Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Στόχος και η φορολόγηση οικοπέδων – αγροτεμαχίων | Εφημερίδα των συντακτών

Στόχος και η φορολόγηση οικοπέδων – αγροτεμαχίων | Εφημερίδα των συντακτών


Στόχος και η φορολόγηση οικοπέδων – αγροτεμαχίων

Σύμφωνα με τροπολογία, φυσικά η νομικά πρόσωπα πρέπει να δηλώσουν ξανά εκτάσεις (με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους) που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ

Του Μάριου Χριστοδούλου

Ανοίγει ο δρόμος της φορολόγησης για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, αφού τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καλεί αυτούς τους ιδιοκτήτες σε μια νέα απογραφή των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην υποχρέωση αυτή εμπίπτουν όλα τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου του 2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών. Πιο συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να ελέγχουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)

Εφόσον διαπιστώσουν ότι η εικόνα αυτή δεν συνάδει με τα πραγματικά τους δεδομένα, τότε θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικό Ε9, με τις νέες μεταβολές. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν κανονική δήλωση.

Σημειώνεται ότι η τελευταία απόπειρα καταγραφής αυτών των ακινήτων στο σύστημα taxis έγινε το 2009. Η υφιστάμενη ηλεκτρονική βάση δεν έχει επικαιροποιηθεί και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε μια νέα καταγραφή αυτών των εκτάσεων μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Οπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα, εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, εάν έχει πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο, αλλά και εάν εντός της επιφανείας της έχουν ανεγερθεί κτίσματα.

Μετά το «φρεσκάρισμα» του ηλεκτρονικού αρχείου επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομικών είναι να ορίσει αντικειμενικές αξίες γι” αυτά τα ακίνητα. Μέχρι σήμερα, ο υπολογισμός της αξίας τους γίνεται με συγκριτικά στοιχεία από τις Εφορίες.

Θα ακολουθήσει η υπαγωγή τους στον νέο ενιαίο φόρο επί των ακινήτων που θα αντικαταστήσει το σημερινό χαράτσι της ΔΕΗ.

Του νέου φόρου δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κατ” επάγγελμα αγρότες, πλην όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο, το οποίο θα συνδέεται με την έκταση, την αξία και το είδος της καλλιεργούμενης γης.

Επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το ύψος του αφορολόγητου ποσού για τον νέο φόρο, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να μη θεσπιστεί αφορολόγητο και να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί προβλέπουν αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ. Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα θα έχει 9 φορολογικά κλιμάκια με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και θα φτάνουν μέχρι 2% ή 2,5%, για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000.

Για τα νομικά πρόσωπα, η φορολόγηση των ακινήτων τους θα γίνει όχι με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%), αλλά με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.).
Επισημαίνεται ότι διατηρείται η απαλλαγή στα ακίνητα της Εκκλησίας.
09/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: