Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Ευρώπη μπαίνει αυτή την εβδομάδα το ΔΝΤ τόσο για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, κάνοντας παράλληλα προαναγγελία της απαίτησής του για εφαρμογή της περικοπής του αφορολογήτου μαζί με αυτή των συντάξεων το 2019.
Το κλίμα της σύγκρουσης αναμένεται να προλειάνουν οι προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που θα είναι περισσότερο απαισιόδοξες από ό,τι αναμενόταν. Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη που είχε κάνει το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο προέβλεπε ότι για το 2018 η Ελλάδα θα είχε ανάπτυξη 2,6% του ΑΕΠ, ενώ η Ε.Ε. και ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπαν για φέτος ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ.
Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου το Ταμείο αναμένεται να παραμείνει στην πρόβλεψή του ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό από μόνο του φέρνει στο προσκήνιο τη ρήτρα του τρίτου Μνημονίου για πρόωρα μέτρα το 2019 χωρίς αντίμετρα.
Οι προβλέψεις αυτές έχουν στόχο όχι μόνο το ίδιο το Ταμείο να δηλώσει την παρουσία του ως αυτόνομος ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά και να πιέσει για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άμεσα εφαρμόσιμη.
Εστία διαφωνιών
Το γεγονός αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει τη διαφωνία της πλειονότητας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με πρώτη τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, που θέλουν λύση για το ελληνικό χρέος σε δόσεις και στο πλαίσιο ενός Μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση.
Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση θα φανεί από τις επαφές που θα γίνουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, όταν όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θα είναι παρόντες.
Το κρίσιμο σημείο θα είναι ο επανακαθορισμός της σχέσης μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, που ξεκινούν από διαφορετικά σημεία αναφοράς, αλλά και η παρουσία και κυρίως η παρέμβαση της Γαλλίας, που διεκδικεί και την πατρότητα του λεγόμενο «γαλλικού κλειδιού» για το χρέος. Χωρίς να έχει εκφραστεί δημόσια στο θέμα η Γερμανία, αν και δεν το απορρίπτει πλήρως, έχει πολλές αντιρρήσεις στην εφαρμογή του παρότι θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές των προβλέψεων Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Διάψευση του Ταμείου
Τη Δευτέρα 23 του μήνα η Eurostat θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το κλείσιμο των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ με βάση το στατιστικό κώδικα της Ε.Ε. (ESA 2010), που μεταφράζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα με όρους προγράμματος πάνω από 3,5% του ΑΕΠ, διαψεύδοντας έτσι άλλη μια φορά την απαισιοδοξία του ΔΝΤ.
Την Παρασκευή 27 του μήνα θα έχουμε το κρίσιμο Eurogroup, όπου αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης. Κρίσιμη θα είναι η συζήτηση για τη λύση για το ελληνικό χρέος.
Από τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών θα κριθεί ποια θα είναι η λύση και ποιοι θα είναι οι όροι που θα τεθούν στην Ελλάδα.
Από τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών θα κριθεί ποια θα είναι η λύση και ποιοι θα είναι οι όροι που θα τεθούν στην Ελλάδα.
Το τελευταίο στοιχείο για να αρχίσει και ουσιαστική συζήτηση για την «επόμενη μέρα» θα συμπληρωθεί μάλλον στις 5 Μαΐου και αφορά τα αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών.
Θύμα του πλεονάσματος οι δημόσιες επενδύσεις
Την ίδια ώρα, τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του χρόνου καταγράφουν τον Μάρτιο πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από το στόχο για πλεόνασμα 1,07 δισ. ευρώ με θύμα τις δημόσιες επενδύσεις, αφού τα έσοδα του ΠΔΕ καταγράφουν υπέρβαση 529 εκατ. ευρώ αλλά οι δαπάνες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα έχουν υστέρηση 332 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού καταγράφουν συνολική υπέρβαση 889 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 529 προέρχονται από εισροές κοινοτικών πόρων.
Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού καταγράφουν υπέρβαση κατά 361 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 ανήλθαν στα 11,7 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 335 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (12,04 δισ. ευρώ).
Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού καταγράφουν υπέρβαση κατά 361 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 ανήλθαν στα 11,7 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 335 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (12,04 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11,35 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 150 εκατ. ευρώ.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου