Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Δείτε τι πληρώνει και τι εισπράττει η Ελλάδα από την ΕΕ

Δείτε τι πληρώνει και τι εισπράττει η Ελλάδα από την ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: 26/01/2016 - 11:15
Τελευταία δημοσίευση: 11:15Οικονομία
Δείτε τι πληρώνει και τι εισπράττει η Ελλάδα από την ΕΕ
"Θεωρούμε σημαντικό να έχει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος σαφή εικόνα για το πού πηγαίνουν οι δαπάνες και από που προέρχονται τα κονδύλια της ΕΕ" αναφέρει η ΕΕ στον ιστότοπο της όπου και παρουσιάζει με μια διαδραστικη εφαρμογή Infographics τον Προϋπολογισμό της ΕΕ: δαπάνες και εισφορές από τα κράτη μέλη…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: Ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης

Πλειστηριασμοί Α’ κατοικίας για κακοπληρωτές

"Μετωπική" κυβέρνησης - τρόικας για τα "κόκκινα" δάνεια α' κατοικίας


Δείτε τι πληρώνει και τι εισπράττει η Ελλάδα από την ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: 26/01/2016 - 10:09
Τελευταία δημοσίευση: 10:45Επικαιρότητα
Θεωρούμε σημαντικό να έχει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος σαφή εικόνα για το πού πηγαίνουν οι δαπάνες και από που προέρχονται τα κονδύλια της ΕΕ αναφέρει  ΕΕ στον ιστότοπο της όπου και παρουσιάζει μια διαδραστικη εφαρμογή Infographics τον Προϋπολογισμός της ΕΕ: δαπάνες και εισφορές από τα κράτη μέλη. Η εφαρμογή σχεδιάσθηκε για να κάνει πιο κατανοητή τη λειτουργία του μακροπρόθεσμου και του ετήσιου προϋπολογισμού της Ένωσης αναδεικνύοντας την εθνική διάσταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι τα πλέον πρόσφατα, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στην Οικονομική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2014. Τα ποσοστά αφορούν τα ποσά που δαπανήθηκαν στα 28 κράτη μέλη. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν εκτός των συνόρων της ΕΕ, για παράδειγμα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες καθώς και στις γείτονες χώρες, δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των ποσοστών που αναγράφονται. 
To 2014, ήταν το πρώτο έτος του νέου ΠΔΠ 2014-2020, το οποίο περιέχει χαμηλότερα συνολικά στοιχεία από το προηγούμενο σχέδιο δαπανών. Το βάρος των περιφερειακών δαπανών, της έρευνας και της ανάπτυξης αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2020, ενώ η συμμετοχή της γεωργίας μειώνεται χρόνο με το χρόνο, σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔΠ, όπου αποτελούσε τον μεγαλύτερο τομέα δαπανών. Αυτή η μεταβολή αντικατοπτρίζεται ήδη το 2014, με τους περιφερειακούς και γεωργικούς πόρους να είναι στο ίδιο επίπεδο, στο 42% του προϋπολογισμού.
Σε ποιους τομείς πηγαίνουν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ στην Ελλάδα
Το 2014,το ποσό που δαπάνησε η ΕΕ στην Ελλάδα ανήλθε στα 7,09 δισ. Από το ποσό αυτό, 2,86 δισ. ευρώ (40%) δαπανήθηκαν για τη γεωργία, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (42%). Το ποσό που δαπανήθηκε για την περιφερειακή πολιτική ανήλθε στα 3.99 δισ. ευρώ (56%), σημαντικά μεγαλύτερο του μέσου όρου της ΕΕ 42%. Οι δαπάνες για την έρευνα ανήλθαν στα 167 εκατ. ευρώ (2%), ποσοστό σημαντικά μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7%).
Πόσο συνεισφέρει η Ελλάδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Το 2014, η Ελλάδα συνεισέφερε στον προϋπολογισμό της ΕΕ 1,82 δισ. ευρώ και εισέπραξε επίσης, για λογαριασμό της ΕΕ, 164 εκατ. ευρώ από τελωνειακούς δασμούς και γεωργικές εισφορές, εκ των οποίων κράτησε το 25% ως διοικητικό τέλος.
1. 25% του συνόλου παρακρατείται από τα κράτη μέλη για την κάλυψη του κόστους συλλογής.
2. Η Ολλανδία και η Σουηδία λαμβάνουν σταθερό ποσό ως επιστροφή από τη συνεισφορά τους. Η συνεισφορά της Δανίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας είναι μειωμένες καθώς δε συμμετέχουν σε ορισμένες πολιτικές που σχετίζονται με τον τομέα των Εσωτερικών και της Δικαιοσύνης.
Τι ποσό δαπανά η ΕΕ για την Ελλάδα;
Ο προυπολογισμός της ΕΕ αυξήθηκε κατά 42,5%, ανάμεσα στο 2004 και 2014 αλλά δύο παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρώτον, ότι προστέθηκαν στην ΕΕ 3 ακόμη κράτη μέλη και δεύτερον ότι οι μισοί εθνικοί προϋπολογισμοί αυξήθηκαν περισσότερο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: