Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 08:42
Τρία δις ευρώ οι φόροι ακινήτων για τα φυσικά πρόσωπα… 8,5 εκατ. ευρώ για τις offshore
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
O υφυπουργός Οικονομικών κλήθηκε μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου να απαντήσει σχετικά με το πόσες είναι οι επιχειρήσεις που πληρώνουν τον λεγόμενο «ειδικό φόρο ακινήτων». Έναν φόρο ο οποίος θεσπίστηκε προκειμένου να επιβαρύνει τους… έχοντες αλλά και όσους θέλουν να κρατάνε τα ακίνητά τους… κρυφά.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δηλώσεις υπέβαλαν 3.391 επιχειρήσεις αλλά τελικώς πλήρωσαν μόλις…80. Κατέβαλαν δε το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων. Ας είμαστε καλά όλοι εμείς οι οποίοι πότε με το ΕΤΑΚ, πότε με τον ΦΜΑΠ και πότε με το χαράτσι της ΔΕΗ, γεμίζουμε τα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αξίας των ακινήτων. Είναι ένας εξοντωτικός φόρος ο οποίος υποτίθεται ότι θα ανάγκαζε τα νομικά πρόσωπα είτε να πληρώσουν, είτε να φέρουν στο φως τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων. Φαίνεται όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν βρει τον τρόπο να ξεφεύγουν καθώς και πολλά ακίνητα παραμένουν αγνώστου… πατρότητος και ο super φόρος δεν αποδίδει παρά ελάχιστα.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν όλα τα νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους έχουν ακίνητα στην κατοχή τους αρκεί να έχουν συμπεριλάβει στους σκοπούς τους ως σκοπό την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων. Επίσης, υποχρέωση δήλωσης έχουν και όλα τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα(ημεδαπά και αλλοδαπά) καθώς και τα αλλοδαπά ιδρύματα. Φόρο όμως δεν πληρώνουν όλοι. Μόνο οι εταιρείες οι οποίες είτε δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είτε δεν αποκαλύπτουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές με αποτέλεσμα να ανήκουν στην κατηγορία των εξωχώριων (off shore) εταιρειών.
Είναι προφανές ότι κάποιοι καταφέρνουν να «κρυφτούν» με μεγάλη επιτυχία. Οι off shore στο Κρανίδι και στην Κύμη εξακολουθούν και είναι ανέλεγκτες για χρόνια. Μόνο εξαιτίας της παράτασης που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν διαγραφεί ακόμη εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Έτσι, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο έχει έναν χρόνο στη διάθεσή του να εντοπίσει τι κρύβουν οι εκατοντάδες off shore του Κρανιδίου και αν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που κρύβονται πίσω από αυτές, έχουν καταβάλλει τους νόμιμους φόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου