Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Μας κόβουν ζέστη, Ι.Χ., τσιγάρο και καφέ

Μας κόβουν ζέστη, Ι.Χ., τσιγάρο και καφέ

Μας κόβουν ζέστη, Ι.Χ., τσιγάρο και καφέ
Μιας και φτάνουμε προς το τέλος του φορολογικού έτους, ας κάνουμε μία ανακεφαλαίωση τι θα αντιμετωπίσουμε, τι λεφτά θα φύγουν από την τσέπη μας, με φόρους και επιβαρύνσεις που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα.
(Μέρος α’)
1. Αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Την πρώτη κρυάδα την πήραμε ήδη, καθώς πριν λίγες ημέρες άρχισε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, από 230 ευρώ σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που διανέμεται από 15.10.2016 έως 30.4.2017, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, αναπροσάρμοσε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 0,10 λεπτά το λίτρο στην Αττική.
Η αύξηση αυτή, είναι πολύ μεγαλύτερη στην περιφέρεια και τα νησιά, τα οποία, πλέον, έχουν μπει από το μειωμένο στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ενώ υπάρχουν και τα μεταφορικά έξοδα, που επίσης έχουν αυξηθεί υπέρμετρα από πέρυσι.
2. Αγροτικό πετρέλαιο
Μπορεί η αύξηση να «ήλθε» στις πόλεις από 15 Οκτωβρίου, με την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά το χορό τον αυξήσεων τον γεύτηκαν πρώτοι οι αγρότες, αφού από 1 Οκτωβρίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου που χρησιμοποιούν στην παραγωγική δραστηριότητα ανέβηκε από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.
Αυτό συμβαίνει, διότι οι αγρότες θα αγοράζουν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν στην κανονική τιμή, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά πλέον δεν θα δικαιούνται καμία επιστροφή, μιας και το κράτος θα πάψει πλέον να καταβάλλει εκ των υστέρων τη διαφορά μεταξύ κανονικού πετρελαίου και αγροτικού πετρελαίου, ως επιστροφή φόρου.
Αυξήσεις σε έμμεσους φόρους από 1/1/2017
Αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης
Η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης αναμένεται να φέρει αλλαγές και πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:
  • i. Αύξηση ΕΦΚ στην αμόλυβδη από 670 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επιβάρυνση αναμένεται να είναι από 0,67 έως 0,70 ευρώ το λίτρο.
  • ii. Η αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης που αναμένεται να φέρει επιβάρυνση 8 λεπτά το λίτρο, αφού ο ΕΦΚ θα αυξηθεί από 0,33 έως 0,41 ευρώ το λίτρο.
  • iii. Αύξηση θα έχουμε ακόμη και στον ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης. Η επιβάρυνση αναμένεται να είναι στα 10 λεπτά το λίτρο, αφού ο φόρος θα αυξηθεί από 0,33 έως 0,43 ευρώ το λίτρο.
Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύξηση που θα αισθανθούμε στην τσέπη μας είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή οι αυξήσεις, που αναφέραμε, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, αν υπολογισθεί πάνω σε αυτές και ο ΦΠΑ.
Αν προσθέσουμε, επίσης, και τις διεθνείς τιμές που έχουν πάρει την ανηφόρα, πάλι οι πολίτες θα «ξεχάσουν» τα αυτοκίνητά τους στα γκαράζ και πάλι το κράτος, όπως συμβαίνει τα τελευταία μνημονικά χρόνια, το μόνο που θα πετύχει με την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι να μαζέψει λιγότερα έσοδα. Για μία ακόμη φορά «θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένο».
Αύξηση ΕΦΚ στα τσιγάρα και καπνό
Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού.
  • Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά καθαρό χιλιόγραμμο.
  • Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών, στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Από τις αρχές του 2017 επιβάλλεται για πρώτη φορά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο ΕΦΚ που επιβάλλεται είναι 10 λεπτά ανά ml. Μαζί με το ΦΠΑ, η αύξηση στην συσκευασία των 10 ml θα φτάσει το 1,24 ευρώ
Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στις εισαγωγές καφέ
Μία ακόμη «νέα εισαγωγή» στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, έχουμε και με την επιβολή ΕΦΚ στον καφέ.
Σύμφωνα με το νόμο, η αύξηση αυτή είναι ανά είδος καφέ:
i. Καβουρδισμένος καφές των κωδ. Σ.Ο. 0901 21 00 και 0901 22 00, 3 ευρώ ανά καθαρό κιλό.
ii. Μη καβουρδισμένος καφές των κωδ. Σ.Ο. 0901 11 00 και 0901 12 00, 2 ευρώ ανά καθαρό κιλό.
iii. Στιγμιαίος καφές του κωδ. Σ.Ο. ΕΧ 2101 11 00, 4 ευρώ ανά καθαρό κιλό.
iv. Παρασκευάσματα με βάση τα εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ ή με βάση τον καφέ των κωδ. Σ.Ο. ΕΧ 2101 12 92 και 2101 1298, 4 ευρώ ανά καθαρό κιλό που περιέχεται στο τελικό προϊόν
Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τις λοιπές αυξήσεις, αλλά και τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια: