Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης

Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης

Πρώτη καταχώρηση: 25/01/2016 - 08:40
Τελευταία δημοσίευση: 08:40Οικονομία
Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης
Του Τάσου Δασόπουλου
Σε διπλό μέτωπο θα βρεθεί και πάλι η Κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης η οποία εκτός απροόπτου ξεκινά εντός της εβδομάδας αφού οι δανειστές έχουν μοιράσει μεταξύ τους ρόλους με το ΔΝΤ να επικεντρώνεται σε ασφαλιστικό και εργασιακά και την ΕΕ στα δημοσιονομικά.
Όλα αυτά ενώ συνεχίζεται η εσωτερική ένταση με τις διαδοχικές κινητοποιήσεις μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, που ζητούν να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης

Πρώτη καταχώρηση: 25/01/2016 - 08:08
Τελευταία δημοσίευση: 08:08Επικαιρότητα
Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης
Του Τάσου Δασόπουλου

Σε διπλό μέτωπο θα βρεθεί και πάλι η Κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης η οποία εκτός απροόπτου ξεκινά εντός της εβδομάδας αφού οι δανειστές έχει μοιράσει μεταξύ τους ρόλους με το ΔΝΤ να επικεντρώνεται σε ασφαλιστικό και εργασιακά και την ΕΕ στα δημοσιονομικά.
¨Όλα αυτά ενώ συνεχίζεται η εσωτερική ένταση με τις διαδοχικές κινητοποιήσεις μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, που ζητούν να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Εκτός Ελλάδας, στο Νταβός ο Πρωθυπουργός πήρε την περασμένη εβδομάδα ένα σαφές μήνυμα ότι αν θέλει να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα και - φυσικά - να τα εφαρμόσει.
Η μητέρα των μαχών θα είναι το ασφαλιστικό. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου με εντολή να ζητήσει άμεσα μέτρα για τις συντάξεις.
Παράλληλα η εκπρόσωπος του ταμείου έρχεται να επιβάλλει αλλαγές στα εργασιακά κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ. Απαιτώντας δηλαδή ομαδικές απολύσεις, επαναφορά της ανταπεργίας και ίσως επανεξέταση και των κατώτερων μισθών.
Η στάση του ταμείου θα είναι δεδομένα πιο απαιτητική από πριν για ένα ακόμη δεδομένο: Η επικεφαλής του ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ξεπεράσει τις αμφισβητήσεις που υπάρχουν για το πρόσωπο της με αφορμή την στάση της για την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως Γενική Διευθύντρια.
Η «ευρωπαϊκή» ομάδα των πιστωτών θα κυριαρχήσει στο δημοσιονομικό ζητώντας σταθερά και υψηλά πλεονάσματα ώστε να έχει έννοια η ελάφρυνση του χρέους η οποία αφορά ως γνωστό μόνο τα ευρωπαϊκά δάνεια.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του κ. Νταϊσελμπλούμ από το Νταβός της Ελβετίας περί μιας λύσης για το ελληνικό χρέος η οποία θα βασίζεται στις αμοιβαίες υποσχέσεις.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει συγκεκριμένα πλεονάσματα μέχρι και το 2022 ώστε το 2023 οι ευρωπαίοι εταίροι να αμβλύνουν την καμπύλη των πληρωμών για υποχρεώσεις χρέους που θα φτάσει για την συγκεκριμένη χρονιά τα 33,4 δις από τα οποία τα 25,5 δις ευρώ θα αφορούν πληρωμές τόκων.
Ωστόσο υψηλότερα πλεονάσματα από το 2017 και μετά σημαίνει νέα μέτρα και τελικά παράταση της σκληρής λιτότητας που διανύει πλέον το έκτο συνεχόμενο χρόνο για την ελληνική οικονομία.
Εκτός όμως από τους εκπροσώπους των δανειστών η Κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και το εσωτερικό μέτωπο στο οποίο ο Πρωθυπουργός θα έχει αρκετές μάχες.
Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά και για το αναμενόμενο φορολογικό και το πρόβλημα χρηματοδότησης που έχει σήμερα ο κλάδος.
Την ίδια μέρα θα έχει την πρώτη κοινοβουλευτική μονομαχία στην Βουλή με τον νέο αρχηγό της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: