Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Απαλλάσσονται πολύτεκνοι και δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου | Εφημερίδα των συντακτών

Απαλλάσσονται πολύτεκνοι και δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου | Εφημερίδα των συντακτών


Απαλλάσσονται πολύτεκνοι και δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

Τη συνέχιση της απαλλαγής των περίπου 250.000 καταναλωτών που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ καθώς και των πολυτέκνων από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας προβλέπει διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη διατήρηση αποθεμάτων πετρελαίου.

Η ρύθμιση έρχεται παραμονές των ανακοινώσεων για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά και ως προς το σκέλος των χρεώσεων ΥΚΩ για τους οικιακούς καταναλωτές.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται παράταση 2 μηνών των συμβάσεων σύνδεσης για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά προκειμένου να διευκολυνθούν επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι λόγω της συγχώνευσης της Αγροτικής με την Πειραιώς δεν έλαβαν εγκαίρως τα δάνεια που είχαν ζητήσει.

Συμβάσεις που έληγαν στις 31 Μαρτίου 2013 επεκτείνονται έως το τέλος Ιουνίου, ενώ ενεργές θα θεωρούνται οι συμβάσεις που έληξαν την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως και δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επιστροφής της εγγυητικής επιστολής σε όσους αγρότες δηλώσουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην επένδυση του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Εκτιμάται ότι με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες αγρότες που είχαν άδειες για φωτοβολταϊκά θα εγκαταλείψουν οριστικά τα σχέδιά τους λόγω και της οικονομικής κρίσης, απελευθερώνοντας τον «χώρο» που είχαν δεσμεύσει στα δίκτυα, τα οποία σε πολλές περιοχές της χώρας είναι πλέον «κορεσμένα» (Εύβοια, Πελοπόννησος, Θράκη, Νότια Στερεά Ελλάδα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Νότια Ιόνια Νησιά, Καστοριά, Φλώρινα, και Μεσοχώρα-Συκιά).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στο τέλος Νοεμβρίου 2012 στο διασυνδεδεμένο σύστημα λειτουργούσαν μονάδες ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3.080 MW. Από αυτές, τα 1.453 MW είναι αιολικά και τα 1.280 MW φωτοβολταϊκά. Β.Γ.
06/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: