη προς τον Podesta, μέσω του οποίου τον καλεί σε δείπνο που είχε διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον και στο οποίο θα συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Στη συνέχεια εστάλησαν και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε ένα απο αυτά που φέρεται ότι έστειλε ο Angelides στον Podesta αναφέρεται: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα».
Η εμπλοκή του ονόματος του στα email που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσωτερικού την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: