Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Κάθε μήνα και ένα χαράτσι


Κάθε μήνα και ένα χαράτσι
Του Στέφανου Κυρίτση

Κάθε μήνα και ένα χτύπημα. Κάθε μήνα κι άλλο χαράτσι. Κάθε μήνα και μια ακόμη πληγή στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ο «καζαμίας» του 2013 τρομάζει. Όλα τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή για να πάρουμε τη δόση από τους δανειστές , θα αρχίσουν να υλοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Μπορεί το χρονοδιάγραμμα που να τροποποιηθεί ελαφρά λόγω κάποιας καθυστέρησης. Όμως τα μέτρα θα υλοποιηθούν και 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα αντιληφθούν στην πράξη πλέον τι σημαίνει για τις τσέπες τους ύφεση –και μάλιστα άνω του 4%- για 6η συνεχόμενη χρονιά.

Ιανουάριος:
•    Ένας από τους χειρότερους μήνες του νέου έτους θα είναι ο Ιανουάριος. Το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων με παιδιά οι αποδοχές των οποίων υπερβαίνουν τα 900-1000 ευρώ, θα παίρνουν λιγότερα καθαρά στα χέρια τους λόγω αύξησης της παρακράτησης φόρου. Για όσους δεν έχουν παιδιά, μείωση καθαρών αποδοχών θα υπάρξει για όσους έχουν αποδοχές άνω των 1700-1800 ευρώ τον μήνα.
•    Από το νέο έτος ενεργοποιούνται τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Προς το τέλος Ιανουαρίου, θα παραλάβουμε και τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς οι οποίοι θα συμπεριλαμβάνουν τις αυξήσεις, έστω και για ένα μέρος της κατανάλωσης.
•    Ενεργοποιούνται τα νέα όρια ηλικίας και όσοι δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, θα χρειαστεί να περιμένουν από δύο έως και…12 χρόνια επιπλέον για να βγουν στη σύνταξη.
•    Ενεργοποιούνται τα αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Θα χάσουν το επίδομα άνεργοι που εισέπραξαν επίδομα ανεργίας για 450 ημέρες μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια δηλαδή από 1/1/2009 έως 31/12/2012.
•    Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ θα φέρει μειώσεις αποδοχών έως και 25% ενώ όσοι αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, καθηγητές πανεπιστημίου κλπ) εκτός από τη νέα μείωση μισθού θα αρχίσουν να πληρώνουν και τα αναδρομικά καθώς οι μειώσεις ισχύουν από τον Αύγουστο του 2012.

Φεβρουάριος:
•    Οι συνταξιούχοι θα αντιληφθούν τις συνέπειες από την περικοπή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1000 ευρώ. Οι περικοπές 5-20% θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2013 οπότε από τις συντάξεις (οι οποίες θα καταβληθούν κουτσουρεμένες την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου) θα αφαιρεθεί και ένα μέρος από τη μείωση της σύνταξης μηνός Ιανουαρίου (σ.σ τα αναδρομικά θα κρατηθούν σε δύο ή τρεις δόσεις)
•    Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα αντιληφθούν τι σημαίνει αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης των συντάξεων από τον ΟΓΑ. Η αύξηση του ορίου ηλικίας (από τα 65 στα 67) και οι νέες προϋποθέσεις (υποχρεωτική διαμονή στην Ελλάδα για10 χρόνια) θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της σύνταξης για χιλιάδες δικαιούχους. Και αυτό το μέτρο θα έχει αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2013.

Μάρτιος: 
•    Προγραμματίζεται η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΦΑΠ έτους 2011. Θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων είναι κατ’ εκτίμηση καθώς η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, εστάλησαν τα ειδοποιητήρια για τον ΦΜΑΠ του 2010.
•    Το Μάρτιο αναμένεται να κατατεθεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη  Βουλή. Υποτίθεται ότι αποσκοπεί στο να ενισχύσει την ανάπτυξη. Όμως δεν αποκλείεται να δούμε και μέτρα τύπου «κατάσχεση εξπρές σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροοφειλετών» τα οποία εισηγείται η τρόικα. Πιθανώς τον Μάρτιο θα έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων το οποίο μεταξύ άλλων θα φέρει τον ενιαίο  φόρο ακινήτων αλλά και ψαλίδισμα των αφορολογήτων για γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ.
Απρίλιος:
•    Μισθωτοί του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και συνταξιούχοι θα αντιληφθούν για πρώτη φορά τι σημαίνει κατάργηση του δώρου Πάσχα.
•    Ενεργοποιείται ο δια νόμου οριζόμενος κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης . Θα καταργηθεί οριστικά το επίδομα γάμου και οι παντρεμένοι που αμείβονται με την ΕΣΣΕ θα χάσουν επιπλέον 10% από τις μικτές αποδοχές τους

Μάιος: 
•    Υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2012. Όλοι υποβάλουμε ηλεκτρονικά. Κι όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι όσοι έχουμε συμπληρώσει το  18ο έτος της ηλικίας μας. Για πρώτη φορά δηλώνονται τόκοι καταθέσεων και εισοδήματα τα οποία είτε απαλλάσσονται της φορολογίας είτε φορολογούνται αυτοτελώς. Ο φόρος θα πληρώνεται αποκλειστικά στις τράπεζες καθώς τα ταμεία των εφοριών βάζουν λουκέτο.
Ιούνιος:
•    Γίνεται πλήρης απογραφή των αγροτεμαχίων με στόχο τη φορολόγησή τους. Χωρίς να «δέσουμε» ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα γίνει τον Ιούνιο, το βέβαιο είναι ότι θα γίνει. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει πλήρη εικόνα για τα αγροτεμάχια που έχει καθένας από εμάς στην κατοχή του. Έτσι θα κληθούμε –πιθανότατα ηλεκτρονικά- να υποβάλλουμε ένα έντυπο Ε9 ειδικά για το «φακέλωμα» των αγροτεμαχίων. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι και τα αγροτεμάχια, τελικώς θα ενταχθούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων. 
Ιούλιος:
•    Αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος του 2012. Η διατήρηση των τεκμηρίων στα ύψη σε συνδυασμό με την «βουτιά» των εισοδημάτων, δημιουργεί κοκτέιλ «βόμβα» ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα τα οποία δεν γνωρίζουν πλέον πώς να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι κατέχουν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Έλληνες συνειδητοποιούν ότι έχουν πέσει στην παγίδα των τεκμηρίων.
•    Το μόνο θετικό είναι ότι ξεκινάει η καταβολή του επιδόματος τέκνων. Καταβάλλονται τα ποσά για το πρώτο και το 2ο τρίμηνο του 2013 και τα ποσά είναι σημαντικά ειδικά για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Γονείς με ένα και δύο παιδιά μοιράζονται ψίχουλα της τάξεως των 12-40 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί ανάλογα με το εισόδημά τους.

Αύγουστος:
•    Το πρώτο καλοκαίρι χωρίς επίδομα αδείας. Κατά τα λοιπά, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά για να υποδεχτούν τις ορδές των καταναλωτών.
Σεπτέμβριος:
•    Έρχονται τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ έτους 2012. Άλλος ένας ξεχασμένος φόρος. Θα τον πληρώσουν όλοι όσοι είχαν ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ κατά την 1η Ιανουαρίου 2012.
Οκτώβριος:
•    Τον Οκτώβριο του 2012, είχαμε ένα πλεονέκτημα. Γνωρίζαμε ότι έρχεται αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και (όσοι μπορούσαμε) γεμίσαμε τις δεξαμενές. Τον Οκτώβριο του 2013, τέτοιο πλεονέκτημα δεν θα υπάρχει. Οι δεξαμενές θα έχουν αδειάσει και θα πρέπει να γεμίσουν με πετρέλαιο το οποίο θα κοστίζει τουλάχιστον 1,3 ευρώ  το λίτρο. Ορατό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου με αποτέλεσμα η τιμή και του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Νοέμβριος:
•    Πληρώνεται για πρώτη φορά ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Το νέο χαράτσι στα ακίνητα αναμένεται να κάνει την πρώτη εμφάνισή του προς το τέλος του έτους. Πιθανή είναι η αποστολή των ειδοποιητηρίων τον Νοέμβριο καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των αγροτεμαχίων αλλά και η δήλωση των μεταβολών που επήλθαν στην  ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2012. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία των ακινήτων κατά την 1/1/2013 και θα αντικαταστήσει τον ΦΜΑΠ αλλά και το χαράτσι της ΔΕΗ.
Δεκέμβριος: 
•    Ο πρώτος Δεκέμβριος για περίπου 3,5 εκατομμύρια συνταξιούχους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που δεν θα έχει δώρο Χριστουγέννων. Η αγορά, δοκιμάζει (πάλι) τις αντοχές της καθώς το 60% των νοικοκυριών μένει χωρίς δώρο Χριστουγέννων.
•    Καταβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2013; Θα το δούμε κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: