Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

Δεν ανοίγει αυτή την εβδομάδα το TAXIS για δηλώσεις, αναμένονται οι εγκύκλιοι

Δεν ανοίγει αυτή την εβδομάδα το TAXIS για δηλώσεις, αναμένονται οι εγκύκλιοι
Διαδικαστικές λεπτομέρειες καθυστερούν τη διαδικασία
17 Απρ 2018 - 09:04
Picture 0 for Δεν ανοίγει αυτή την εβδομάδα το TAXIS για δηλώσεις, αναμένονται οι εγκύκλιοι
Του Γιώργου Λαμπίρη

Δεν αναμένεται να λειτουργήσει και αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρά τη σχετική αναφορά της υφυπουργού Οικονομικών την περασμένη, μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας της ΕΡΤ, ότι κάτι τέτοιο είναι «θέμα ημερών».

Εν αναμονή του οδηγού για το Ε3

Αυτή τη στιγμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για να ανοίξει η πλατφόρμα του TAXISnet, και να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις.

Μία εξ αυτών και βασική, είναι η έκδοση ενός ειδικού οδηγού, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα, και θα φέρνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις – παρεμβάσεις στο έντυπο Ε3 μετά από προτάσεις επαγγελματικών οργανώσεων.

Ταυτόχρονα ο οδηγός θα παρέχει αναλυτικές πληροφορίες, με βάση τις οποίες θα διευκολύνονται οι φοροτεχνικοί για τη συμπλήρωση του νέου εντύπου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει χρονική πίεση για να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η διαδικασία καθυστερεί με δεδομένη – μεταξύ άλλων – και την εφαρμογή του νέου εντύπου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι εγκύκλιοι και οι αλλαγές στο Ε1

Εκτός από τις οδηγίες και τις επερχόμενες τροποποιήσεις για το έντυπο Ε3 εκκρεμεί στη συνέχεια και η έκδοση εγκυκλίου, η οποία θα αφορά στο Ε1.

Υπενθυμίζουμε ότι στα έντυπα Ε1 αναμένονται δύο σημαντικές αλλαγές.

Η πρώτη σχετίζεται με την ενεργοποίηση των κωδικών 007 και 008. Εκεί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν, εάν φιλοξενούν στο σπίτι τους πρόσωπα, υπόχρεα στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Η δεύτερη τροποποίηση στο έντυπο αφορά στους κωδικούς 049 και 050, οι οποίοι ενεργοποιούνται και σχετίζονται με τις αποδείξεις, τις οποίες θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ο συγκεκριμένος κωδικός δεν θα είναι προσυμπληρωμένος, ωστόσο θα περιλαμβάνει έναν ειδικό πίνακα, στον οποίο θα αναφέρονται όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, με βάση τα αρχεία των τραπεζών.

Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέτουν συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει, ούτως ώστε να καλύψουν το ποσό του αφορολόγητου, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές αυτές έγιναν ηλεκτρονικά, όπως η περίπτωση μεταφοράς χρημάτων από έναν λογαριασμό σε άλλον.

Ωστόσο, δεν θα ισχύουν οι χάρτινες αποδείξεις, μέσω των οποίων θα μπορούσαν όσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν, να συμπληρώνουν το ποσό που υπολείπεται για το αφορολόγητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: